Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zápolení v myčce - fejeton

05. 09. 2013
2
7
1707
Autor
kuča

 

 

   Býval jsem znám jako lenošivec charakteru spíše bohémského, leč s přibývajícím věkem začala převládat akurátnost, pečlivost a dochvilnost; jen ta lenost se mě přidržela. Jsem to já, kdo doma ostřížím zrakem slídí, kontroluje a napravuje. Nedovřená dvířka, špatně zatažené žaluzie... - nedostatky, které spolehlivě zvýší můj cévní tlak, donutí zasáhnout a zjednat nápravu. Nestresuje mě pomyšlení, že bych snad díky své kontrolorské činnosti klesl na pomyslném domácím žebříčku oblíbenosti někam na spodní příčku - v této kategorii už jsem dna dosáhl dávno.

   Podobně se snažím v přijatelném stavu udržovat i rodinný automobil; objeví-li se na jeho zeleném laku šmouha či smítko, je nekompromisně odstraněno a zlikvidováno. Při znečištění rozsáhlejším s vozem neodkladně pílím do myčky. Samotné mytí si většinou užívám a pominu-li netěsnící střešní okno, byla by má spokojenost dokonalá. Jenže i tady platí, že přejde-li činnost v rutinu, klesne ostražitost a na malér je zaděláno...

   Vsunul jsem plastovou kartu do přístroje, vrata se otevřela a já s autem zajel do vyhrazeného prostoru; rychlá kontrola oken, kvůli střešnímu na hlavu basebalovou čepici, a pak už jen v klidu očekávat věci příští...  Proboha! Zapomněl jsem odšroubovat anténu! Česká šetrnost zvítězila nad pudem sebezáchovy, vylezl jsem z vozu a vrhnul se do záchranné akce. Nedbal jsem na tryskající vodu a s urputností bájných vikinských berserků začal anténu demontovat. Nepřetržité vodní sloupce znemožňovaly vizuální kontakt, ruce se třásly nervozitou, a proto celá operace trvala déle, než jsem předpokládal. Když jsem se otočil, abych vyrazil na ústup, došlo mi, že je pozdě - do těla už se mi pomstychtivě zakousl levý čistící kartáč. Zpanikařil jsem, zůstal stát a čekal neodvratné. Jak se chlupatý válec blížil, stačilo mi ještě prolétnout hlavou, zdali se s kartáčem neoddělitelně nespojí můj pěstěný plnovous. Nádech, zavřít oči a už je to tu! Stojím vedle vozu a modrobílé třásně mě zcela pohlcují...

   Nabyl jsem dojmu, že nos i oční bulvy musím mít od této chvíle na druhé polokouli, kdesi v oblasti týla, ale nestalo se tak. A když jsem se pohmatem, a o chvíli později uvnitř vozu i pohledem do zrcátka ujistil, že vousy mám sice důkladně prošamponované, ale mám, téměř jsem upadl do euforie.

   Nevím, je-li dění uvnitř myčky snímáno kamerou. Jestli ano, je jen otázkou času, kdy se stanu hvězdou internetu.


7 názorů

Kočkodan
05. 09. 2013
Dát tip
Mne se az strachy sevrelo volátko, zda vinou kartáce nebudes holátko. Na rozdíl od Zuzulinky plnovous mám, ale mycky také nenavstevuji.

Janina6
05. 09. 2013
Dát tip

Abychom si rozuměli, moje výhrady se týkají výběru jazykových prostředků. Ustálené obraty typu „s přibývajícím věkem, zjednat nápravu, díky své činnosti, klesnout na žebříčku, udržovat v přijatelném stavu, očekávat věci příští“ a podobně, to jsou prostě klasické otřepané fráze (nejčastěji používané v publicistice nebo i politice), a když jimi text přesytíš, přestanu si jako čtenářka připadat jako uprostřed zajímavého příběhu, nýbrž jako někde na schůzi nebo u televizních zpráv.

Jinak by mi vůbec nevadilo, kdyby dneska někdo zkusil psát stylem, jakým se psalo před nějakými padesáti i více lety... tedy v umělecké literatuře, samozřejmě. Strohost a věcnost většiny dnešní „moderní“ prózy není taky zrovna zázrak.


kuča
05. 09. 2013
Dát tip

Přiznám se, že vůbec netuším, jak se psalo v polovině minulého století a jak jinak se píše dnes. Myslím, že na vstřebávání nových proudů jsem příliš konzervativní a starej, takže je docela možné, že je to zastaralé, plné klišé a frází.


Sambuca
05. 09. 2013
Dát tip

Janina to řekla za mě... :D


Janina6
05. 09. 2013
Dát tip

Samotná příhoda je určitě veselá, ale styl, který jsi zvolil pro vyprávění, většinu humoru spolehlivě ubíjí. Není moc zábavné „prokousávat se“ souvětími, přehuštěnými spoustou klišé a frází, připomínajících novinářský styl poloviny minulého století.


Zuzulinka
05. 09. 2013
Dát tip

veselé, já sice vousy nemám a myčku nenavštěvuji, nicméně umím si představit:)*


spojit hygienu auta s hygienou osobní není tak špatný nápad...příště se před vystoupením z auta svlékni :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru