Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kalhotky

22. 07. 2014
20
25
4037
Autor
Zuzulinka

Moje kamarádka na FB nedávno vystavila velmi zábavný status. Přiměl mě k malému zamyšlení nad muži tolik obdivovaným kouskem spodního prádla, nad kalhotkami…

Cituji....

“Aktuálně očekávám příchod sociální pracovnice...  Dopoledne jedu s dcerou do školky, 10 km autem, na minutu vypočítané schůzky včetně kadeřníka. Před školkou mi dcera oznamuje: "Mami, zapomněla jsem si oblíknout kalhotky." Mrknutím do zrcátka zjišťuji, že dcera má mini sukýnku. Dostává podrobné instrukce, jak se pohybuje dáma v minisukni bez kalhotek. Zdá se, že chápe. Přijíždím odpoledne a ptám se: "Tak co, jak to dopadlo?" Dcera se ušklíbne a ukáže na erární bombarďáky, které jí půjčila paní učitelka.“

***

S kalhotkami to u nás holek bylo vždycky těžké. Tedy od určitého věku, kdy většině z nás přestaly vyhovovat mámami či babičkami zakoupené pohodlné bombarďáky s gumou až do pasu anebo za komunistů tolik profitované podpultové či tuzexové 7kusové sady s různobarevnými gumičkovými lemy a nápisy Monday, Thursday, Wednesday,… až Sunday.  Půlka vesnických holek z naší třídy odkojená na ruském jazyce ani netušila, co ony zahraniční nápisy znamenají a na jejich klíně byl nejednou zcela nevhodně (zpravidla při převlékání do tělesné výchovy) spatřen v pondělí nápis Saturday. Myslím, že žádnou z nás to ale netrápilo. Praktičnost zvítězila nad podbízivou kampaní přesného týdenního plánu nošení.

Vezměme to ale popořadě… Taky nevíte, která bije, když na vás prodavačka v obchodě s prádlem vybalí pojmy jako V-string, Boyleg nebo Brazilky? Já jsem z toho naprosto v pasti. Rozhodně jsem vyrostla v jiné době a takzvaně nevím „vo co go“. My, dnešní čtyřicátnice, jsme jednoduše měly jen omezené možnosti. Dnes se nám ale i v tomto směru otevřel svět. Takže nezbývá, než se vzdělávat a ochotnou prodavačku zaskočit typem spodního prádla, který je zrovna revoluční novinkou propagovanou na internetu. Ale zpět k tématu.

Vzpomínám si, jak nejedna matka – žena, věčně nespokojená se svou postavou, naprosto propadla éře slavných stahovacích kalhotek, které slibovaly pouhým nošením zaručeně ubrat až 5 kg. Dodnes si nejedna z nás, spatříc je někde v reklamě či ve výloze, vybaví slavnou scénu z Deníku Bridget Jonesové, kterou z podobného modelu v náruživé scéně na zemi u gauče vysvléká neodolatelný Hught Grant. Takový trapas! I když Hught Grant to vzal s okouzlujícím humorem a Bridget z toho rozhodně neměla trauma. Každopádně, chci říci, když kterákoli z nás zašátráme v šuplíku, každá tam jistě jeden podobný model najdeme.

Stejně tak jako model plný krajek. Svůdných, rajcovních kraječek, které tvoří lemy nohaviček, či dokonce snad celou plochu kalhotek, důmyslně prošitou tak, aby nebránila dráždivému vyniknutí jistých partií. Ty první krajky byly silonové a citlivější klíny po celodenním nošení podobných nohaviček nasadily docela nepříjemnou vyrážku. Vše naštěstí záhy vyřešil luxus krajky bavlněné. Dokonce se začaly vyrábět i krajky s elastinem - převratným vynálezem naprosto nebránícím komfortu volného pohybu, zaručená nikam nezalézající pevnost tvaru. Takže ženy či dívky nemusely znova a znova neposedné lemy kalhotek páčit ze svých půlek.

Ovšem i krajka nám postupně zevšedněla. Chtěly jsme minimalizovat. Nebo jsme podlehly nátlaku moderní doby a nárokům svých poloviček? Těžko říci. Objevila se tanga. Jakýsi trojúhelníček látky důmyslně propojený systémem nitek či pásků. Pokud možno co nejtenčích. K jednomu nejmenovanému pánskému časopisu, který si pravidelně za kapesné obstarával můj bratr, byl svého času pravidelně přibalen jeden kousek tohoto dráždivého prádylka. Asi bonus k přečtení, co já vím. Každopádně větší kýč jsem ještě neviděla. Tři černé nitky držely vepředu rudé srdíčko s nápisem LOVE. Právě ono srdíčko mělo halit ženský klín. Romantika jak blázen! Jedny mi svého času přinesl. Dodnes nevím, jak jsem si to tenkrát měla vysvětlit.  Evidentně nevěděl co s nimi, tak je uklidil na jiné místo. Netušil, že vyjma sexuálních hrátek nejsou k ničemu. Prach s tím člověk neutře… a k nošení to vážně není. Ne nadarmo Slováci tento výkřik módy nazvali „tri niti v riti“.

Kdo by si myslel, že tímto minimalizace skončila, je ale na omylu. V módních kuloárech se mezi modelkami nedávno objevil naprosto převratný vynález tzv. samodržících kalhotek. Aneb neviditelné kalhotky C-String (pozorný čtenář si všiml, že je nenabídla ani prodavačka zmíněná výše). Neviditelné kalhotky. Pane jo! Tělový pásek přesně vytvarovaný do podoby ženského klína, vzadu s jakýmsi ocáskem, který se vsune mezi půlky. Jak to funguje, přiznám se, nevím. Sám výrobce uvádí, cituji: „Díky absenci postranních pásků Vám po jejich svlečení nezůstanou na těle žádné otlaky. Budete nejen svůdná a sexy, ale také vynímečná. Oblečte si tyto netradiční kalhotky a překvapte svého milého a třeba i sama sebe. Tyto kalhotky přímo vybízejí k nějakému zdařilému striptýzku...“ No, milý výrobče, nevím, nevím. Mně se jeví tato praktická věc mírně komická. Ale zase pod přiléhavé večerní šaty, proč ne!?

Dcera mé známé ovšem nad kalhotkami vyzrála už v útlém věku. Šla prostě naostro. Jako filmová hvězda. I když naší generaci věkem i zkušenostmi postižená paní učitelka, jí tu naturální radost dost razantně zhatila zapůjčením již zmíněných bombarďáků.

Ale to jsme zase na začátku tohoto povídání!

 

 

 


25 názorů

Armand
02. 09. 2014
Dát tip

dcerka víc dělá :)


Zuzulinka
23. 07. 2014
Dát tip
Mně se to na fejeton zdálo moc dlouhé...navíc... je to fakt okamžitý nápad...chybu opravím zítra na PC..v mobilu mi to nejde...díky

Lakrov
23. 07. 2014
Dát tip

Celkem dobrý fejeton, říkám si po dočtení. Úvod (prolog) a závěrečná pasáž vytyčují jakousi základní linii. Střední (poněkud technicky pojatá) stať chtivého nezarmoutí a zdrženlivého neurazí :-) S podkategorií plně souhlasím.

Jeden z nejlepších textů v tomhle plonkovém letním období.

P.S. Namísto ...postraních pásků... by asi mělo být ...postranních pásků... .


Zuzulinka
23. 07. 2014
Dát tip

Janino, to tedy fakt netuším... třeba nějaké její, náhradní to byly:)

jinak všem moc díky za milé reakce:) a krásný letní den přeji....


Sarrah
23. 07. 2014
Dát tip
...tak to jsem si bezva početla a v mnohém se ztotožnila. Půvabně napsané a pravda z toho přímo čiší :o))) díky Zuz

Janina6
22. 07. 2014
Dát tip

To by mě docela zajímalo, z jakých zdrojů paní učitelka ty bombarďáky ve školce zapůjčila :-) Asi měla nějaké zásoby pro případ nenadálé příhody svých svěřenců... Pobavila jsem se, dík!


Diana
22. 07. 2014
Dát tip
vtipně a čtivě napsáno *

krásně se to četlo...vtipné a pravdivé:-):-):-)...T***

( P.S.Kočkodane...někteří měli jen dvoje.....a zítra naopak:-):-):-).)


Kočkodan
22. 07. 2014
Dát tip
Alesi, nekterí si vystacili se Spring, Summer, Autumn a Winter. :-)

Zuzulinka
22. 07. 2014
Dát tip

tak třeba tohle, ale vůbec nevím, zda to sem smím dávat

https://www.youtube.com/watch?v=RClRJAlx0h0


Zuzulinka
22. 07. 2014
Dát tip

aleši fakt?...to jsem netušila... taky dobrý, měli jste ji 12:)


zatímco dívky měly nápisy MONDAY, THUERSDAY..., tak chlapci měli trenýrky s nápisem JANUARY, FEBRUARY...to byly časy :o)

Kočkodan
22. 07. 2014
Dát tip
Ano, ty silonové krajky mi udelaly do vecera v klíne peklo... :-( ;-)

Zuzulinka
22. 07. 2014
Dát tip

tak lehce ano Vigan...najdi si třeba video k zmíněným C-String - to budeš koukat (jednoho mého kamaráda to po přečtění třeba k tomu inspirovalo)


vesuvanka
22. 07. 2014
Dát tip

pěkně napsané, čtivé. Také jsem si vzpomněla na modré trenýrky - součást tělocvičného úboru, který byl povinný.  TIP :-)))


srozumeni
22. 07. 2014
Dát tip
Moc pěkně se to četlo...***

Marcela.K.
19. 07. 2014
Dát tip

To máš pravdu, trenýrky byly cvičební úbor, ale kalhotky se pod ně nenosily. Ty "luxsusnější" měly později takový bílý obdélníček :-) zevnitř.


Zuzulinka
19. 07. 2014
Dát tip
Marci....diky za koment. Trenyrky prece jen nebyly spodni pradlo a nosily se jen do telaku... A tanga...no s temi mam vicero zazitku...ale to treba az ve volnem pokracovani...

Markel
18. 07. 2014
Dát tip

:_)) *


Marcela.K.
18. 07. 2014
Dát tip

:-) a co teprve modrý trenýrky do gumy, které byly na tělocvik povinné. O tom se dnešním školákům ani nezdá...

 

A přesto si občas říkám - na co budou vzpomínat oni? možná ta dívenka v erárních bombarďákách dostala tímto od paní učitelky jednu z nejhezčích vzpomínek na dětská léta.

P.S.: Tanga :-) občas je peru, jsou mé dospělé dcery, naučila jsem se je i skládat :-) ale je to fuška a asi umřu bez toho, abych si je vyzkoušela :-)) vzpomínka na trenýrky mi stačí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru