Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bar. Established 1986.

13. 06. 2013
14
7
1954
Autor
Movsar

Palackého náměstí a rozepře

Na sochu Palackého opět po čase usedli potulní opilci. Sokl nezdobí uslzené svíce melancholiků, ale řada lahváčů. Kdoví o čem mezi sebou ti divousové vzrušeně debatují. Můžeme se jen přít: svět, to jsou jen lyotardovské rozepře. Naše trochu jiné než ty jejich, ale stále rozepře.

Snad strážníci, kteří budou nad ránem tyto pochybné buditele budit, se dozvědí víc.

 

Spravedlnost

Procházím ambitem soudního paláce a sleduji zástup masek. Spravedlnost křiví ústa, láme vaz lépe než nepovedené víno z královských vinic.

 

Po povodních

Proud Vltavy unáší racky o poznání pomaleji, slunce už zase suší hladinu a nabádá k zahálce. Žluté lázně jsou ale ještě pod vodou, nezbývá než hledat náhradní řešení. Rozhodně zůstat nad vodou. S racky.

 

Ecce homo

Dejme nejprve slovo Vildovi: "Na václavským Václaváku je moc člověků!" A mezi nimi jeden trčí do cesty, podoben vychýlené myšlence. Tak jako ona překáží ten člověk člověkům, kteří jdou zavedenými cestami rozumu. Nejspíš je jen namol opilý, ale podobenstvím alkohol rozhodně neškodí.

 

V bubnu Můstku

V místě, kde se Václavák vlévá do první ulice na Můstku, to vře jako v bubnu pračky. Lidé sem tečou od Muzea pěknou rychlostí, proud je stahuje, převrací a mele s nimi o sto šest. Až pod Orlojem je to vyplivne, trochu pomačkané, ale spokojené, že smrtka nad nimi cinká jen jako.

 

Bar. Established 1986.

Cestou mijím bar Bodeguita. Několik lidí popíjí brčky barevné nápoje a usmívá se na několik kilometrů. Jako by mezi nimi vybuchla atomová puma dobré nálady: vše tam září. S matnou vzpomínkou na Černobyl přidávám do kroku.

 

 

 


7 názorů

Agibail
13. 06. 2013
Dát tip

...moc pěkné postřehy, velmi poetické... Od "Po povodních" až do konce okouzlilo...***


e.eucrow
13. 06. 2013
Dát tip

moc fajn.*


Movsar
13. 06. 2013
Dát tip

přátelé díky za čtení a zprávy. těch tipů, to mám jako celou kytici tipů. a přitom den otců je až v neděli. tak já si je dám pěkně do vody, aby mi neuschly a budu se z nich těšit. snad už se tu za otce na pismaku skoro můžu považovat


Max Hutar
13. 06. 2013
Dát tip

ecce homo a můstek!

a palackého náměstí taky.

*


Lakrov
13. 06. 2013
Dát tip

Tenhle subjektivni záznam z procházky městem obsahuje spoustu zajímavých (říká se poetických?) formulací, slovních spojení, slovních ohlédnutí, možná slovních "zakopnutí" (...budit pochybné buditele :-) ). Trochu mi tam nesedí jen ten Vilda, ten je "odjinud", ale ve spojení s "vychýlenou myšlenkou" uznávám opodstatněnost jeho zařazení do textu.


srozumeni
13. 06. 2013
Dát tip
Moc se mi libi,vsechny. V kazde si jde neco najit,co zaujme...***

lenkak
12. 06. 2013
Dát tip

Ecce homo a Můstek- úžasné...! Díky!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru