Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZVLÁŠTNÍ SVĚT

25. 06. 2014
30
36
1574
Autor
srozumeni

Blíží se čas dovolených a i když nejsme škola, ale sociální služba, a i když máme svou práci i klienty rády, přesto bývá konec června náročný a o to víc se těšíme na dovolenou, kterou už nutně potřebujeme. A i naši klienti si od nás možná na nějakou dobu také rádi odpočinou. To se asi od reality neliší.

Je po obědě. Vaříme kávu, sobě i některým kávychtivým klientům. Marně doufáme, jako každý den, že si ji vypijeme v klidu a v pohodě. Ale patnáct až dvacet minut, po kterých vždy prahneme, nám opět není dopřáno. Někteří klienti se pohybují v naší blízkosti a užitím svých oblíbených rituálů se snaží upoutat pozornost. Poznámky o jakéms takéms kratičkém poledním klidu, s prosebným výrazem ve tváři, se u nich nesetkávají s pochopením. Nepomáhá ani naše mlčení. Naopak, pro některé je to povel k tomu, aby kolem nás začali kroužit ve stále menších kruzích. Viki si prostě rovnou sedne vedle mě a velmi intenzivně a urputně potřebuje několik odpovědí na mnoho otázek opakujících se stále dokola: ,,co bude dnes k obědu, nechci plavky, kam pudeme po obědě, kdy přijde farářka, kdy budeme zpívat,...". Většinou sama vyhodnotí, jestli ji naše reakce patřičně uspokojila, nebo zda má ještě pokračovat. Neuspokojila. Tak si dáme ještě jedno kolečko. A pak přeci jen odchází odpočívat. Jeden z mála neautistů, Petr, postává u kuchyňské linky a zřejmě nabyl dojmu, že je vše takové málo akční. Takže to vylepšil. Začal pomalu křičet, řičet a po chvíli přidal i fackování sebe sama. Ale bedlivě po očku sleduje, co my na to. Vztek, zdánlivě bezdůvodný, je adekvátní jeho mentálnímu věku zhruba kolem dvou let. Právě v tuto chvíli okolo Petra proklouzne stodvacetikilový Jindřich, radostně nesoucí špinavý hrnek od kafe. Míjí vztekající se postavu, jako by ji snad ani neviděl. O nějaké účasti nemůže být ani řeč. Vždyť přeci nese špinavý hrnek a nemůže se dočkat, až ho vypláchne, utře utěrkou a rychle uklidí mezi ostatní čisté hrnky. A že zbytek zaschlého lógru ulpěl na utěrce, a že hrnek tak nějak celkově odolal očistnému procesu, to Jindrovi nevadí. On je se svým ,,úklidem" naprosto spokojený. Úplně září radostí nad dobře vykonanou prací. Už se ani nesnažíme hned vyběhnout a vše napravit. Dávno jsme si už všechny zvykly každý hrnek umýt těsně před použitím. Pauza na kávu je u konce a je čas k dalším aktivitám. Vstávám od stolu a v duchu si promítám před očima uplynulých pár minut. Dvě kontrastní postavy, jedna vzteklá a zoufalá, druhá nadšená a veselá. Byly tak blízko vedle sebe, a přitom tak strašně daleko.....uvědomuji si absurditu celé situace.

36 názorů

srozumeni
27. 04. 2015
Dát tip
Díky a přeju hezký den.

Markel
27. 04. 2015
Dát tip

hm, zajímavé, dobře zachyceno, líbilo moc ***


srozumeni
05. 08. 2014
Dát tip
Hesiono,dekuji za vzacnou navstevu,uznani a tip a preji hodne trpelivosti.

Hesiona
05. 08. 2014
Dát tip

Mám teď ve školce na starosti pětiletého chlapce s autismem. Není na tom tak vážně ve srovnání s jinými, ale i tak vyžaduje absolutní pozornost. Obdivuju vás :)


Vampirelord
13. 07. 2014
Dát tip

Já to nechal půl roku.....


srozumeni
13. 07. 2014
Dát tip
To znám, já občas nechám písmák ladem třeba tři dny a pak také dlouho řeším avíza.

Vampirelord
13. 07. 2014
Dát tip

Nemáš zač, toulám se toulám v sobě :-)...jsem se mrknul...a 110 avíz...tak to pomalu procházím...a jste šikovný, tvořivý :-):-)


srozumeni
13. 07. 2014
Dát tip
Ahoj Petře zatoulaný. Děkuji.

Vampirelord
13. 07. 2014
Dát tip

***T


srozumeni
13. 07. 2014
Dát tip
Maceško, to je smutné, že ještě existují takové ústavy. Přeji Ti hodně sil a děkuji.

macecha
12. 07. 2014
Dát tip

závidím lidem, pro které se obětuješ. Já mám bohužel zážitky z ústavu, kde leží matka, úplně jiné. Tam se o ně nikdo nestará, natož, aby zkoumal jejich duševní rozpoložení. Ale, peněz berou hodně!

Každopádně je to napsáno bezvadně. T***


srozumeni
03. 07. 2014
Dát tip
Kuku, moc děkuji.

Kukučín
03. 07. 2014
Dát tip

V jednoduchosti skrytá veľká a pravdivá myšlienka.

Ďakujem :*


srozumeni
01. 07. 2014
Dát tip
koloušku díky

koloušek
30. 06. 2014
Dát tip

Napsala jsi to opravdu působivě. T*


srozumeni
29. 06. 2014
Dát tip
Teto a Panenko, děkuji.

Jo, chce to dovolenou ... Klobouk dolů ***


Někdy se takhle - tak blízko a přitom tak vzdáleně - cítíme i s našimi nejbližšími, s těmi, které máme doma a deno denně máme možnost se jim přibližovat/vzdalovat...Takhel jedna momentka od poledního kafe, mysím, vystihla fungování lidí obecně... a napiš mi.. :-)


srozumeni
27. 06. 2014
Dát tip
Diano, děkuji. Sama za sebe se obávám, že já se opravdu už leckdy domluvím spíš s těmi autisty, než s těmi ,,normálními". Ludmilo, moc děkuji. Lakrov, děkuji. Možná by příště stačilo, kdybych napsala jen tu nejdůležitější větu-hi,hi. Vlastně mám pár dílek, u kterých se mi nejvíc líbí hlavně ten název, protože je nejvýstižnější. A to psaní k tomu je už zbytečný brak... smyčko, děkuji za poděkování. Petře dík, Ty mě umíš vždy povzbudit. Lady, děkuji. Bohužel se mi toho nadhledu v současnosti asi tři měsíce nějak nedostávalo a tohle je jen slabý záchvěv. Čudlo děkuji. Lukáš, děkuji. Budu se snažit si brát Tvou poznámku k srdci a hlavně k tužce. A také užívej pěkně a příjemně léto. Danny, děkuji za ocenění.

Danny
26. 06. 2014
Dát tip
Dobře napsáno, i zajímavé téma ze života. U mě na Tip.

Čudla
26. 06. 2014
Dát tip

Dobře napsané./*


LadyLoba
26. 06. 2014
Dát tip

je úžasně že se ještě umíš u toho všeho takhle s nadhledem dívat - děkuji za takové osůbky :-)


Petr333
26. 06. 2014
Dát tip

Nějaký čas jsi nic nenapsala (nevložila)...a pak dáš tohle...je to fragment dne a situace neuvěřitelně absurdní, jako je vlastně život sám... mně se líbí právě ten vykreslený kontrast ...zdánlivě bez pointy a závěru ...a blízká mi je i podání a forma jakou to píšeš...tak piš!


smyčka
26. 06. 2014
Dát tip

...zvláštní svět...nějak mám potřebu ti poděkovat....děkuji


Lakrov
26. 06. 2014
Dát tip

Závěrečná věta ...Byly tak blízko vedle sebe, a přitom tak strašně daleko... myslím vystihuje podstatu tohohle a mnoha předešlých tvých "článků", jimiž zde čas od času upozorňuješ na "druhý svět", jenž probíhá těsně vedle toho "našeho" a jenž se (naštěstí) většiny z nás týká jen velmi nepřímo. Přesto nebo právě proto je třeba si jeho existenci uvědomit.


Alegna
26. 06. 2014
Dát tip

opakovala bych jen slova ostatních, hlavně gabi a Diany

máš velmi vzácný dar skutečného prožívání a předávání


Diana
26. 06. 2014
Dát tip
A my si kolikrát stěžujeme, že s tím či oním člověkem (normálním) se nedá domluvit! Tohle si pověsit na nástěnku a každé ráno přečíst!*

srozumeni
26. 06. 2014
Dát tip
Luboši, to záleží na tom, jak dokonale myješ hrnečky-hi,hi. Děkuji.

Kočkodan
25. 06. 2014
Dát tip
Práve v tuto chvíli ti píse sedmdesátikilový Lubos. O nejaké jeho neúcasti pri komentování nemuze být ani rec. Snad tento fakt poneses radostne a nestane se z tebe vztekající se postava. :-)

srozumeni
25. 06. 2014
Dát tip
Gabi, díky, jsi shovívavá...a s tím závěrem máš naprostou pravdu, to jsem si ani neuvědomila.

gabi
25. 06. 2014
Dát tip

tak ti odpoviem pod tvojim textom

čo je dokonalé? práve prirodzenosť tvojho rozprávania zaujme čitateľa, je to útržok ozajstného života, kde nemá možnosť nazrieť každý

a záver - tak blízko vedle sebe, a přitom tak strašně daleko - bývajú nielen vaši klienti

 


srozumeni
25. 06. 2014
Dát tip
I Tobě, Romane díky.

srozumeni
25. 06. 2014
Dát tip
Díky.

Tu dovolenou si zasloužíte. *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru