Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Motýl

03. 10. 2013
9
9
1614
Autor
j.nikdo

V mlze a bažinách

po kotníky zabořený

hledám své vlastní já

 

Odevzdaně

kličkuji mezi minami malověrnosti

bílá hůl je mým radarem

 

Okovy pochyb

nepřipustí vybočení

bič neklidu a zarputilé víry mě žene stále dál

 

Šlechetná slepota

tají trajektorii

podobnou řetízkovému kolotoči

 

Jak motýl zmítaný ve větru

zoufale a hystericky třepotá křídly

zatímco šklebící se Aiolos už dávno rozhodl


9 názorů

tvoje básne čítam až dnes,milý J.nikdo,pre mňa J.niekto,čo sa narodil s básničkami v batohu ... čas a iné neduhy nemá šancu im ubrať na cene ... ak stále píšeš,tak je dobre ... vďaka ...

**********


clovrdik
25. 03. 2014
Dát tip

taková pocitovka ... no, u týhle básně hodně záleží na tom, jestli čtenář taky zrovna tápe a zmítá se ve větru nebo ne; nedá se tomu upřít naléhavost pocitů; čistě formálně - asi bych napsal "~~bič neklidu a zarputilé víry mě ženOU stále dál...", ale ty jsi autor a nenech si do toho kecat ;-)


j.nikdo
18. 11. 2013
Dát tip

Mony, díky.


Mony
15. 11. 2013
Dát tip

*T


a2a2a
12. 10. 2013
Dát tip

Předně chci poděkovat za tvou pozornost mým věcem, potěšila mne tím spíše, že se zde v posledních měsících fakticky neprojevuji.

Samozřejmě mne vždy zajímá, kdo za kterou kritikou stojí a sluší se také návštěvu oplatit.

Přečetl jsem si asi šest tvých posledních básní až po "Zavřeli sklárnu" a zjistil jsem, že jsme na podobné vlně vnímání poezie, zejména pak obsahově. Například právě báseň "Zavřeli sklárnu" mne velmi potěšila, neboť mám svůj hrníček na kávu, docela tuctový z běžné produkce, ale piji z něj již 28 let a vícekrát jsem mu chtěl věnovat básničku, ale zatím jsem to, na rozdíl od tebe nesvedl.

Obecně se dá říct, že ve svých básních tíhneš k romantické lyrice a někdy se ti tam vloudí více nostalgie a také mnohamluvnosti, než je nezbytné. Je také dobré snažit se omezit na minimum jakýkoliv projev, který by přímočaře působil jako apel, kritika, apod. Ale to vše je jen otázka času, jakési zkušenosti a vypsanosti. Na dvou tvých textech ti pak pošlu přepis tvých básní, kdy tam nevsunu nic svého, jen trochu zpřehážu či vypustím slova. Ale je to jen můj subjektivní pohled, nic víc. Na druhou stranu tvé básně mají obsahovou i formální ucelenost, určitě náladu, která svědčí o tvé zaujatosti tématem a také srozumitelné a přitom citlivě zasazené metafory.


j.nikdo
08. 10. 2013
Dát tip

Alegno a Sepote, díky za přečtení a tip :-)


..trošku bych to osekla..přehodila první verše a dala vlevo..jinak fajn..


Alegna
04. 10. 2013
Dát tip

T*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru