Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jitka

Výběr: careful
05. 01. 2014
12
22
2915
Autor
StvN

Jedna starší pracovní příhoda.

Zůstal jsem v práci přes čas jenom proto, že jsem doufal, že uvidím její černou podprsenku. Šéf řekl: "Má jí černou." Před Jitkou ho chrání silné sklo, takže Jitka neslyší, jak nám šéf každý den hlásí barvu jejího prádla. Když jsem přišel k oknu já, měla na sobě už oblečený zelený plášť. Každý den byl zelený.
Dneska jsem náhodou pracoval ve stejné místnosti jako Jitka. Tyhle náhody umí zařídit jen váš nadřízený. Mé vtipy ji však nechávaly chladnou. Říkal jsem si, jestli je slyší, ale její kolegyně se smála, takže mě chtěla jenom nasrat. Nebo se mým vtipům smějí opravdu jen blondýnky. Život ke mně nikdy nebyl spravedlivý.
Měřím rovinnost plechové desky s pomocí Jitčiny kolegyně, která se mým vtipům směje zbytečně hlasitě. Dokonce se pokusila o dvojsmyslnou narážku na mou šikovnost, což od ní nebylo vůbec hezké, neboť není hezká. Nehezcí lidé by neměli dvojsmyslně vtipkovat, je to trapné pro všechny. Pokud ovšem nechcete zaujmout pozornost Jitky. Nenápadně jsem se odraženými pohledy snažil zjistit, jestli aspoň trochu žárlí. Cosi v nedbalosti a zároveň jakési skryté pravidelnosti záhybů jejího zeleného pláště kolem krku a na ramenou by se dalo s trochou nepřesnosti vyložit jako projev mírné žárlivosti.
Někteří lidé se snaží zaujmout přímo člověka, kterého chtějí, jiní na to jdou přes kamaráda toho člověka nebo někoho jinak v dané chvíli dostupného. Jitka mě chtěla zaujmout tím, že se začala líbat s kolemjedoucím manipulantem. Je to kanón, vždycky zastaví před vchodem na kvalitu, otevře dveře ještěrky a švihácky se opře loktem o koleno, jako by zrovna seděl v bavoráku. Od Jitky to bylo hloupé gesto. Podobně jako když mi volala jedna dívka, která se zrovna vyspala s mým nejlepším kamarádem, že stejně miluje mě. Bylo to od ní hezké a svou upřímností mě dojímala skoro až k slzám, ale stejně jsem jí nikdy neodpustil. Došlo mi, že Jitka žárlí. Poznal jsem to už podle toho, jak asi před minutou přehodila nohu přes nohu, když jsem její kolegyni vrátil jednu dvojsmyslnou narážku, takže bylo úplně zbytečné dokazovat mi svou náklonnost líbáním někoho, kdo byl zrovna poblíž. Naštěstí se musela nepatrně vytáhnout na špičkách, takže jsem zahlédl lem jejích kalhotek. Stála statečně dlouho a já se díval a kolegyně se už nesmála. Když Jitka triumfálně přišla zpátky a přehodila si nohu přes nohu, řekl jsem, až budu velký, chci být ještěrkář a Jitka se usmála, takže bylo jasné, že je na peníze a svého chlapce si neváží. To bylo dobré, protože si ji jednou budu moct koupit. Ten večer jsem však měl chuť na pivo.

22 názorů

careful
07. 03. 2016
Dát tip

Jsem přemýšlela, proč se mi tohle líbí a ostatní ne... a už to mám. Ty ostatní se pro mě odehrávají v takovém divném vesmíru...takové mazlavé šede hmotě, kde se vznáší nějaký Šťech, nabo Marek, nebo studna... tohle má pro mě uchopitelný vesmír... prostor, co si umím představit. Postavy, co jsou lidé a ne stíny bez ksichtu... v tomhle cítím krev, život... tam jen duchy, kteří se chovají, jak by se v realitě nechovalo ani ufo... tady kokám na obraz, který je konkrétní...tam vidím mazanici...


StvN
07. 03. 2016
Dát tip

Dík.


careful
04. 03. 2016
Dát tip

Já ti ten tip musím dát...nesnaším svůj rytířskej charakter... a taky nesnáším tu potřebu příliš mluvit a psát... to zas dělá asi nějaké mozkové centrum typické většinou spíš pro ženy...ale to jsou záležitosti tak složité, že je určitě bezvadně znáš akorát ty, páč seš tak děsně chytrej, že tvá díla čtou všichni blbě... víš, že mě začínáš fakt bavit...vybornej materiál ke studiu jsi... skoro bych hádala víc poruch osobnosti než mám já a to už je slušná garda!


careful
04. 03. 2016
Dát tip

Tohle je první tvůj tex,t o kterém bych řekla, že se mi celkem líbil...jen to prostě nějak vyšumělo...chyběl tomu silnější závěr...dobrý na tom je, že není jasné, jestli měl pravdu, nebo si to prostě jen přál...to já můžu..také to s nehezkými lidmi mi zrovna přišlo blízké...zrovna jsem tu jednomu obkasnila, že by si ke kolonce sex měl vyplnit ble, nebo fuj... tvé komenty ve stylu muži jlou tací a ženy jsou takové bych vnímala tak, že si vlastně připadáš nedostaečně mužný a o tom že jsi muž se musíš asi neustále přesvědčovat domýšlením xynu rozdílů mezi tebou a ženami... tip tomu nedám jen proto, že tě nemám ráda:D... ale kdybys začal být hodný chlapec... (ne, to si dělám si prdel ...páč nejsem jako ty...jsem mnohem víc chlap!, ale tip ti stejně nedám... ha...teď budu usínat se špatným svědomím, kvůli téhlé drobné nespravedlnosti a to mi bude trestem)


meralda s.
25. 01. 2014
Dát tip
koneckoncu velice uprimny pribeh o tom, jaci jsou muzi i zeny, pobavil a s nekolika myslenkami i souhlasim viz fruhling. odlehcene, pritom s presahem. *

Narvah
15. 01. 2014
Dát tip
dobře stvne, konečně sis dal pohov a trochu se rozjel i po sexuální stránce.. proust je mrtev, ať žije kierkegaard

StvN
12. 01. 2014
Dát tip

Jo jo, je to ve své podstatě velice vtipné. A je až zarážející, jak jsou muži špatní překladatelé:)


Janina6
12. 01. 2014
Dát tip

Já tady vnímám hlavně to, že muž si "překládá" pro sebe chování ženy, jak mu to zrovna vyhovuje. Třeba usuzovat, že přehození nohy přes nohu cokoli znamená, je prostě legrační. Jinak by to samozřejmě bylo, pokud by si opravdu byli blízcí, ale to text ničím nenaznačuje. Jitka je v tom všem jaksi nevinně. Nereaguje na jeho vtipy a líbá se s někým jiným, z toho bych soudila, že je jí lhostejný, a ne, že na něj "žárlí". To je taková mile naivní představa, že všechno kolem se děje kvůli němu.

Pasáž, kde je zmíněna jeho bývalá dívka, ale posunuje vyznění do trochu vážnější roviny. A ano, tady věřím, že některé holky jsou takové, a je mi dost sympatické, že to bere s (byť černým) humorem.


StvN
12. 01. 2014
Dát tip

Ono to není myšleno zle, ale je to prostě tak.

Kolikrát si i jako autor řekneš - tohle přece nemůžu napsat, jak bych potom vypadal. Lidi nechápou, že to není myšleno zle. Nevidí v tom ty interpretační roviny. Ale tady na Písmáku je naštěstí dost vnímavých čtenářů. Díky bohu za to.


Fruhling
12. 01. 2014
Dát tip

Souhlasím, že nehezcí lidé by se neměli dopouštět dvojsmyslů. Tím samozřejmě neříkám, že jsem sexistické hovado a že si musím atraktivnost pečlivě vsugerovávat.


StvN
11. 01. 2014
Dát tip

Tak samozřejmě. O mužích i o ženách. Neměli bychom si nic nalhávat. Rozdíl konkrétně v tomto textu je v tom, že muž je ukázán zevnitř, jeho uvažování, vnímání, zatímco žena je ukázána pouze zvenku skrze její činy, ale nic se neříká o jejím uvažování a vnímání toho, co zrovna dělá. Je to dobrý text. Akorát to málokdo z těch diletantů tady umí správně číst:)


Janina6
11. 01. 2014
Dát tip

Vidíš, a mně připadlo, že spíš ukazuješ, jací jsou (někteří) muži :-)


StvN
10. 01. 2014
Dát tip

Je to taková humorná příhoda. Už ani nevím, jak ta holka vypadala. Tak jsem rád, že někoho pobavila a mrzí mě, jestli někoho naštvala. Ale ženské už jsou často takové:(


Janina6
09. 01. 2014
Dát tip

Zvláštní text. Vypravěč-hrdina mi byl ze začátku nesympatický, jeho myšlenky mi připadaly poněkud pubertální na to, že už pracuje. Ale musím přiznat, že postupně jsem přišla na chuť ne snad hlavní postavě, ale způsobu vyjadřování, formulacím. „Cosi v nedbalosti... by se dalo s trochou nepřesnosti vyložit jako projev mírné žárlivosti“ – tady jsem se už bavila. Svěží svým paradoxem je třeba i myšlenka o dokazování náklonnosti líbáním někoho, kdo je zrovna poblíž... Popisované je sice banální, ale dá se vycítit, že pod slupkou povrchnosti, možná i trapnosti je něco víc. Nejsem si ale jistá, jestli to text naznačuje o hlavní postavě (že pod slupkou je víc), nebo je to dáno spíš tím, že to „víc“ ví o životě sám autor.


Josephina
05. 01. 2014
Dát tip

moc dojemný to není, spíš banální


Diana
05. 01. 2014
Dát tip
Přímo dojemné. Moc dobře napsáno :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru