Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Průšovi ukradli kolo

16. 02. 2014
6
11
1209

Průša si po letech utrhování našetřil na kolo. Bylo neskutečně drahé, stálo ho sto deset tisíc bez pumpičky. Ale Průša byl šťastný. Pořídil si pancéřovaný zámek a jezdil trasy. Jednou si udělal zastávku v Chelčicích, že se půjde podívat na hřbitov. Byl to malý hřbitůvek, rozložený kolem kostela a obehnaný nízkou zídkou. Průša si otevřel dveře a kolo vynesl dovnitř. Hned u kraje byl hrob, klasika, deska a pomníček, u pomníčku dvě kroucené tyče, na nich svíčky.

K jedné tyči zamkl Průša kolo. Hřbitov byl tichý, jen na druhé straně se ohýbala nějaká babička, drobná postava, jednou rukou se opírala o mramorový rantl, druhou hrabala listí a větvičky. Průša vyšel na obchůzku, ruce sepjaté za zády, tvářil se hloubavě a vážně. Byl přeci na hřbitově. Četl jména, místa a letopočty, občas tituly a příbuzenské vztahy. Pomalu obcházel kostel, občas se na chvíli zastavil a porozjímal, jak je vše pomíjivé a jak je skoro směšné, když člověk lpí na majetku. Dokončil obchůzku, zastavil před prvním hrobem a kolo bylo pryč. Jen na zemi ležel rozepnutý zámek.

Průša zavyl na celé Chelčice: "Kolo!" Z kostela vylezl pan farář a tázavě se na Průšu zadíval. Průša si ho všiml a zařval: "Kde mám kolo?! Kam jsi ho schoval?! Ty zloději, vrať to kolo!" A chytil faráře pod krkem a začal jím tlouci o zeď kostela. Z faráře se sypaly modlitební knihy, hostie, přetržený růženec, zpěvníky, ale kolo žádné. Jen na Průšu blekotal, ať se uklidní a že o žádném kole nic neví.

Otevřely se dveře v zídce a dovnitř vešel hrobník, přilákán křikem a duněním farážovy hlavy o kostel. Jakmile jej Průša spatřil, skočil k němu a mlátil jím o dveře, až se sypaly piliny. A opakoval, že chce kolo, nazval hrobníka prasáckým zlodějem a sliboval, že ho zabije a zahrabe ke zdi. Hrobník se zmohl jen na ujišťování, že on nic neukradl a že přišel až teď a předtím tu vůbec nebyl.
 
Průšův zrak padl na babičku. Pustil hrobníka, několika skoky překonal hrobky, které ho dělily od podezřelé, popadl ji za ramena a zdvihl do výšky. Třásl nebohou babičkou ve vzduchu, až z ní létaly drobné, upomínkové předměty a řval jí přímo do vrásčitého obličeje: "Zlodějko, dej sem moje kolo nebo s tebou vyvorám brázdu!"

Babička chroptěla a hrůzou nebyla schopna vypravit slovo obhajoby. Průša viděl, že jeho počínání je bezvýsledné. Pohled mu padl na hrob, u kterého si kolo zamkl. Pustil babičku, ta dopadla na uhrabaný záhonek, a vrhl se k hrobu. Na pomníčku stálo: Prof. Ladislav Pýcha, drahé paměti narozen  1894, zemř. 1956.
 
"Kam jsi dal moje kolo?!" zařval Průša na profesora Pýchu drahé paměti. A začal rvát těžkou desku, která jej před ním chránila. Vztek a zoufalství mu dávalo nadlidskou sílu, Průša skutečně dokázal desku holýma rukama odsunout a začal zběsile hrabat.

Farář, hrobník a posléze i polomrtvá babička se seskupili opodál.

"Je to blázen," řekl tiše hrobník. Farář přikývl a babička se pokřižovala.

"Zavolejte policajty, pane Mráz," řekla hrobníkovi.

"Nebo spíš do blázince," řekl farář.

"Nebo spíš obojí," řekl hrobník. A stáli a dívali se, jak Průša hrabe.

Průša ryl jako krtek, přes ramena mu létaly hroudy hlíny a potom narazil na sedlo, hrabal dál a objevila se štangle, potom řidítka a nakonec celé kolo, opřené o rakev. Vytáhl jej a radostně zavyl: "Mám ho!" a hned na to: "Ty svině!" a dupal po rakvi. Potom na ni plivl, svlékl mikinu a pucoval rám a ráfky od hlíny. Kolu kromě trocha špíny nic nebylo, Průša nasedl, ještě jednou plivl profesorovi na rakev a projel otevřenými dvířky ven ze hřbitova.

Ale farář, hrobník a babička na tom nebyli dobře. To, co viděli, v nich zanechalo hluboké jizvy na duši. A protože si navzájem potvrdili, že vše byla skutečnost, docela jim z toho přeskočilo. Od té doby se vždycky strašlivě lekli, když jim někdo znenadání sáhl zezadu na rameno. Jak farář, tak hrobník dali výpověď, babička na hřbitov už nikdy nevkročila, raději nechala dědu zarůst býlím.

Takže ono to není tak jednoznačné, říct o někom, že je blázen...


11 názorů

Kočkodan
17. 02. 2014
Dát tip
Prosecký: Tvoje pripomínky me pobavily také. :-)

Prosecký
17. 02. 2014
Dát tip

Děkuji za informaci. Ani nevím, jestli je tam pohřbený Petr Chelčický, přezdívaný také Tomáš Šítný ze Štítného.

Také by mě zajímalo, jestli to pokroucené tyčky byly spojené, nebo jestli bylo možné bužírku zámku prostě jenom přetáhnout vrchem. Byl profesor Pýcha romského původu?

Na tyto poznámky už mi avízo posílat nemusíš. Protože tě m ám v oblíbených autorech, dostanu avízo na román na pokračování, který z toho jistě vznikne. Čau!  


Prosecký
17. 02. 2014
Dát tip

Děkuji za informaci. Ani nevím, jestli je tam pohřbený Petr Chelčický, přezdívaný také Tomáš Šítný ze Štítného.

Také by mě zajímalo, jestli to pokroucené tyčky byly spojené, nebo jestli bylo možné bužírku zámku prostě jenom přetáhnout vrchem. Byl profesor Pýcha romského původu?

Na tyto poznámky už mi avízo posílat nemusíš. Protože tě m ám v oblíbených autorech, dostanu avízo na román na pokračování, který z toho jistě vznikne. Čau!  


Prosecký: Všechny připomínky jsem pečlivě zvážil a rozhodl jsem se, že navštívím hřbitov v Chelčicích ještě jednou a vše podrobím důkladné kontrole.

Prosecký
17. 02. 2014
Dát tip

Hned na počátku mě zaujalo, že hřbitov byl rozložen kolem hřbitova a obehnán byl nízkou zídkou. Pravda je, že autor nijak neupřesńuje, jak nízká ta zídka je, protože zpravidla bývá vysoká alespoň 125 cm. pro další děj je, myslím, rozhodující, jak byla zídka vysoká, tedy jestli přes ni mohl přelézt zloděj, jestli branka vrzala a jestli bylo z obchůzky po většinu Průšovy procházky vidět na uzamknuté kolo.

Chování postavy v první části prudce kontrastuje s chováním  v části druhé. Můžeme tedy Průšu pokládat za nevyrovnanou osobnost, jako je většina z nás. Autor blíže neupřesńuje, je-li tato charateristika spíše genetického, profesního nebo sociálního původu.

Zešměšňování faráře a hrobníka je zbytečně populistické. jednak na malém hřbitůvku těžko bude farář přítomen, když mívá na starosti 5-10 farností. Zadruhé většina farářů mluví dnes polsky azatřetí, co by tam dělal hrobník, když autor uvádí, že jde o malý hřbitůvek, tedy takový kde se pohřbívá 5-10x za rok. Kostelní dveře bývají z tvrdého dřeva a nemohou se tedy z nich sypat piliny, to byl musela hlava hrobníkova být drsná a Průše by jí musel dveře hoblovat. prostými údery by odpadávaly takzvané třísky.

Byl-li profesor pohřben v roce 1956, rakev musela být dávno ztrouchnivělá. Škoda, že už se nedozvíme, v jakém oboru byl Pýcha profesorem, jestli pozůstalí Průšu žalovali,  jak velká je to farnost, jestli jí teď český stát vrátí nějaké ukradené nemovitosti, jaké značky bylo kolo ...

Zkrátka autor děj načrtel velice zběžně a já nejsem se schopen při takovém nedostatku indicií v textu orientovat. Za to mu uděluji záporný tip. Protože však Písmák záporné tipy neumoňuje, projeví se tento jako tip kladný.  


Lakrov: Mně se to jméno z nějakého důvodu líbí, je takové lidové. A máš pravdu, záměrem povídky bylo, aby se autor vyblbnul, nic víc. :)

Lakrov
17. 02. 2014
Dát tip

Je to hezká komická, absurdní scénka, snad trochu připomínající starší italské filmy (70.léta), poskládané z několika vzájemně nesouvisejících (taktéž absurdních) příběhů. Nic víc než ta komičnost a absurdnost nebylo zřejmě v případě této povídky záměrem. Nebo to neumím najít. Jméno Průša je náhodné nebo má naznačovat nějakou souvislost?


Agibail
16. 02. 2014
Dát tip

:-)*


Alexka
16. 02. 2014
Dát tip

Ach jo,  já to jaksi pomotala, jsem chtěla napsat:

Chudák Průša, nějaký úchyl si nedá pokoj ani po smrti :-(


Alexka
16. 02. 2014
Dát tip

Ten úchyl Průša si nedá pokoj ani po smrti :-)


Kočkodan
16. 02. 2014
Dát tip
Z cinu prófy cítím des, za dílo vsak, Jardo, díky, to napríklad v Père Lachaise mají lepsí neboztíky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru