Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V bubnu Můstku

07. 07. 2014
9
8
1796
Autor
Movsar

V bubnu Můstku
V místě, kde se Václavák vlévá do ulice Na Můstku, to vře jako v bubnu pračky. Lidé sem tečou od Muzea pěknou rychlostí, proud je převrací a mele s nimi o sto šest. Až pod Orlojem je to vyplivne, trochu pomačkané, ale spokojené, že smrtka nad nimi cinká jen jako.

Chůze po dně Příkop
Pražské Příkopy stahují ke svému dnu dobrovolníky z celého světa. Na Můstku je vyprovází stařešina, kouřovými signály ukazuje cestu, pokud ovšem vane správný vítr. V tom kouři mizí párky, uzená kolena i poslední přání mořeplavců. Odrazy tváří ve sklech výkladních skříní pak podají svědectví, zda šli údolím stínů beze strachu.

Rány ulic
Dívka odkrývá zeleně tetovaný bok. Vypadá to jako šlehnutí medúzou, dobrovolná rána. Když tu pod lipkami člověk sedí dlouho, možná se taky stane takovou dobrovolnou ranou v boku ulice. Někteří jsou skutečně rozpití jako barva pod kůží. Ale ti sedí o lavičku dál. Mizím.

Náměstí padlých hlav
Kdo by neviděl, že toto město je staré. Název náměstí má skrýt pravdu: ano, i tudy tekla mezerami v dláždění krev. Náměstí padlých hlav. A už se zase kutálejí. V davu více než dvacítka dívek. Mají výrazy tváří z proutěných košíků. Japonky vpadlé do historie a příliš ostrého slunce.

Alejí kosmonautů
Ulice V Kolkovně je jako česká Alej kosmonautů. Tudy se chodí za odměnu, livrejovaní hoši drží limuzínám výfuky a děvčatům hoří oči. V některém z barů možná právě teď popíjí barevný koktejl slavný tulák po hvězdách. V padnoucím skafandru a s raketou před lokálem. Tady se doufá v šťastný start na oběžnou dráhu zahálky a televizní slávy.

Pikola za Haštalem
Za Haštal se chodí už jen pikat. Všichni hrající si dospělí zůstali ponořeni do sedaček zahradních lokálů o ulici blíž epicentru vkusu: Pařížské. Kdo tedy dojde až sem, do zlomeného stínu kostela, stává se podezřelou postavou. Babou. Pro většinu je tady totiž údělem pasivita, schovat se a jen tiše rozhrnovat pěnu svého espressa. V duchu počítám do sta. Už jdu!


8 názorů

pampelin
16. 07. 2014
Dát tip

*


Lakrov
07. 07. 2014
Dát tip

Dobré oči nabízíš pro pohled do těch liduplných ulic, do nichž já se jít radši ani neodvažuji. Takže aspoň takhle zprostředkovaně...


srozumeni
07. 07. 2014
Dát tip
nádhera, jako obvykle...***

Janina6
07. 07. 2014
Dát tip

Závidím ti schopnost takhle vidět.


Fruhling
06. 07. 2014
Dát tip

Prvně jsem  přemýšlel, jestli pikání má něco společného s pikem. Pak mi to došlo. Jinak nezvykle poetické.


Kočkodan
04. 07. 2014
Dát tip
V tom bubnu prazské Tatramatky melou se deticky i jejich matky a také muzu jsou zde stovky ti chtejí vyplivnout do Perlovky

e.eucrow
04. 07. 2014
Dát tip

*


...Praha očima papírového obalu od nanuku unášeného letním vánkem

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru