Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Srpnem prohřáté

12. 08. 2014
6
6
1671
Autor
Movsar

Gummi Jockeys

V zatáčce pod Braníkem skřípou brzdy. Jezdci na gumách neboli Gummi Jockeys se tu nežinýrují. Polechtají spojku plyn, jak rádi říkají, a už to túrují do kopce. Volant chvěním odpovídá srdci závodníkovu. Chvějivá dvojice, řekl by pozorovatel zvenčí, spojení krve a benzínu, chtěl by říct s pýchou ohrnutými rty závodník. Na Ryšánka je cesta dlouhá, a tak z reproduktorů šumí hity. V hluku čtyřtaktního motoru ale zanikají hlasy hudebních rapsódů, neboť jízda je jako malá válka, v níž múzy mlčí. Zavěšený v prostoru divoce se houpá růženec - suvenýr z čerpací stanice. Houpá se v zatáčkách jako kyvadlo odměřující závodníkův čas na této zemi. Když křížek dosáhne svého apogea a dotkne se stropu kabiny, nepomůže duši muže za volantem už ani svatý Kryštof.

Navíc prý teď bloudí někde kolem Vltavy, protože za krásného počasí tam ženy vystavují nahá těla zrakům lačných poutníků. A kdo by se za takové přízně okolností zdržoval s nějakými Gummi Jockeys.

 

Tramvaj

Tváře cestujících se roztékají jak v muzeu madame Tussaud. A přitom sedí jen v tramvaji. Pod tramvají se zase roztéká asfalt, Prahu přepadlo srpnové vedro.

Jihoameričané na sebe pokřikují, byť jsou si na dosah. Český lékař by jim indikoval naslouchalo, jihoamerické zdravotnictví jim však sluchu nepopřeje. A tak hlučí ti Inkové, jak by je nějaký škodolibý námořník z 15. století poprvé nalil kořalkou. Už vystupují, tramvaj se ponořila do středoevropského klidu.

Dvě dívky, jimž by bylo zbytečné po ježibabsku nařezávat prstíčky, neboť už jsou na pečínku evidentně tak akorát, osnují plány sobotní noci.

A kdesi v Radlicích už Honza T. nacvičuje před zrcadlem kreace, kterými bude chytat ty dívky do pasti. A ony se chytnou a roztečou se jak v muzeu madam Tussaud. Neboť ta noc bude horká.

 

Budějovická

Foto z fota, praktického lékaře "doosmidovečera" a spoustu dalších vymožeností vám nabídnou v údolí mrakodrapů na Budějovické. Tady jste v rajské zahradě konzumu, tady to vše začalo. Eva zavolala Adamovi s nabídkou levnějšího tarifu. Ten neváhal a stisknutím tlačítka potvrdil nabídku. (Jejich hovor byl pochopitelně monitorován.) Ihned poté byli vyhnáni do nepřetržitého víru telefonování a surfování po internetu.

Tak tady to vše začalo, diví se náhodný chodec. A kolem dokola, ambitem nákupních center žhnoucích světlem LED svící, tlačí nákupní košíky zástup spotřebitelů.

"Utrácej a pracuj" stojí v erbu této éry.

 

 

 

 


6 názorů

pampelin
22. 09. 2014
Dát tip
"Utrácej a pracuj" stojí v erbu této éry. *

Petr333
13. 08. 2014
Dát tip

Tvé originální vidění světa mě bavilo číst***


Lakrov
12. 08. 2014
Dát tip

Rozpovídal ses. "Větněji", obrazněji, taky květnatěji, ale stále čitelně(ji?). ...jízda je jako malá válka, v níž múzy mlčí... ## je hezké vyjádření. A je tam víc takových. Po dočtení závěrečné věty přemýšlím o pořadí uvedených příkazů.


srozumeni
12. 08. 2014
Dát tip
Super, líbí...***

Kočkodan
10. 08. 2014
Dát tip
Ruzenec narazil do stropu kabiny, Krystof si prohlízí nahatý babiny, a tak pan Rysánek (ac velmi nerad) premenu v dusicku musí ted sehrát. Pred velkým zrcadlem ve ctvrti Radlice vidíme Honzu T. (starého panice), k balení kocicek zkousí si kreace, coz s jeho vizází nebude legrace... Evicka nabízí výhodný flat-rate, Adame neber to, odmítni, nech bejt, ta zena svádí te, chce tvoji "pýchu", oba jste sezdaní, skoncíte v hríchu!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru