Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když je láska na sportovní straně

06. 05. 2014
3
8
645
Autor
Pan Ryback

Dostát manželským povinnostem je mnohdy náročnější, než se zdá. Řeč není o odevzdávání výplaty nebo nahrávání posledního dílu „Růžovky“, když partnerka zrovna není doma, ale o reji v hnízdečku lásky.
Opět je na místě říci: ne, není to kuchyně, kde díky povedenému gulášku létají vzduchem vášnivá vyznání a salva pochval, po nichž se hlava rodiny vyklopí na pohovku a nášup tráví spánkem pod rozloženou sportovní rubrikou z novin.
Naopak.
Řeč je o romantických chvílích, po nichž nastává klidné rozjímání s cigaretou v ústech nebo šílené pobíhání s ještě šílenějšími výkřiky ve stylu: Zapomněla jsem na pilulku a můžeš za to ty!
Následuje několikatýdenní čekání, jaký výsledek předvedený výkon přinese. A když konečně vejde ve známost, následují více či méně radostná slova, často doprovázená hlasitými citoslovci. Děje se tak, ať už je výsledek takový nebo tvarohový.
Právě popisu podobných chvil jsou plné stohy ženských časopisů. Důraz je kladený na citovou stránku a prožitky, zatímco páni tvorstva mají raději onu sportovní přílohu, kde se místo lásky k partnerovi rozebírá láska k fotbalovému rozestavení 4–4–2 a jeho moderním variantám.
Co to takhle spojit? Co takhle nabídnout vrchol lásky sportovním pohledem?
Řekněme, že je právě po a na dvojici, která se zná deset let nebo deset minut, zamíří kamery a mikrofony s logy sportovního kanálu.

Jak jste spokojení s předvedeným výkonem?
On: Celkem to šlo. Zvolil jsem přímočarou taktiku, v níž je potřeba dodržovat bezpečnou vzdálenost, protože přece jen jde o kontaktní disciplínu. Musíš vědět, čeho chceš dosáhnout a jakým způsobem, což se snad podařilo.
Ona: Souhlasím s kolegou.

Kolegou?
Ona: Vlastně nevím, jestli je to kolega. Potkali jsme se u kopírky, slovo dalo slovo a jsme tady.

Rozhodčí, kteří vám mimo jiné dali vysoké známky za kreativní provedení, dvakrát přerušovali. Co se stalo?
On: No jen to řekni.
Ona: No... Ale tak... Jednoduše jsem se dostala do klinče a nemohla se z něj dostat. Takže trochu nehty, trochu zuby...
On: Podruhé to bylo kvůli mě. Potřeboval jsem zvolnit, abychom to neukončili předčasně.

Nakonec tedy spravedlivá remíza. Co bude teď?
On: Co by? Půjdu domů, mám dvě děti.
Ona: Já potřebuji ještě něco okopírovat a připravit se na další duel. Letos mířím vysoko. Až k řediteli.


8 názorů

StvN
11. 05. 2014
Dát tip

Vaud má dva tři dobré.


Janina6
10. 05. 2014
Dát tip

Dobrý fejetony píše Vaud.


8hanka
10. 05. 2014
Dát tip

zlákal ma športový nadpis, čakala som  rozoberanie aktuálnych MS v hokeji...

u nás síce máme kopírku v samostatnej miestnosti,   dá sa tam aj zamknúť, ale...kolegov je poskromne, poteší aj kolega, ktorý sa pri mne  a  kopírke pristaví a debatujeme, kde urobil tréner chybu:)

Rozoberať manželstvo ma nebaví,  ktorý vtipálek ho asi vymyslel...

 


StvN
10. 05. 2014
Dát tip

Jako první pokus na seznámení se s formou zvanou fejeton to není marné, na druhou stranu obsahově to je spíš nouzovka, od autora fejetonů se očekává poměrně dobrý životní přehled a nadhled, očekává se, že toho bude znát víc než čtenáři, a tady mám dojem, že autor po desetiletém manželství ani jednou nezasunul, dost blbý podle mě. Ohledně formy text neplyne přirozeně. Začíná to malinko nepromyšleně a když ses dostal do slepé uličky, tak si pomáháš tímhle: Řekněme, že je právě po a na dvojici...

Musíš to napsat tak, aby sis nemusel pomáhat berličkami. Pak to vyznívá jako pokus o nastavovanou anekdotu s několika pointami. Ale fejeton není anekdota. V podstatě ani nemusí hýřit vtipem v každé druhé větě. Důležitá je atmosféra. Ale je fakt, že tady není od koho se pořádný fejeton naučit.


smyčka
06. 05. 2014
Dát tip

Já má kopírku tři metry od stolu, ale nemám kolegu....smůla...nebo kontumace?....alespoň jsem se pobavila!


Petr333
06. 05. 2014
Dát tip

pobavil jsi mě ...super a to jsi nezmínil ofsajd a timeout


Kočkodan
06. 05. 2014
Dát tip
V práci je ode mne kopírka vzdálená ani ne deset metru, ale pri své priserné nesmelosti si urcite moc nezasportuji. :-(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru