Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když slova opadávají, básně vznikají

21. 10. 2013
5
5
1713
Autor
Muamarek

 

 

 V sobotu 19. 10. 2013 se v Havlíčkově Brodě uskutečnil Veletrh knihy. V nádherném slunném a poměrně teplém dni se toto město stalo svědkem ještě jedné kulturní akce – a to vyhlášení výsledků soutěže o Českou báseň roku 2013. Jednalo se již o jubilejní desátý ročník akce, kterou pořádá literární sdružení Vzdorospolek.
 Poté, co se rozestoupily ranní mlhy, začínalo být zřejmé, že počasí bude tentokrát – oproti minulému ročníku, kdy literáty bičoval studený vichr a zasypával je sníh – nadšencům básní příznivě nakloněno. Ani vlaky se naštěstí nezpožďovaly nijak extrémně – a tak, přemohli-li básnici a jiní podivíni se slovy si hrající ranní únavu a splín, že mají opustit postel, do které se večer pracně uložili, sešli se ve sluncem zalitém dni před Kulturním domem Ostrov, kde probíhal knižní festival a kde se to lidmi jen hemžilo.
 Z napjatého výrazu tváře Vlasty Hloupého, který vzniku ročenky věnuje čas, peníze i nemálo svých sil, bylo zřejmé, že zase tak úplně všechno podle plánu neklape. Blížila se dvanáctá hodina – a auto s vytištěnými ročenkami nikde. Jako by nestačilo, že den před tím jsme je s Vlastou převáželi z Nádraží Modřany na nádraží Hlavní, a to vskutku originálně. Vlasta je měl naskládané v ohromné papírové krabici – a mně zabíraly celou krosnu. Ještě teď vidím, jak jsme asi metr od tramvaje, která nám těsně před nosem zavřela dveře. Řidič zřejmě postrádal jakékoli pochopení pro literaturu. Nejspíš analfabet.
 Po překonání veškerých obtíží Vlasta spočinul ve vlaku s krabicí i baťohem a již přemýšlel, jak obojí bude vyndávat z vlaku v Čáslavi, kam měl namířeno.
 Pořádně nespal, žil jenom nastávající akcí a hlavou se mu neustále honilo: „Zase se něco stane. Určitě to neproběhne hladce – a bude nějaký problém.“
 Problém se nakonec nekonal, když knížky dorazily ne za pět minut dvanáct, ale přesně úderem dvanácté.
 Ředitelka knižního veletrhu, Markéta Hejkalová, vzala křtiny ročenky pod svá křídla. Vyhlásila jména vítězů v jednotlivých kategoriích a byla u pokropení Pár střípků „živou vodou“.
 U odborné poroty uspěl nejlépe Petr Petříček s básní Kritika, čtenáře pak zaujalo nejvíce dílko Dagmar Tomáškové, Láska.
 V Muzeu – v Havlíčkově domě – proběhlo setkání básníků s malíři, kteří ročenku ilustrovali. Letošní Střípky dosáhly na několik prvenství. Jednak tento rok hlasoval rekordní počet čtenářů – 179 (počítány jsou platné hlasovací lístky) – a jednak se poprvé u každé básně objevila nějaká ilustrace. Tu od celé řady malířů vybírali sami autoři básní – každý si volil ze tří různých námětů. A někdy byl výběr opravdu těžký, neboť jedna kresba byla zajímavější než druhá. Nejvíce kreseb si autoři básní vybrali od Bohuslava Janovského (8) a Jiřího Staňka (7).
 Prvně byl též udělen Bronzový svitek za nejlepší úryvek z básní, které porota do užšího výběru neposlala. Ukázalo se, že i tady se mohou ukrývat klenoty svého druhu.
 Atmosféra malebného náměstí, stopa, kterou zde zanechal K. H. Borovský, kulisy knižního veletrhu, souznění malířů a básníků, milá tvář fenky Chavy, která také dorazila do Muzea a rozprostřela se pod plachtami s kresbami od všech ilustrátorů – to vše se zapsalo na pohodovém průběhu celé akce. Chava byla očividně spokojena a z míry ji nevyvedla ani živá gesta V. Hloupého, který se ujal i role moderátorské.
 Nezbývá než doufat, že Střípky si své čtenáře najdou – a ti v nich objeví nejeden celistvý obraz.

 

Odkazy:

 http://www.plutanium.cz/vzdorospolek/cs/2864-ukonceni-10-rocniku-je-za-nami

http://muamarek.rajce.idnes.cz/Ceska_basen_a_Par_stripku_na_kniznim_veletrhu_v_Brode%2C_19._10._2013/

 

 


5 názorů

Muamarek
21. 10. 2013
Dát tip

Jak píšu, věděl-li bych to, byl bych se tam stavil...

 

 Hezký večer,

 

 Marek


zzlatý
21. 10. 2013
Dát tip

Marek:  Také mě to mrzí, snad někdy...

P.S.: Já jsem tam měl stánek s mojí novou knihou.


Muamarek
21. 10. 2013
Dát tip

Petře, díky.

 Zzlatý: Tak to mě mrzí, byl bych Tě rád viděl, myslím, že bychom i měli, o čem se pobavit. Tak snad někdy jindy,

 a tvorbě pro děti zdar :-))

 

 Marek


zzlatý
21. 10. 2013
Dát tip

To je škoda, Marku, že jsem o té akci něvěděl. Byl jsem totiž na veletrhu od pátku, ale v sobotu ve tři hodiny jsem se nacházel vpůli cesty směrem na Brno... Mohlo to být zajímavé i více osobní...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru