Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sním o tom, že sním chleba... a maso sním s ním...

02. 07. 2014
12
38
2806
Autor
Oldjerry

Taky se vám stává, že se nemůžete rozhodnout co udělat k jídlu pro očekávanou návštěvu? Tak to jste na tom jako já v pátek. Syn se ženou a dvěma dcerami přijdou přát k narozeninám mé ženě, syn matce, snacha tchyni a holky babičce...

Jsou tři místa, kde takový problém lze vyřešit - moje sbírka receptů, lednička a spižírna, neboli správně česky špajz. V pátek byla nejblíž lednička, když jsem pojal úmysl.

Prohrábl jsem mrazák a ejhle! našel jsem dvě vepřová kolena. O-kam-ži-tě mi to sepnulo: kolena pečená na kysaném zelí!

Dostalo se i na ta dvě ostatní místa - ve špajzce jsem si namluvil dvě velké cibule, hlavičku česneku a pytlík sterilovaného kysaného zelí, kmín a sůl... mezi recepty jsem si osvěžil přesný postup. Pak už to šlo ráz naráz - tanečním krokem (v očekávání kulinární extáze) pro pekáč, ke stolu a dřezu: obě kolena jsem pečlivě oholil od pár osin, omyl, osušil, příčně nařezal až ke kosti - řezy na prst daleko od sebe a do řezů vtlačil a vetřel oloupaný a pomačkaný česnek se solí.

Nakrájel jsem cibuli na tenká kolečka a vysypal jimi dno pekáče. Kolena jsem položil na cibuli - něžně jako dítě - dosolil, zasypal kmínem a zbytkem cibule. Podlil jsem maso s cibulí, přikryl druhým dílem pekáče. Mezitím už jsem rozehřál troubu, šoupl jsem do ní pekáč a nechal maso devadesát minut péci. Po této době jsem obě kolínka (už ne-za-dr-ži-tel-ně vyvolávající Pavlovův efekt) obrátil a pekl dalších třicet minut.

Pak jsem je vyndal, ale vydržel jsem se jich jinak nedotýkat, přišla závěrečná část přípravy: na zasmahnutou, šťávou nasáklou cibuli jsem rozprostřel na krátko nakrájené odkapané zelí, položil kolena zpět a ještě půl hodiny - již nepřikrytá - kolena s obracením dopekl (asi půl hoďky - to aby se udělala trochu kůrčička a taky krásná barva).

Už bych mohl skončit, ale... jde to s knedlíkem jako obyčejné vepřo-knedlo-zelo, ale máte-li možnost koupit dobrý chleba... či dokonce si upéci svůj vlastní, zadělaný podmáslím, s kmínem a fenyklem - jako já - je to ne-pře-ko-na-tel-né a jen ignorant na to aspoň pár dní nevzpomíná... Třeba jako Karel - můj bratr: Tak dobrý, v sobotu... a - udělej zas ta tvoje kolena, jo?

Jo, jo... Měkký, čerstvý chleba - a nemá to chybu...

 


 


38 názorů

Oldjerry
17. 07. 2014
Dát tip

srozumění - jsem s tvým komentíkem srozuměn. Jo - je to BAŠTA.


srozumeni
16. 07. 2014
Dát tip
Výborné. Nedávno mi kolegyně v práci upekly kolena v rámci oslavy mých narozenin. Bylo to neskutečně dobré, nehorázně jsme se přejedly, takže naprosto neerotické. Ale super, stejně jako Tvé dílko...***

Sebastiana
13. 07. 2014
Dát tip

Oldí, recept na chleba beru, stejně nemám co dělat, tak zkusím.

Hele, nenapadlo tě napsat knížku o jídle?


Oldjerry
08. 07. 2014
Dát tip

Jojo -  s ohledem na nebezpečí z živočišných tuků hrozící jsem nenapsal, že ještě přidávám  lžíci sádla, nebo výpek z vepřového a když maso zmizí, tak mám ještě druhý den v čem máčet chleba a tím pádem opulentní snídani...(:-D


StvN
08. 07. 2014
Dát tip

blogisek


Oldjerry
06. 07. 2014
Dát tip

Sebi - ahoj, dík za krátký komentík a zároveň nabízím recept na ten chleba. Nebudeš první, kdo ho chce... (:-D


Sebastiana
06. 07. 2014
Dát tip

Oldí, početla jsem si i uslintla....asi půjdu koupit na víkend kolena....


dadadik
04. 07. 2014
Dát tip

tak jo :)


Oldjerry
03. 07. 2014
Dát tip

No vidíš a z mé strany to naopak byla!! nadsázka - tak nebuď suchar (:-D ahoj and keep smiling!


dadadik
03. 07. 2014
Dát tip

to nebyl posměch...takže proč to rozebírat...


Oldjerry
03. 07. 2014
Dát tip

Dadí - (:-D Koukám, že jsi takový pták, který se ti zrovna hodí do krámu - ostatně já se nesnažím tě naučit létat a netuším, kde a jak jsi na to přišla...  no a jestli ty vaříš žrádlo, tak to jsme opravdu každý v jiné kategorii (:-D ...tak například dnes jsme měli Stroganoff a v neděli budeme mít steak Chateaubriand. Trumfuj!!

Třináct druhů gulášů, šest druhů přílohových knedlíků, polepské brambory, Flekovské nudle...  na mně má jen Pohlreich!


dadadik
03. 07. 2014
Dát tip

neuč orla létat oldíku :)


Jaroušku, my dva bychom se o ty kůže a šlachy poprali - je tu někde zájemce o libové maso? :)))))))


Oldjerry
03. 07. 2014
Dát tip

Jarmily:

Maršálová - to je mi fakt líto - to je jídlo, že komu nevadí česnek ztrácí kontrolu nad množstvím zbaštěného kolenního vepře.

Kuřitková: budeš-li pochválená - napiš! a jinak jsem mávací směrem k tobě

Hesí - samozřejmě to jde i s jinými potvorami ku sežrání předurčenými, ale to kolínko má specifické vlastnosti. Já bych ani maso nemusel, stačí mi různé kůžičky - jenže je chce každý.

dádo - hele: neříkej tomu žrádlo a jestli nejsi veganka tak si to  udělej, nebo svýmu chlapovi a to pak bude láska!!


dadadik
02. 07. 2014
Dát tip

no jo, žrádlo je něco :)


já jsem to radši ani nečetla, mohlo by se mi udělat nevolno-z toho, že to nemůžu((((((


Hesiona
02. 07. 2014
Dát tip

Já tímhle způsobem peču kuře. Původně mělo být tím zelím vycpané, ale protože zájemců o zelí bylo víc než obsah kuřete umožňoval uspokojit, dávám ho do pekáče :)


Hesiona
02. 07. 2014
Dát tip

A já pořád, proč mi Jarmila posílá avízo :D


Jupííííí, zbyde víc pro mě :)))))))


hmm, to si teda asi zajdu na kořínky((


No to si piš, že vyzkouším - a odskáčou to se mnou i festivaloví hosté-nocležníci :)


Oldjerry
02. 07. 2014
Dát tip

Dívkové a junáci - díky za každý puntík, který jste tu vystřihli, ale zároveň doporučuji splnit hlavní cíl: zkusit to (s výjimkou lidí, kteří tuto dobrotu nemohou, či dokonce nesmějí. Já směju...).

Josephino - pošlu. .. a to ještě dneska.

Kočkodane - dobromyslný humor - i když si ho tropíš  ze mne - miluju. No - a zlomyslný humor zase neení humor...


macecha
02. 07. 2014
Dát tip

sliním a sliním a v mysli smylním s tímto nádherným pokrmem .. T***


Josephina
02. 07. 2014
Dát tip

a a mohl bys napsat celý recept na ten tvůj chlebík? neb chléb náš vezdejší dejž na dnes ... a jez, než přijde jez!


Zuzulinka
02. 07. 2014
Dát tip

chlaba jo, ten bych si dala s máslem, a to zelí!!!!.....ale vepřové moc nejím.... každopádně se  tu směju od ucha k uchu


Ty zvíře!!!!! A co teď já tu sama bez kolen jen s Pavlovem??? :))))))***


Kočkodan
02. 07. 2014
Dát tip
Hlas se vztekem trese snase (jindy mluví spíse plase), blesky slehaj z ocí zeny: "To maso je rozvarený!!!" Jardo, muzes mi tuhle nehoráznou drzost prominout? :-)

pedvo
02. 07. 2014
Dát tip

             SNÍM A SNÍM

Sním kus jitrnice a kus jelita,sním, že zabijačka je jak vyšitá.S ním, s tím pokrmem, promíchám piva pohár,snímá mé hříchy tlačenka, guláš, ovar.

Vzhledem k názvu dílka si dovoluji připojit jednu svoji drobnost z loňska.


Oldjerry
02. 07. 2014
Dát tip

Lakrov - Fotka je přidaná a není moje, bo když vytáhnu toto kolénečko z trúby tak  ňa ani nenapadne sáhnút po foťáku, ale spíše  po vidličce a noži... (:-D

Diano - ještě tu někde mám schovaný Loštický taneček - to je méně známé, než toto kolínko...Mně když něco zaujme, tak bychchtěl, aby to okusili všichni lidé, které mám rád.


Lakrov
02. 07. 2014
Dát tip

Ta fotka tam prve nebyla, nebo se pletu? ;-)


Diana
02. 07. 2014
Dát tip
Překvapuješ! Člověče, ty jsi poklad do domácnosti, víš to? Moc pěkně a čtivě napsáno.* posílám avi

Oldjerry
02. 07. 2014
Dát tip

Lakrov - popravdě - já si v takových mezních případech nelámu hlavu s kategorií (:-D... Dneska je ten recept v e sto variantách na netu, ale já to dělám už asi čtyřicet let a pořád stejně, jen s věkem trochu ubírám česnek. Děkuji ti za ten rozbor, ať se ti daří!


Lakrov
02. 07. 2014
Dát tip

...a zvolená kategorie (jež mi na první pohled utekla) mě rozesmála :-)


Lakrov
02. 07. 2014
Dát tip

Oceňuji slovní hříčku v názvu. Také namluvit si dvě velké cibule je hezký slovní obrat a podobně neotřelými je text prošpikován na více místech. Jen k tomu přirovnání k dítěti mám  výhrady (ale vím, že takových přirovnání se ve spojení s jídlem používá víc). Trochu postrádám nějakou celkovější dějovou linii, přesahující popis pracovního postupu; úvodní zmínka o očekávaných hostech ve mně totiž vyvolala falešné tušení jakéhosi dějového zvratu, který se nakonec nekonal.

Klidně to můžeš vydávat za fejeton, podobá se mu to víc než povídce, ale chápu, že v zájmu návštěvnosti je povídka lepším lákadlem; fejetony tu možná tolik lidí nečte.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru