Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Asi nevíš..

01. 01. 2014
9
12
1307
Autor
Monet

Asi nevíš...

  Měly jsme stejný životní sen. Nebo ještě máme? Máš? Mě pomalu opouští. Poznávám, že to nejspíš nedokážu. Napsat knihu.

 V jedné ze svých povídek píšeš: "Chci jen tu knihu a nic víc."  Já chápu tvé pocity. Jako by člověk věděl, že v něm všechno je- vlastní myšlenky, schopnost škálou barevných výrazů pojmenovat povahu pocitů, situací a stavu vecí.. Pak se ale zalekne prázdného papíru, duch se zasekne a nejednou není nic dost dobré, nebo nic nepřichází. Píšeš  před spaním, nebo zrána, píšeš do nebes, toho se nebojíš. Jako by popsaný papír zrovna měl odrážet zatím neobdrženou kritiku.

 Je to strach, co nám nedovolí psát? Strach z neuznání a následné nutnosti přijmout vlastní nedokonalost? Je to ego, co nás blokuje? Nebo změť těkavých myšlenek, které zarazí tanec pera a ruky?

 Proč chceme, aby ta kniha vznikla? Sláva a peníze -v nejlepším případě- ne. To není ten hnací motor. Je to sebevyjádření. Sebeujištění. Sebevznícení. Sebepoznání. Seberealizace! Sebeznesmrtelnění...   Je to sebevědomí.

 Víš, potřebuješ to nejspíš pro sebe a nikdo jiný, než ty sama, není schopen ti to dát. Tak jako za mne to nikdo neudělá. A kdyby jsi se někdy odhodlala a dílo dotvořila, vím, že nebudeš lpět na kritice ostatních tak, jako na své vlastní. A to je důležité. Dokážeš se sama hodnotit-kdo to může říci?

 Ve svém srdci, tu svou knihu, již několikrát máš napsanou. A nejen jednu. Ty sama, svými kroky, okamžiky života, stále vstřebáváš materiál pro smyslnou tvorbu. Možná se někdy míjíš  děsem, že bude místy nudná, ale ty, jako její autor a směrovládce, jsi mocná kdykoli zvrátit děj.  S ohlédnutím zpátky vypíchnout jen to navždy živé. Nikdo jiný nezná ten příběh. Možná jsi toužila psát úplně jinou knihu, o někom a něčem jiném,  co neinspiroval tvůj život. Nejspíš uznáváš styl spisovatelů dobrých tak, že tvé jistotě zbytečně berou vítr z plachet. Ale kdyby přece tvůj sen se nezhmotnil a to dílo, býť třeba počato, nedostálo svého závěru, dobře pamatuj:

 Asi nevíš...

  Ty píšeš jednu krásnou knihu. A mnoho lidí ji bude číst. Mě samu tehdy uchvátila, než mi zbylý koncept shořel v ruce. Věz, nebylo nudné jediné slovo.

 Občas si představuji další a další její stránky, ty první pomalu žloutnou a mění se v nelehko čitelné..

 Vím, že ta kniha se stane úchvatným dílem, protože vím, že ty jsi velkolepá spisovatelka.

Čekejme drama, zápletky, komplikace i chvíle hrůzy.

Čekejme strhující příběh lásky.

 Traumatické  pády a hvězdné vzestupy.

Šokující závěr dokrášlí excelentní tečka.

 

  Třeba ji seženu časem v antikvariátu....


12 názorů

Štírka
05. 02. 2020
Dát tip

Souhlasím se všemi pozitivními reakcemi přede mnou, a tím pádem už možná nemám co dodat.... A hlavně : Ty už to asi nebudeš číst... Škoda: už 5 let jsi tu nebyla... a já lituju, že jsem Tě objevila až teď... stejně, jako Asrara.... A  přitom, hledat a hlavně nacházet "spřízněné duše" je tak krásné...! Děkuji za možnost číst Tvá slova ! Sama přemýšlím roky nad knihou... Asi nevznikne. Tvé myšlenky, které jsi tu zanechala, jsou opojné - v jistém smyslu - hledání, nalezení, průniku rovnoběžek... Dnes ráno jsem takové čtení potřebavala, jako vysvobození ze včerejšího tvrdého propadu... Otřepávám se... Díky !!! !!! !!!


Některé myšlenky naprosto dechberoucí!


Monanarch
28. 01. 2014
Dát tip

Pěkný, připomíná mi to mé vlastní zkušenosti s pár kapitolami. :) *


Monet
20. 01. 2014
Dát tip

Děkuji, moc mě to potěšilo.


ASUN
20. 01. 2014
Dát tip Štírka

Připomíná mi to...když něšemu hodně věříš a bereš to jako fakt, tak časem přesvědčíš...Tak se mi podařilo přesvědčit moji dlouholetou kamarádku, že je malířka a ona opravdu je...Prostě mi jen uvěřila a udělala všechno další pro to, aby byla sama sebou....

Moc hezky napsáno...tip


Monet
17. 01. 2014
Dát tip

Děkuji (:-)


Tohle by si měl přečíst každý, kdo se kdy o něco podobného pokusil.. opravdu moc, moc pěkně vystiženo :)

Bosora
04. 01. 2014
Dát tip

Musím souhlasit s asrar, opravdu excelentní T*


srozumeni
01. 01. 2014
Dát tip
***

Monet
01. 01. 2014
Dát tip

Děkuji moc. :-)


asrar
01. 01. 2014
Dát tip

excelentní... vážně!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru