Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HOSPIC

Výběr: hermit, Monty_Python
25. 02. 2002
26
0
4405
Autor
Petula

 

HOSPIC

 

 

Klášterní chodbou dozněly kroky

k mé cele nikdo nedošel

co stárnou v ní mé poslední roky

Vítán byl by i nepřítel

 

Jen třikrát denně

řádová sestra

samotu mou zde poruší

 

Nakrmit, umýt a postel přestlat

 

To pro tělo,

co pro duši?

 

Modlitby ranní za kuropění

vyplnit prázdno nestačí

 

Vzpomínky pouhé na to, co není

jsou poslední mé bezpečí…

 


 

Na rajském dvoře

počátkem dubna

prý stařena se zbláznila

 

Strhala z mnišky

hábitu sukna

po trávě s nimi tančila

 

Když pro ni přišli

líbala ranec

co z pláten těch si zmochala

 

Poslední slova

než nastal konec:

 

„Tak ráda jsem vás  p-o-z-n-a-l-a...“


Seregil
18. 02. 2003
Dát tip
Hm... velmi smutné.....

gd
17. 02. 2003
Dát tip
*

...takovejch věcí mi utíká! A dokonce takovejch!!! *

Narvah
13. 02. 2003
Dát tip
"nevím... mám nejistý pocit, že možná někde něco..."

Petula
11. 03. 2002
Dát tip
malykuba01 Tak takhle krásně mi naposled říkala maminka...
Ano, slovíčko rapl mne asi opravdu vystihuje! Moc děkuji za odezvu zde i jinde... :o) ░▒▓-_-▓▒░

malykuba01
09. 03. 2002
Dát tip
petulko, ty jsi krásně emptatickej rapl:)))tipuji

Pája
06. 03. 2002
Dát tip
*

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Ideově to na mě působí stejně "silně" jako pořady NOVA na toto téma. Bourání tradic, o kterých víme prd a soustavná potřeba se vyrovnávat s něčím, o čem víme také prd, ale prostě se to nosí a ještě to zabírá. Podvědomě totiž tito bojovníci cítí sílu "nepřítele" , a ač o něm - do třetice - vědí prd, láká je to naleštit své staniolové kulky k výstřelu. Nic to nestojí a ohlas bude zaručenej. Je to brak a póvl a sviňárna!:-)

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
Print: No, to jsou silná slova... možná první část tak může na někoho, kdo nezná Petulu odsobně působit, ale druhá JE prostě skvěle napsaná a nelze ji srovnávat s Novou... zkus si ji přečíst samostatně a nezaujatě.

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
"osobně" a s čárkou za!! :o)

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Nevnímám tvorbu podle toho, jestli někoho znám nebo neznám osobně. To bych musel mlčet a nebo vobjet všechny autory...že? Tvůj názor ti neberu, říkám jen svůj. A nemám důvod na svém zatím cokoliv měnit. Čtu vždycky samostatně a nezaujatě! Tam, kde v sobě cítím zaujatost, raděj nečtu!:-) Určitě si tohle dílko přečtu víckrát!:-)

hermit
01. 03. 2002
Dát tip
Já to beru tak, že TAKHLE prostě Petula píše, a já to respektuju, smiřuju se s tím s každou další její básní... a smiřuju se rád. Moje estetický normy jsou sice trošku jinde, ale to je problém můj a ne Petulina psaní. Osobitost, autenticita, zvláštně archaický jazyk, podivný kouzlo - to mě dostává u Petuliných básní.

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
Print: Asi jsme si nerozuměli - tím zmíněním znalosti autora osobně jsem myslel to, že lze spíš poznat, jestli je to opravdové nebo vypočítané na efekt, nic víc. Samozřejmě, že hodnotím dílo a ne člověka.

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Hermit - s tím souhlasím!-) Petulu čtu a taky rád!:-) Nevyjadřoval jsem se zde ovšem k Petule, ale k Hospicu.

hermit
01. 03. 2002
Dát tip
Já jsem se vyjádřil k duchu Petulina psaní - včetně Hospicu.

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Wopi - opravdovost v tom bezpochyby je, ale opravdový můžeš být i v omylu, ne?:-) Vůbec netvrdím, že JÁ mám pravdu!:-) Z toho jsem už dávno vyrost, nabízím jen "pravdu" z mého pohledu. To je vše!:-)

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Hermit a já jsem se vyjádřil nikoliv k duchu, ale k obsahu Hospicu!:-)

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
O.K. Já Ti ji neberu - jen si užívám, že se tady zase jednou debatuje qvěci a ne o povidlech nebo tak. :o))

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Wopi!:-)))) Taky mám z toho radost!:-) *!

Popelucha
01. 03. 2002
Dát tip
Print: nerozumím... tradice je to, že mnoho lidí skončí osaměle někde v hospicu? Potřeba vyrovnat se s tím, že mnoho lidí se na své starší příbuzné vykvajzne a jako takoví jsou nepřátelé a my (kdo my?) takoví možná budeme taky a proto je to póvl a brak? Nijak zuřivě nesleduju Novu, takže se nechám poučit. Ale nepřipadá mi, že každá věc hrající na city (nota bene, když takové případy existují) je brak.

hermit
01. 03. 2002
Dát tip
Jde asi o to NEHRÁT na city, ale předávat je. Myslím, že Petula je předává, zprostředkovává nám své prýštění v každém svém textu.

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Hermit - "prýštění v každém svém textu"??? To nemyslíš vážně, to jen bráníš sám sebe a zbytečně...pokud ho bráníš vůči mně... Petula: děsí mě, že by smohla mít jen na vteřinku pocit, že se ofrňuju nad tou skutečnou hloubkou bolesti, pravdy, vyzrání - který nás možná taky čeká - že budeme odcházet z tohohle světa sami - z Hospicu! To jsi nemohla myslet vážně. Co já vyčítám - z MÉHO pohledu - je neukotvenost a zneužívání pojmů v téhle básni, který mi z něj dělají lacinost a HRANÍ na city... Strhávat "z mnišky hábitu sukna" je o nezkušenosti se skutečně prožitou realitou, kdy ti budou jednou "mnišky" s tím hábitem strhaného sukna skutečně utírat prdel... Sorry...

hermit
01. 03. 2002
Dát tip
Už jsem se vyslovil. :-)

Popelucha
01. 03. 2002
Dát tip
Print: Aha. Ale mohls říct rovnou, že máš problém s tím, jak se Petula vyjadřuje, než co vyjadřuje. Čili ideově to na Tebe nepůsobí jako Pořad na Nově, jen formou?

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Hermit - ach, ano Mistře!!!! Promiň, že jsem obtěžoval jeho Blahorodí!:-) Popelucha: to nebylo patrný??? Pak je to fakt jen moje chyba!!!

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
Ale no tak - to snad nejsou argumenty... ;-)

Print
01. 03. 2002
Dát tip
To bylo mně?:-) Já se omluvil za to, že jsem neřek argumenty přesvědčivě - Popeluše. Hermitkovo vyjádření - že už se vyslovil, mi znělo stejně asi jako: Řím promluvil, diskuse skončila!:-)

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
prosimtě, fakt na Tebe působí hermit TAKHLE? 8-o hmmm... asi máme každej jinou optiku :)

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Tady je snad prostor o obecném a objektivním hodnocení hermitka??? Určitě, že na mě TAKHLE obecně nepůsobí. Pod touhle básničkou ale ano! Smím to tak vnímat?

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
Bez kousavosti, prosím. K osobnosti patří jistá míra sebejistoty. Opravdová osobnost nebude asi říkat: "nevím... mám nejistý pocit, že možná někde něco..." - a tohle přece platí o vás obou.

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Sebejistota Svatého stolce je však, jak jistě chápeš - byť možná ateista, docela unikátní, ne?:-) A tudíž, každé odmítnutí diskuze někoho s menšího autoritou, než má Svatý stolec - a tou bezesporu a při vší uctě pro mě hermitek je, ale s použitím jeho originálních slov ve stylu " já už se vyjádřil", může vést k reakci podobné té mojí. Ale třeba jsem to špatně pochopil!:-)

Rivka
01. 03. 2002
Dát tip
No... tak já si též zasolím. První strofa mi připadá trošku přepjatá - zvlášť to s tím nepřítelem. Celkově s tebou ale nemůžu, Printí, souhlasit... Ne že bych ji řadila do zlatého fondu české literatury (Zahradníček je Zahradníček, pane Binare:) ), ale rozhodně mi na místní poměry připadá minimálně nadprůměrná. Sentimentální, nikoliv ale laciným pozlátkem... Slovník mi připadá více než „adekvátní" - vždyť se jedná o starou ženu, to, co já vnímám jako archaismus, může být denním chlebem (totéž lze nalézt zcela spolehlivě třeba u Viktora Fischla, bych přihřála svou polévečku - je to zčásti i o obecné „kultivovanosti" vyjadřování - třeba u něj se člověk až diví, že by neslyšel, že nereprodukuje normální řeč - ale tak to není, on to slyší /viz román Rodný dům, kde je asi na pěti řádcích „mluvená podoba" češtiny, jinak nespisovného slova téměř nevidět/, jen přetváří svým vnímáním, dlouho formuluje slova do ticha...)... Z estetického hlediska (dovolím si, netlučte mě, já vím, že se to tak trochu nehodí) to přispívá k celkovému „zklidnění", žádné výrazné výkyvy - ostatně i ten pravidelný rytmus a rým v první polovině, nic nevyčnívá - to je báseň o klidu, byť nuceném. A kde jinde, ne-li sami se sebou, vnímáme samotu? Do toho nesmí ani tramvaj zacinkat... Ostatně bolest bývá vždycky nejsilnější mezi nocí a ránem... Ještě jsem vzpomněla - k té mnišce: původně jsem se nad ní zarazila, pak jsem si na něco vzpomněla (a zkonzultovala se slovníkem, takže přicházím zase o něco chytřejší) - mně se líbí. Mniška jako příznak mnišství (kvůli tomu bych ji za jeptišku ovšem neměnila:) ), jaksi kontextuálně, a zároveň jako noční motýl (a já si vždycky vzpomenu na smrtihlava...) - nebudu to dlouze rozebírat, ale pro mě zrovna tenhle obraz v té básni znamená docela hodně... P. S. - Printí, nic ve zlém, prosím: kolikrát ty jsi „obcházel léta kolem stolu"...? O tom to je, tady, stejně jako u tebe. To jen z první vody nanečisto... já zase mizím. Promiňte. Nějak jsem se...

Print
01. 03. 2002
Dát tip
o))) Rivenko! Tvůj pohled je důležitý pro ten můj!:-) A vnáší do toho jistou střízlivost a erudovanost - obojí mně chybí!:-) Já se taky nepokoušel, věda, že na to nemám, o nějaký hlubší ponor do tohoto textu!:-) Jsem na dojmy a občas je, pravda, spletu s pojmy!:-) Ponechám si dojmy. Jeden z nich je ten, že tento tvůj pohled prostě necítím z textu autorky a bylo by pro mě zajímavý číst totožný text z tvého pera... Příznávám se tím k bůhvíčemu, já vím, ale bylo by falešný a nepravdivý, tvrdit něco jiného... Takže můj základní dojem z této básně je zatím pořád stejný!:-)

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
Vždyť taky nejde o vyvracení dojmů komukoliv. Jen o vyjasnění názorů. :)

Print
01. 03. 2002
Dát tip
Wopiku, jenže vyvracet názory je důstojnější, než dojmy!:-) No, jdu domů, měj se a hezký víkend všem!:-) *!

Wopi
01. 03. 2002
Dát tip
nápodobně :)

Stevenson
01. 03. 2002
Dát tip
ježiiis, tak to se budu radeji držet tech zvířátek..

Stevenson
01. 03. 2002
Dát tip
ježiiis, tak to se budu radeji držet tech zvířátek..

Stevenson
01. 03. 2002
Dát tip
ježiiis, tak to se budu radeji držet tech zvířátek..ale, když to tak ctu znovu, chápu vlastně ty názory všech.. bohužel ze zkušenosti.(

Dabi
01. 03. 2002
Dát tip
Proč vlastně tato diskuze ? Byla jsem v hospicu a myslím,že toto dílko atmosféru dobře vystihlo ...Dalo by se na toto téma jistě napsat víc a jistě i různými způsoby ale autorka to popsala právě takto a mě se to líbí. Můj upřímný t*

Rivka
01. 03. 2002
Dát tip
No mně například ve škole říkávali, že dílo, o kterém se nemluví, je mrtvé:) Takže ono je jedno, jestli se líbí nebo nelíbí, hlavně že dejchá:))

Bloncka
01. 03. 2002
Dát tip
vůbec nevim, co to tady tak sáhodlouze řešíte... Petula je prostě nejlepší baba na světě!!!!!!!

Petula
01. 03. 2002
Dát tip
Lidičkové!!! To je takovej nádhernej nářez, to co tady provozujete!!! Díky! No, zvláště pak děkuji všem... A k tomu hospici, ne v hospici jsem nebyla, ale byla jsem několikrát v podobných zařízeních, kromě toho jsem také nějakou dobu dělala poštovní doručovatelku - to se ještě roznášely důchody, že... Mnoho stařenek jsem poznala a viděla jak prospívají, či jak moc je bolí duše (a tělo...). Některé byly nevyzpytatelné! Tolik životní energie a pak pád a pak, za pár dní, zase světlo... Jiné jak tichá voda, co ani ty břehy... Tedy proto jsem velmi vážila "po trávě s nimi TANČILA", ale jo, nakonec jo. Pamatuji například na jednu šumavskou Němku, Bože, to byla baba! Hebl až za roh a té vitality... Drsný člověk, ale strašně hodná. Atd., atp... Čili, konkrétně, co se týká toho, že člověku "rupne v kouli" a začne se chovat nepředvídatelně, tedy že se snaží v pomatení například strhnout hadr..., nepokládám až tak za neobvyklé. Jo, a televizi nemáme. ;o) Tedy tak! Díky a ahoj... ———————————————————————— |||-_-|||

hermit
28. 02. 2002
Dát tip
t v (síla!!)

Wopi
28. 02. 2002
Dát tip
druhá část je skvělá!

myrinda
28. 02. 2002
Dát tip

Open
27. 02. 2002
Dát tip
h**u*uuu**u*uu*uu, no to je supr!

Tynic
27. 02. 2002
Dát tip
Skvělé ! Vybíral bych okamžitě *****! Obzvlášť nekonstruovaná "černá" psáž je skvělá !!! Nadhled autorův je příjemný a lehký o to drtivějí dopadá obsah na čtenáře...Bravo !!!

alina
27. 02. 2002
Dát tip
Bolí!!! Je to děs!!! Ne, je to SÍLA!!! ........Petulíí, díky, že se díváš na svět kolem sebe....*

Bacil
26. 02. 2002
Dát tip
Jednoznačný TIP!!!!!

Wiki
26. 02. 2002
Dát tip
Petulí....souznění....byla jsi někdy v Hospicu ?????????

Albireo
26. 02. 2002
Dát tip
Ještě jeden típací.

Adelan
26. 02. 2002
Dát tip
* :-)

femine
26. 02. 2002
Dát tip
*!

Erbé
25. 02. 2002
Dát tip
Tak to se mi líbí. *

Stevenson
25. 02. 2002
Dát tip
Petulko.. neeeeeeeeeeee.. ale krasne.. T

Popelucha
25. 02. 2002
Dát tip
nádhera

Bloncka
25. 02. 2002
Dát tip
úžasný *

Dabi
25. 02. 2002
Dát tip
Můj upřímný t*

Blaznivkaaa
25. 02. 2002
Dát tip
Máš tu hodně dílek, ani nevím proč jsi mi napsal, ale jsem ráda, jakýkoliv ohlas mě těší, snad se mi podaří taky přelouskat víc než jen jedno tvý dílko...::)! Tohle je moc hezký!*

Petula
25. 02. 2002
Dát tip
Děkuju, Blaznivkooo! Napsala jsem Ti proto, že jsem si Tě četla... ;o) |||-_-|||

PV
25. 02. 2002
Dát tip
Jo to je moje krevní skupina. Skoro je to spíš (názor) text písničky. Každopádně tipuji.

Cavalera
25. 02. 2002
Dát tip
*! ...nevím co říct ... jen .... drž se!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru