Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Den poezie - výzva k účasti na festivalu

28. 08. 2013
1
0
1067
Autor
Zbornik

Karel Hynek Mácha se narodil 16.11.1810 a na počest jeho narozenin proběhne letos už po patnácté celonárodní festival Den poezie, který je už léta co do počtu aktérů a počtu pořádaných akcí nejrozsáhlejším literárním festivalem u nás. Každoročně nese Den poezie podtitul, letos to bude romantické téma „Vášeň a popel“ a proběhne od 10. do 25. listopadu.  V minulém roce se Den poezie konal ve více než 60 městech po celé naší republice a díky spolupráci koordinátora akce, Společnosti poezie, s řadou mezinárodních organizací navštívila naši zemi celá řada známých zahraničních básníků.

Podobně jako v minulých letech se můžete na stránkách festivalu www.denpoezie.cz připojit i vy tím, že pro veřejnost zorganizujete literární čtení, výstavu veršů či třeba divadelní představení. Podmínkou festivalu je vstup na akci zdarma. Uzávěrka přihlášek je letos plánována na 15. září.

Společnost poezie uveřejní pozvánky na Vaše pořady nejen na stránkách festivalu, kterých si každoročně všímají přední česká média (tisk, rozhlas i televize), ale zorganizuje i tisk společných programů, plakátů s upoutávkami na festival a záložek do knížek, které Vám  koncem října zdarma rozešle. Úkolem každého aktéra je šířit tyto tiskoviny nejen na své akci, ale i po kulturních místech ve svém okolí a tak se o vás díky spolupráci všech se všemi dozví lidé ze všech krajů naší země.

Každoročně je vyhlášena akce s poetickou tematikou, ke které se můžete svým programem připojit. Letos se domlouvají lidé na zapálení ohňů ve svém okolí, kolem kterých budou číst verše, ty následně složí do vlaštovek a vlaštovky symbolicky pošlou za teplem – do ohně. Verše se tak promění v dým a ten bude vstoupat výše, až ke Karlu Hynku Máchovi. Inspirací Vám mohou být i programy z minulých let, které na stránkách www.denpoezie.cz naleznete.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru