Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Říčanské meditace

24. 07. 2013
10
6
1727
Autor
Movsar

Slavnou knihou Amerika Jean Baudrillard ukázal, kde a jak hledat pravou modernost. Modernost beze slov, bez kultury. Sen post-moderny: dojít ještě dál, dojít až před počátek, před slova. Dojít do Říčan.

Černokostelecká stojí v horku. Připomíná silnici vedoucí skrze nějaké americké městečko zapomenuté hluboko v poušti. Hustota atomů horka tady dosahuje svého maxima. Tušíš, matně, že za tím bodem je už jenom nějaký konec. Peklo atomového hřibu. Stejně tak jen tušíš konec této cesty, někde v tetelícím se vzduchu na obzoru vyšisovaných trav. Každé vykročení mimo asfaltový pás může být osudné, kdekoli tam může být divoké a neviditelné zvíře, štír nebo chřestýš. Ale ani zůstat v linii cesty není bez rizika: řítíci se vozy nejsou pod kontrolou, neboť vše tady je podřízeno jedinému zákonu, totiž zákonu nepředvídatelnosti. Komu by se kdo zpovídal za své činy v zemi nikoho? Benzínové čerpací stanice připomínají strážní věže nebo svého druhu lapidárium. Ta s napůl padlým čerpadlem může být alegorií Spravedlnosti. Ale pouze pro cizince, jehož rozum stále ulpívá na kultuře. Tady si na historii nehrají, vše je tu příliš současné, hry patří minulosti, jsou jen repertoárem podivných lidí, cizinců.Tady je modernost. Ostatně nadechni se toho benzínu a ucítíš ji.   


6 názorů

Agibail
31. 07. 2013
Dát tip

*


Josephina
26. 07. 2013
Dát tip

ano, platí TEĎ, tou poslední větou jsi ji navodil parádně ----  ale ač se zoufale snažíme zachovávat jistou spravedlnost, musíme si připustit při odpoutání se od teď, že celý kosmos je chaos, lidově řečeno jeden velkej bordel!


Petr.II
25. 07. 2013
Dát tip

*


Max Hutar
24. 07. 2013
Dát tip

Tip za nemožnost volby mezi silnicí a přírodou v parném horku.

Tenhle textík měl slibné vykopnutí, škoda, že jsi ho nevyšrouboval ještě do vyšších pater, to bychom byli úplně jinde. Nějakou zatáčku na té silnici, která by změnila úhel slunce a z mozků nadělala kaši.

Pozdravy!


všechny cesty vedou do Ří...čan :o)


e.eucrow
23. 07. 2013
Dát tip

Trochu mi to asociovalo Tarkovskeho. Dobre vykreslena a patricne temna atmosfera. *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru