Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Horká městská zastavení

07. 08. 2013
17
17
2568
Autor
Movsar

Pláž deviantů

Slunečná neděle v Praze, to je věc volby. Vydávám se s jistotou k Pláži deviantů. Je tady příjemně horko, naho a vůbec. Když se v jednom songu zpívalo o "sněhu, co leží na plážích, plážích vzdálených", byly za tím jistě ty dvě holky, bílé jako sníh, co světu a obloze nad Žlutými lázněmi ukazují mladičká prsa. Letošní, řekl by znale ten chlapík na ručníku vedle. A on to dokonce i říká - očima. Vše se tady odráží v lesklé kůži zadků, rozdělených drobnou látkou, a nejvíce pohledy. Mám tu atmosféru rád, tu mírnost, tady se totiž myslí jen na lásku. Lidé by měli po Zemi chodit nazí.

 

Vodka

Dva kluci, Angličani, si v Tescu kupují dvě vodky. Nejlacinější, bratru po padesátikoruně za láhev. Tuhle samoobsluhu dobře znají, české kauzy už asi těžko. Tak snad už z Prahy viděli vše podstatné.

 

Pan Lukašenko

Po zelené trase cestuje dvojník pana Lukašenka. Vše sedí, jen kníry mu už zešedivěly. Jak si taky udržet vitalitu diktátora bez zástupů svěžích pionýrů s kyticemi, bez defilád na náměstích a bez životadárného vděku lidu. Ach, v jaké zemi to vlastně žijeme. Tohle nezachrání ani angažované TV pořady Olgy Šípkové.

 

Černý a modrý

I.P.Pavlova nehraje tak úplně stendhalovskými barvami. Ti muži na lavičce jsou sice černí, ale zrovna tak i modří. Jeden by je mohl číst jako román. Anebo spíše obrázkovou knihu. Až k večeru, potom co se před nimi navrší mohyla z pivních lahví, možná dojde i na klasika: chodník přikryje červená.  

 

Páteční karneval

Auta se natřásají v blatnících, které bude nejrychleji po Jižní spojce v branách víkendu. Silniční provoz, byť směřující k jihu, není brazilský karneval, hrozí policista skrytý ve stínu radaru. A myslí přitom na blatníky, pěkně široké a opálené horkým letním sluncem.

 

Pygmalion

I figuríny je třeba převlékat diskrétně. A tak ve výloze Domu módy pod Muzeem visí černá látka. Teprve za ní září nahota umělohmotných manekýn. Jen na okamžik. Ale lásce stačí okamžik: je-li poblíž nějaký novodobý Pygmalion, možná se skrze nepatrnou škvíru v režné niti právě zrodilo něco velkého.

 

Požár Prahy

V jednom ze stánků na Václaváku vykvéta spor o limonádu. Už má barvu té limonády, už hoří na všechny strany. Řím v roce 64 prý také vzplál od stánků s občerstvením na Circus maximus. Cožpak tohle náměstí není takový velký cirkus? A historie se prý opakuje. Neradno tu nasládlou a lepkavou šarvátku podceňovat.


17 názorů

Markel
11. 03. 2015
Dát tip

není za co, pěkně se čteš, alespoň mně :-))


Movsar
11. 03. 2015
Dát tip

děkuju, markel. asi nezvládnu ke všemu napsat, tak aspoň tady. jsem rád, žes otevřela tyhle staré věci. je to takové překvapení, protože dnes je to už se vším, jako to bývalo s "včerejšími novinami". díky.  


Markel
11. 03. 2015
Dát tip

líbí, nemám co dotat, vše výše povědíno *


StvN
24. 08. 2013
Dát tip

Az na to nekoncici zaklinani Prahy. Prvni je fajn.


Movsar
20. 08. 2013
Dát tip

díky přátelé. poetické tapas. :-) já četl trapas. tož doneste nějaké ty trapasy. chlemstni jim tam báseň.


pampelin
20. 08. 2013
Dát tip

Kategorie: Poetické tapas

*


Čudla
10. 08. 2013
Dát tip

Pěkné. /*


Agibail
08. 08. 2013
Dát tip

pěkné...asi nejvíc ta první *


Kapsa
08. 08. 2013
Dát tip

Dobré počtení ...


MarK.
07. 08. 2013
Dát tip

velmi prijemne citanie, Movsar *


Kočkodan
07. 08. 2013
Dát tip
Kdyz ctu dobrovolne tvá dílka, rozhodne tím neprovozuji masochysmus. Vzdy jim dám prednost napríklad pred vodkou nebo nahým Lukasenkem.

Lakrov
07. 08. 2013
Dát tip

Líbí a nevím co dodat; snad jen vybrat slova či úryvky pro mě nejpoutavější:

...Letošní...

...snad už z Prahy viděli vše podstatné...

...Auta se natřásají v blatnících...

...I figuríny je třeba převlékat diskrétně...


srozumeni
07. 08. 2013
Dát tip
Pěkné. Vodka a Černý a modrý jsou pro mě nejlepší...****

Diana
07. 08. 2013
Dát tip
Pěkné postřehy*

tohle čtu rád


Max Hutar
06. 08. 2013
Dát tip

některé věci líbily... pan Lukašenko, pláž deviantů, páteční karneval (ty blatníky!), Požár Prahy - možná ho trochu zkrátit ale myšlenka dokonalá - víc už nedávám, je moc velký vedro


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru