Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záchvěvy

24. 11. 2013
5
11
833
Autor
Oldrich

 

tehdy když mělo noční ticho oči

takové že se bál pohnout

slýchával rezonovat tmu

pod temnými údery

a cítil chvět se zdi

 

bylo to jako bubny

starodávné zapomenuté bubny

někde nepředstavitelně hluboko

za lebeční kostí

 

jako kroky

nemilosrdné plíživé kroky

 

pracoval

pil

a během dlouhých dní dokázal zapomenout

dokázal neslyšet

 

ale ten někdo v něm

chodil bez ustání

 

chodil tam a zpět

jako se chodí v prázdném pokoji

prázdného bytu

v prázdném městě

 

chodil v něm

jako chodí ten který čeká

na vlastní smrt

 

 

 


11 názorů

Norsko 1
27. 11. 2013
Dát tip

na úroveń písmáka.- vynikající. přiznejme si to *


a2a2a
24. 11. 2013
Dát tip

Oldřichu a Lalulá,

nejprve poznámku k reakci Ivana Karamazova, tu prostě nevnímej, je to zde nejpinější nickař, nepochybně v celé historii Písmáka, jen za poslední týden tady měl tři a další nepochybně přijdou, jeho reakce jsou obecně a u většiny jím komentovaných děl hodně příkré a člověk neví, zda to ení spíše ozvěna nějakého jeho problému.

A jinak, nelze stavět názor na krajnostech, metafora, nikoliv zběsilá metafora je ozdobou a snad i základem poezie, lze psát i bez metafor, ale i pak musí báseň zaujmout třeba obsahem, překvapivým vyústním, apod.


Oldrich
24. 11. 2013
Dát tip
A2a2a: Přemýšlím nad těmi nápaditĕjšími metaforami. Je pravda, že je také rád čtu. Ovšem pokud čtu snahu o ne na webu, pak většinou jsou to metafory spíše děravé. Nedopromyšlené. A to je něco, co mi vadí víc, než metafory civilní nebo často užívané. Budu rád, až se jednou k tem nápaditĕjším dopracuju. S průhledností bych to neviděl tak dramaticky, ačkoli o ta dořečenost ano. Každopádně díky za podněty. Nad prázdným městem se zamyslím. E.eucrow. atmosféra, atmosféra, těžko uchopitelné, no... ale pravda že... Cvrcko, to srovnání mě trochu překvapilo. Obě totiž vznikaly způsobem naprosto odlišným a až na chození tam a zpět tam paralelu nenacházím...

nejsem zastánce odsudku běžných a častých obrazů, mám z básně celkově velmi dobrý pocit, určitě tip***


martinez
24. 11. 2013
Dát tip

a cítil chvět se zdi mi přijde nepřirozeně překroucený 

a líbí se mi ta pasáž s bubnama.. i když bych si ju upravila

celkově je to taková celkem fajn "civilní" poezie  :o)


cvrcka
24. 11. 2013
Dát tip

zdarek .) - poprvadě, z těch Tvejch rozchozenejch(ode zdi ke zdi atp), který čuju u Tebe často, pořád vítězí "Z poznámek a glos"...  já celkem chápu, že je Ti snad třeba něco v sobě uchopovat a douchopovat... ale kdybych měla číst sbírku, chtěla bych tam z těch všech/několika, který jsi napsal potažmo publikoval po "poznámkách" vidět jen je. Prostě co do prožívání skrz text.. i tohle, slabota. Líbí se mi velmi momet "pracoval pil" - tam je to pro mě autentický.. chviličku :) jinak mi to vyznívá spíš pateticky (a málo peripateticky, hehe)


e.eucrow
24. 11. 2013
Dát tip

suhlas s tou dopovedanostou, ale na druhej strane, citalo sa mi to dobre. mozno este trochu dotiahnut co sa atmosfery tyka... *


a2a2a
24. 11. 2013
Dát tip

škoda, že tento na poezii hodně průhlednýa dopovídaný text postrádá nápaditější metafory než jsi použil, noční ticho, prázdný byt, prázdné město, plíživé kroky jsou něčím, co mimo to, že v kontextu ani příliš metaforami nejsou, bývají poměrně často užívány a zde jsou navíc ještě nakupeny.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru