Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návštěva spadlého kamene

02. 07. 2014
11
18
1461
Autor
pedvo

                                                                     NÁVŠTĚVA SPADLÉHO KAMENE

    Tak jsem byl v Horním Žlebu, městské části Děčína, podívat se na kámen, spadlý tam ze svahu. Ono to bylo jaksi mojí povinností, pocházím totiž právě odtamtud.
    Kámen spadl na hřiště, u jehož jednoho konce je dům, ve kterém jsem také několik let bydlel, a u druhého konce bývalá školka, do níž jsem chodil já i moje děti.
    Patrně jste to viděli v televizi, je to pěkný kus šutru. Provalil se zahradou, o metr minul domek, prorazil zídku a křovím se prokutálel po stráni až na místo určení.
    Z toho lesního svahu se čas od času skutálel sem tam nějaký kámen i dříve, ale dokud byl plný stromů, tak se o nějaký zastavil nebo alespoň zpomalil natolik, že zůstal ležet na cestě při kraji lesa. Nyní je nad těmi domy holoseč a je jen otázkou času, kdy spadne něco podobného, či ještě většího, je tam toho dost. A voda vymele i to, co by v zalesněném terénu nespadlo.
    Na ta místa je vůbec žalostný pohled. Je tam vidět skoro odevšad v Děčíně, takže se má oko čím potěšit. Býval tam krásný bukový les, nyní jen spoušť a zkáza.
    Takže jsem tam pokecal s kamarádem, vyfotil jsem si to a teď jsem se s vámi musel podělit o dojmy, snad jsem vás moc nezdržel.

 


18 názorů

pedvo
20. 10. 2016
Dát tip

Markel - Tíím to asi bude, to je fakt. Ale s tím dřevem si nejspíš někdo nahospodařil dobře. Díky za komentář.


Markel
12. 10. 2016
Dát tip

hm :-(((, špatně hospodaříme, chjo *


pedvo
02. 08. 2014
Dát tip

verulinda - Je vidět, že jsi duše poetická. Dík za komentík.


verulinda
02. 08. 2014
Dát tip

i kameny padají, stejně jako hvězdy...


pedvo
02. 08. 2014
Dát tip

blacksabbath - Je to přesně tak, alespoň pokud jde o to plenění. Tady byla chyba v tom, že se nekácelo, když se mělo. Dík za komentář.


jjjj...kácíme a přírodu pleníme.....ona za to nám pak hodí kámen na hlavu...uf...T***


pedvo
05. 07. 2014
Dát tip

Pečený medvěd - Nic se zpevňovat nebude. V sousedství už nějaké takové holoseče jsou, i s padajícími kameny, ovšem ne tak ohromné. Nechá se to, jak to je, pomalu to zaroste břízou a zavře se nad tím voda.

Časem se ti ozvu na vzkazník s odpovědí na tvůj dotaz o Děčínu, ale teď mám dost napilno. Ahoj


pedvo
04. 07. 2014
Dát tip

Pečený medvěd (ale mohlo by to zajímat i ostatní) – Ten les byl už přestárlý a stromy byly uvnitř úplně ztrouchnivělé. Muselo se to vykácet z bezpečnostních důvodů, protože samy padaly. Měly se začít těžit už před desítkami let. Na děčínském hlavním nádraží je obraz s pohledem právě z těch míst, kudy se ten kámen kutálel. Je z roku 1955 a ty buky jsou na něm už plně vzrostlé. Jiná věc je, že to snad nemusela být holoseč. Bylo tam dost mladších buků z náletu a ty tam mohly zůstat.

Janina6Děkuji za pochvalu, ale nějak jsem v tom neviděl nic, než právě jen takovouhle zprávičku. A to psaní mi poslední dobou už nějak nejde.


Janina6
04. 07. 2014
Dát tip

To by byl dobrý "materiál" na povídku nebo fejeton. A ty psát umíš.


pedvo
03. 07. 2014
Dát tip

Díky vám všem za komentáře, holt s tímhle nikdo nic neudělá. On ten les měl být už dávno odtěžený, ty stromy padaly samy, tak musely pryč. Ale právě, že to nemuselo jít naholo. Příště snad s něčím veselejším.


Petr333
03. 07. 2014
Dát tip

Ta místa velmi dobře znám a tak mi nezbývá než s tebou souhlasit a žasnout nad lidskou hloupostí to jak se snažíme být chytřejší než naši předkové...bohužel těm lidem tam, už jde o život.


Smutné je to, že lidé zničí vše i ve jménu dobra a pokroku.*


Kočkodan
02. 07. 2014
Dát tip
Ze by doslo ke zdrzení? Ale kdepak, tak to není. Tezko nekdo zuby cení za tvuj povzdech o kameni.

Diana
02. 07. 2014
Dát tip
Úplně tě chápu. Musí to být k pláči a k vzteku!Lituji každého stromu, který se pokácí! Už Karel IV. znal cenu vzrostlých stromů a pokácení každého stromu prý musel osobně schválit.

Zordon
02. 07. 2014
Dát tip

Nezdržel, díky. Já se na televizi nedívám, takže pro mě to byla dobře podaná novinka.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru