Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

červík

28. 08. 2013
0
9
870
Autor
jorel

V únoru.2005 jsem tu vyvěsil haiku o skořápce lískového ořechu a když jsem jí nyní editoval, napadla mě tato variace, která si možná zaslouží vlastní prostor :)

Haiku není jenom zachycení konkrétního okamžiku. Je o schopnosti vnímat svět kolem nás v kontextu. A také je o schopnosti hledat optimální míru a formu sdělení.

Ovšem nad rámec toho všeho je o rozvíjení autora samotného. Dobrá haiku bez vhledu není možná a to je této formě poezie to nejkrásnější.  

*

tvrdá skořápka
před zlým světem skryla
drobného červa

*


9 názorů

jorel
29. 08. 2013
Dát tip

Atntocek: také mám v plánu zase něco vydat :)


Antoncek
29. 08. 2013
Dát tip

Chlape, děkuji. Filosfické expozé sedí jak prdel na hrnec, protože mi tenhle směr docela konvenuje (jak západní tvarová psychologie, tak pojem satori), ale - i ve světle "diskuzí se zdejším Trollem, jehož docela znám - neopovrhuji (což implikovaly předchozí věty) běžným eklekticizmem. Velké systémy jsou krůček od ideologických válek.

Resumé: z těchto důvodů bych dal přednost filozofy obecně přijímanému pojmu "strast", ale nebudu se přít o blbosti, už chápu Tvůj postoj.

Zůstáváš-li tedy na půdě budhizmu, pak smekám (ta etika je silně náročná) a jen podotýkám pod čarou: jsem z lesa a z Moravy, takže "dělat si prdel" neznamená jen podvádět, ale...však víš. Bodrost je sice klišé, ale občas jí také nepohrdnu.

A propos: hlasuji pro původní verzi.

 

A nakonec nevím kdo nebo co tomu chtěli, ale nezávisle jsem uzrál k publikaci dalších malých.... (dovolím si provokovat obhajobou haiku/nehaiku) a posuď sám. Prostě vyberu z aktuálních pořád v rukopise na ušmudlaném papíru z lesa (ale nesmíš to říci šéfovi).


Garth
29. 08. 2013
Dát tip

takže to znamená, že námět na dobré haiku se ti objeví v mysli sám o sobě a potom hledáš, jak ho vyjádřit slovy?


jorel
28. 08. 2013
Dát tip

Antocek:

naprosto seriozně se ptám, zda-li může být výraz "zlý" součástí haiku a popisem světa z něčího pohledu. Třeba pro červa je zlé opravdu špatné počasí (extrémní teploty atd.) nebo predátoři. I červ může vnímat - a věřím, že i vnímá - co je pro něj dobré a co zlé a co je vně a co uvnitř. A pod pojmem svět s malým "s" netřeba vidět celou planetu, ale jenom jeho červí prostor. ta haiku, ale spoň jsem o tom přesvědčen, disponuje vším, co ke svému sdělení potřebuje. mohu se mýlit, přirozeně...


jorel
28. 08. 2013
Dát tip

antocek: myslíš? odpovědí ti budiž samotná haiku. (naokraj - fakt si prču nedělám a rozhodně sem nepostuji nahodilý shluk slov. preambule je dost silným vodítkem k diskuzi NAD HAIKU. přesto samotná haiku by neměla potřebovat výkladů)

Garth:

Vhled (Insight) je pojem označující nečekané a bezprostřední nalezení řešení problému bez zdánlivého předchozího vědomého přemýšlení. Řešení se náhle a najednou objeví zcela zřetelně v mysli řešitele.

Vhled (německy Einsicht) popsali poprvé představitelé školy tvarové (gestalt) psychologie.

Vhled úzce souvisí s inkubační dobou. Řešení problémů vhledem je jedním z běžných kognitivních procesů v oblasti řešení problémů.

(https://managementmania.com/cs/vhled)

původní haiku:

 

pevná skořápka

citlivé jádro skrývá

lískový ořech


Garth
28. 08. 2013
Dát tip

Dobrá haiku bez vhledu není možná

 

co to znamená?


Antoncek
28. 08. 2013
Dát tip

nedá mi, než napsat, že si děláš prdel. No počkej, osladím ti to.

Je škoda, že neznám původní variantu, protože bych pak třeba vzal mírnou zpátečku pochopením "Tvého rozvíjení", ale zlý svět je na mne zatím moc. Ledaže by haiku byla skořápkami.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru