Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sociologický průzkum

Výběr: Monty_Python
15. 02. 2002
15
0
2838
Autor
horák

Sociologický průzkum

Hodina základů společenských věd je pro naši třídu zpravidla vhodným časoprostorem pro vypracování úkolů, které jsme nestihli napsat den předem, pro zdokonalení se v různých společenských hrách, počínaje piškvorkami a konče mariášem. Ti, kteří nemají nic na „práci", počítají, kolikrát profesorka Ryšavá udeří do stolu, aby dodala váhy svým slovům o morálce a její zkaženosti, nebo ji se zanícením hypnotizují pohledem, aby zjistili, jestli se začne červenat a zakoktávat. Zkrátka, je to pro nás vždy hodina neobyčejně oblíbená, protože se při ní v žádném případě nenudíme.

„Tak konec. Jste banda flákačů. Ale dnům, kdy jste neomezeně využívali mé dobroty, odzvonilo. Kdo bude chtít, aby vůbec prošel do dalšího ročníku, musí sepsat práci založenou na sociologickém průzkumu."

Některým vypadly z rukou karty, jiní udělali kolečko místo křížku. Třídou to začalo protestně šumět. „Co to jako je?" ozval se Dudek, který se chystal uzavřít hru hlášenou sedmičkou.

„Měli jste dávat pozor. Vždyť už vám o tom tři hodiny vyprávím," uzavřela debatu zároveň se zvoněním Ryšavá a nechala na stolku ležet seznam témat. Jen opustila třídu, strhla se o ně neuvěřitelná rvačka. „Já chci drogy, AIDS, potraty ...," ozývalo se z klubka těl mých spolužáků. Nesnáším fronty, řekl jsem si a masochisticky se kochal představou, co tak asi na mě může vyzbýt.

„Tak mi to ukažte," otázal jsem se, když hluk ustal.

„Máš volné téma, Horáku. Už jsem tě tam připsala," hlásila šprtka Valchová a rovnala si svá ňadra, neboť někteří spolužáci využili bitky o témata i k ukojení svých pubertálních potřeb.

To nepotěší, řekl jsem si už pro sebe. Připadlo mi, že Ryšavé seznam je naprosto vyčerpávající. Všechny fenomény naší doby v něm byly obsaženy. Už jsem nebyl po zbytek vyučování schopen se soustředit.

Doma jsem vytáhl magazíny Mladé fronty Dnes a hledal, co by se dalo obšlehnout, čím by se dalo motivovat. Nic, nic, vůbec nic. Byl jsem totálně vyšťavenej. Zašel jsem k Pepikovi.

„Víš, co si na nás Ryšavá vymyslela?" začal jsem se mu svěřovat.

„Na nás taky. Už jsem se našich zkusmo ptal, jestli by byli ochotni mi věnovat nějaké své orgány, kdybych to nutně potřeboval."

„Co ti řekli?"

„Zatím jsem mluvil jen smámou. Prý dělohu, ale už dřív, aby si ušetřila tu hromadu starostí."

„Já nemám nápad ..."

„Čau bejci, tak co, zase jste starýmu Horákovi vyšmejdili nějaký péčko, že jste tam tak zašitý," ozval se z předsíně pan Ponec, který se v povznesené náladě vrátil z práce a piva.

„Hele, tati. Kdybych potřeboval nějakej tvůj orgán, daroval bys mi ho? Potřebuju to do školy do dotazníku."

„Pprrrdd," ozvalo se jako předehra. „Sakra, to mi ty fazole dávaj zabrat. To víš, že jo, Pepčo. Třeba játra. Akorát nevím, jestli by ti je ještě dali, kdyby je viděli."

Raději jsem odešel. Pepik už řešil svůj sociologický problém a já ještě neměl ani téma.

Snad jedno pivko by mi přivodilo trochu inspirace, zamyslel jsem se cestou a zastavil se ve Sklípku. Bylo dost plno, a tak jsem musel vzít za vděk stolem, kde seděl notně zmožený maník a tupě zíral do prostoru. Byl jsem obsloužen vzápětí. Upil jsem a začal pomáhat spolusedícímu se zíráním. V hlavě se mi však vařily neurony. Dokonce jsem si na ni sahal, protože jsem měl podezření, že někdo pozná, jak horečně přemýšlím. Nechtěl jsem být moc nápadný. Už jsem pivo dopíjel, když soused promluvil. „Sojka!" prohlásil, ale nebyl jsem si s tím vůbec jist.

„Prosím?" slušně jsem se zeptal, protože jsem byl vděčný za každé teplé slovo.

„Sojka!" pronesl znovu. Asi je myslivec, pomyslel jsem si a naznačil výrazem tváře, že očekávám další informace.

„Jako že budu prdět," přidal na hlase, když ten můj výraz uviděl. „To se tak hlasí, aby nikdo nebyl překvapený." V ten okamžik už mi bylo vše jasné ... „Nashledanou! Já už se musím připravovat do školy."

Doma celá rodina soutěžila s budoucími milionáři a nejevila o mě zájem. Přisedl jsem, ale nemohl jsem se soustředit. Stále jsem čekal, že mě konečně políbí múza a já začnu vymýšlet otevřené či uzavřené otázky do svého dotazníku. Když populární pořad konečně skončil, oslovil jsem svou milovanou rodinu: „Prosím, nenapadá někoho nějaké téma na sociologický průzkum?" Všichni se zatvářili úplně stejně jako před chvílí soutěžící, který obdržel otázku za čtyřicet tisíc. První promluvil táta: „Já bych tu desítku neměl pít ..." Ani nemusím popisovat, co následovalo. „Tati dík, fakt jsi mi pomohl."

Vystartoval jsem do svého pokojíku a do počítače rychle napsal: „Pracovní název: poměr prdících a neprdících rodin v populaci." 1. otázka - Prdíte doma :

a) ano,veřejně - lepší jeden prd než deset doktorů

b) ano, ale tajně

c) jiná možnost ...............................................

 

 

 

 


Shellinka
06. 09. 2002
Dát tip
*

Cirilla
19. 04. 2002
Dát tip
no já tě musím přečíst asi celýho, to se nedá svítit...* :o)

Rimmer
17. 04. 2002
Dát tip
Musím říct, že tenhle díl Horáka mě pobavil snad nejvíc ze všech. Ne že bychom byly tak nadýmavě založená rodina, ale popis hodiny Zsv a ukojení pubertálních potřeb ve frontě na témata... to mi něco říká. Tuším, že chci-li naznačit, že dávám tip, napíšu hvězdičku, že? *

Čajke
08. 03. 2002
Dát tip
....to už sem četl před časem ve STOPU a myslím že je to sice výborně napsaný horák, ale trochu ...flatulofilní:)))))))) *

Toxman
27. 02. 2002
Dát tip
Doufám, že Ryšavou neklapla pepka :-)))

horák
27. 02. 2002
Dát tip
Ryšavá ve skutečnosti byla naše občankářka na základce, která nosila sukně a neustále házela nohu přes nohu. S Poncem jsme se vůbec nemohli soustředit. Zažil jsem ji několik týdnů i jako kolegyni. ˇˇSokovalo mě, jak pokaždý přišla do sborovny a hlásila: " Holky, to byste nevěřily, kdo si mě dneska prohlížel ..." Je tam zase poskládáno pár perliček ze života. Ve skutečnosti jsem podobnou práci nikdy neviděl. Jen mě napadlo, že jsou prostě rodiny, kde se normálně prdí bez uzardění.

Aki
25. 02. 2002
Dát tip
super :o)))*

Košilela
18. 02. 2002
Dát tip
luštěniny a zelí....toť potforstfo!

Sama
18. 02. 2002
Dát tip
Je to skvěle napsané a navíc se z diskuse jeden hodně dozví, gratuluju, horáku. Ode mne máš tip za nápady - oo - - :)

Vojtek
18. 02. 2002
Dát tip
Svejma povídkama děláš na Písmáku tu nejvděčnější práci....pozvedl jsi čtenost prózy. To samo o sobě stačí :-))) jinak **!

gdegdo
17. 02. 2002
Dát tip
ze vseho nejhorsi jsou nedokonale akusticky oddelene toalety... pracuju totiz v hospode... mame tam mezi damskym a panskym WC jenom takovou necelozdovou prepazku... ... prisel jsem o vsechny iluze... o vsecky sny o vilach a neznych lesnich skritkynich... ... pac ta fsecka roztomila a jemna devcata prdi uplne stejne jako muj plnostihlej stodvacetikilovej kolega

uranium
16. 02. 2002
Dát tip
včera jsem viděl jednu kouzelnou holčičku která však ztratila půvab svým "prdnutím"

Košilela
15. 02. 2002
Dát tip
Sojka!

horák
15. 02. 2002
Dát tip
To jako že tento díl je naprd?

Košilela
15. 02. 2002
Dát tip
néé hihi :-))...mě se to právě líbí :-))

Kami
15. 02. 2002
Dát tip
No, naprd rozhodně nejni :o)* Postoupils do dalšího ročníku?

Print
15. 02. 2002
Dát tip
!!!!*!

horák
15. 02. 2002
Dát tip
Kami: do dalšího ročníku jsem postoupil několikrát (poměr prdících a neprdících je tak 1:1), ale jestli mi chceš ty (anebo někdo jiný) zaslat informace o tom, jak to chodí u vás doma, rád se ke svému zásadnímu výzkumu vrátím (anebo jej přenechám nějakému ze svých studentů - poád jsou líní hledat si svá témata).

MCMLIII
15. 02. 2002
Dát tip
hezké :-))) Hutný text bych doporučoval více rozdělit do odstavců, i když chápu, že Horák to asi nechtěl graficky roztahovat

Kami
15. 02. 2002
Dát tip
A mám započítat i psa (to sojka!)? :o)

horák
15. 02. 2002
Dát tip
Psi (ani sojky či jiná zvířata) jsem nepočítal, ale je možno o ně výzkum rozšířit. Doufám, že mi nobelovku, ale nebudeš závidět. Akorát nevím, v jaké kategorii bych to obdržel - asi za mír, ta je stejně naprd.

Košilela
15. 02. 2002
Dát tip
:-) Mohli by založit kategorii Sociologický výzkum, tam by jsi určitě uspěl ja jsem jednou byla v místnosti s prdícím Dalmatinem(upozorňuji nebyl to můj pes).Rozhodně by se měli jako členové domáctnosti do tvého výzkumu započítat.

pino15
15. 02. 2002
Dát tip
a že prej povrchní :o))))))))))) ale pěkně zgruntu :o))

Albireo
15. 02. 2002
Dát tip
Čte se to moc hezky. Mimochodem - prděj' hadi?

*

Norek
15. 02. 2002
Dát tip
je to pěkný

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru