Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NĚCO MÁLO O KAMARÁDSTVÍ

31. 08. 2014
23
47
2315
Autor
srozumeni
Asi to všichni znáte. Za svůj život člověk potkává spoustu lidí. Někteří se v něm jen mihnou a vzpomínka na ně hned vyvane, jiní se vám dostanou pod kůži. A z těch se možná, alespoň z některých, stanou vaši přátelé. Nebo kamarádi a kamarádky. A pak zase běží čas, a cesty osudu vás rozdělí. Jdete si každý za svou střední školou, za jiným zaměstnáním, za manželem či manželkou. Přibydou další odpadlíci v přátelství. Občas si na ně vzpomeneme, s přibývajícími léty možná o něco častěji, ale to je tak vše. Mezitím po cestě životem potkáme dalších pár lidí, které si oblíbíme a spřátelíme se. Ale stále ještě existuje minimum přátel, z těch odpadlíků, které sice nemáme možnost vídat, ale díky internetu a telefonu, kontakt přetrvává. Mám ve svém životě asi tři takové kamarádky. Vždycky si máme, co říct a je mi ctí, že i ony mě považují stále za kamarádky. Určitě je potřeba i o takové kamarádství na dálku, pečovat. Nebrat ho jako samozřejmost. Vzpomenout si, zatelefonovat, vyslechnout, pochopit, politovat, zasmát se....Je toho hodně, co ke kamarádství patří. Je to stejné jako u kamarádství s možností se vídat a podnikat nějaké společné akce. Jen na dálku. Nevím, jestli existují nějaká pravidla.... V nedávné době mi prošla životem taková dálková kamarádka, čtvrtá, ke které jsem paradoxně měla nejblíž. Nebyla tak úplně jen dálková, jednou až dvakrát do roka jsem se sešly. Občas nezvedala telefon, věděla jsem, že buď nemá čas a nebo nemá náladu. Na SMS zprávy většinou také neragovala. I s tím jsem byla seznámena a smířená. Ale zřejmě vše má své hranice. Během letošního léta jsem pochopila, že i se mnou jedná stejně, jako s některými lidmi, s kterými prostě nechtěla mluvit. Protože na ně neměla náladu a pod. Asi tři týdny jsem se snažila s ní spojit. Jednou až dvakrát do týdne tři telefonáty, třeba v hodinovém intervalu. Dva nebrala, třetí vytípla. Pak přišla SMS, kde stálo cosi o tom, že zrovna nemá ,,komunikativní". Vlastně ji ani nezajímalo, proč ji scháním. Po třech dnech jsem jí poslala jen SMS, jestli už není líp. Rakce nulová. Po dalších čtyřech dnech jsem opět zkusila zavolat. Přišla mi SMS, na kterou asi hned tak nezapomenu. Měla jsem pocit, jako kdybych byla největší vyvrhel, který ji obtěžuje. Možná skoro až stolker. Trvalo mi asi dva dny, než jsem se proplakala k poznání, že možná není dobré lpět na lidech, kteří se k jiným dokáží chovat jako k onuci. Vlastně jsem si v tu chvíli tak opravdu připadala. ---,,Já už fakt nevím, jak Ti to mám říct. Stačí když Ti napíšu . Ozvu se sama?"--- Vlastně se málokdy ozývala ona. Chápu, že člověk může procházet nějakým delším nenáladovým obdobím. Ale asi i to bych dokázala své kamarádce napsat nějakou poněkud citlivější SMS zprávou. Možná někdy člověk lpí na něčem jen z nějakého zvyku a neuvědomí si, že se lidé okolo něj mění. Vlastně i on sám. Škoda, že mi vždy tak dlouho trvá, než si to dokážu uvědomit a připustit. Jsem zvědavá, co přinese čas v našem vztahu. Bude na místě ten minulý čas, který používám?...

47 názorů

srozumeni
26. 03. 2015
Dát tip
Petře díky. Když ono to není tak jednoduché...

Vampirelord
08. 03. 2015
Dát tip

Smutné...leč standartní...nepoutat se k ničemu...to mě život naučil....ale je to nuda.....se nepoutat....:-)


srozumeni
13. 12. 2014
Dát tip
black, díky.

black8
19. 11. 2014
Dát tip

asi je tá láska (hoci aj kamarádska) aj o tom, že niekedy treba ľudí nechať ísť.*


srozumeni
21. 09. 2014
Dát tip
díky maceško a přeji hezký den

macecha
21. 09. 2014
Dát tip

netrap se, takoví lidé za to nestojí ..... T***


srozumeni
06. 09. 2014
Dát tip
marcrlo, guy a Jiřko, Moc vám děkuji za názory. Zase mám z čeho vybírat.

Nejhorší je na tom to, že ti ani nepodala vysvětlení.

"Nemám komunikativní", to mluví samo za sebe. Má asi sama se sebou co dělat.

Na tvém místě bych ji už nekontaktovala.

Třeba to má své hlubší důvody, ale spíš je to jen nevyzrálá nána.

pa :-)


Nejhorší je na tom to, že ti ani nepodala vysvětlení.

"Nemám komunikativní", to mluví samo za sebe. Má asi sama se sebou co dělat.

Na tvém místě bych ji už nekontaktovala.

Třeba to má své hlubší důvody, ale spíš je to jen nevyzrálá nána.

pa :-)


guy
04. 09. 2014
Dát tip
Naprosto chápu Tvou snahu o zachování „životnosti“ kontaktu, nicméně z objektivního hlediska je počet „pokusů“, z nichž se tato snaha skládá, značně nadlimitní. Ale je mi jasné, že ne vždycky je člověk ochoten posuzovat danou věc objektivně a že také záleží na mnoha okolnostech, s jejichž vlivy není neúčastná osoba seznámena. Nicméně jsem přesvědčen, že tak, jak se vyrovnáváš s mnohem závažnějšími životními problémy, podaří se Ti vyrovnat i s případným zánikem předmětného kamarádství a že lítost, kterou z toho pociťuješ, se časem vytratí, respektive překryje.

marcela.m.
02. 09. 2014
Dát tip

asi ju máš veľmi rada..**


srozumeni
02. 09. 2014
Dát tip
Petře 2, Vigan a Oldjerry, moc vám děkuji za stopu, kterou jste zde nechali. Hezký den.

Oldjerry
01. 09. 2014
Dát tip

Nemá-li náladu a zejména opakovaně... stojí to kamarádství za psí dredu. Aspoň z té její strany. I když ti to není lhostejné na takové kamarádství se v


Petr.II
01. 09. 2014
Dát tip

*


srozumeni
01. 09. 2014
Dát tip
To máš pravdu, s tou rodinou. Např.- rodiče si člověk nevybírá...Tak se měj hezky a díky za názory, budu je brát v potaz a i s těmi ostatními si to vše nějak přeberu.

StvN
01. 09. 2014
Dát tip

Tohle já neumím posoudit. Já jsem nikdy na lidi nekoukal stylem "vše má své hranice". Buď si s člověkem rozumíš, pak není co řešit, nebo si s ním tak docela nerozumíš a pak také není řešit. Kašli na ni. Nemá smysl zabývat se v životě lidmi, se kterými to neklape. V tomhle já vidím větší problém co se rodiny dotýká, protože na rozdíl od přátel, rodinu si člověk nevybírá a kolikrát se musíš zabývat lidmi, s nimiž bys za normálních okolností neztrácela čas. I když i tady to jde řešit.


srozumeni
01. 09. 2014
Dát tip
Evženie, děkuji. Stývne, Tobě také děkuji. Opět dva různorodé názory. Zase v tom má každé to své. Stývne, těch období už ona měla dost, proto jsem napsala, že vše má své hranice. Ale to je jedno. Jak jsem už napsala, není vše černobílé a uvidím, co ten čas s tím udělá. Pěkný den.

StvN
01. 09. 2014
Dát tip

Měl jsem kdysi jedno období, kdy jsem se s nikým nechtěl vídat a na telefony ani smsky jsem neodpovídal. Možná proto tu tvoji kamarádku chápu. Já měl to štěstí, že z mých kamarádů mi nikdo nic nevyčítal. Nikdo mě neuháněl a netlačil na mě, když pochopili, že mám problém, který si musím vyřešit sám. V tomhle případě to bude chtít asi o něco více pochopení z tvojí strany. Samozřejmě pokud ti to přátelství za to stojí.


Přítel je ten, kdo o tobě ví vše a má tě přesto stejně rád.

To řekl kdosi velmi moudrý. Ten, kdo jedná jako tvá "kamarádka", si nezauslouží tvé slzy.

Napsala jsi to moc dobře.*


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
tak,tak...

dadadik
31. 08. 2014
Dát tip

no jo....je to tak jak to je a tak se to musí vzít


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
To právo jí neupírám, jen to asi člověk občas soudí podle sebe. A já bych aspoň něco odepsala...Ale každý to má nastavené jinak. Díky za názor.

dadadik
31. 08. 2014
Dát tip

když nechce, tak nechce...má na to právo

možná jsi o ni měla jiné představy, než doopravdy je...


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Smyčko, děkuji. Líbí se mi ta rozmanitost názorů, jak si do toho každý vkládá to své. A to je správné. Dík.

smyčka
31. 08. 2014
Dát tip
No, ja bych ji napsala: Tak si trhni moje mila. Treba by ji docvaklo, ze kamaradstvi je o dvou anebo nedoslo, ale co bych tratila?

srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Vy jste totiž nejlepší virtuální kamarádi. Díky.

Kočkodan
31. 08. 2014
Dát tip
Drobná útecha - my ti tvoje dílka stále "bereme" a reagujeme na ne. :-)

srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Děkuji a zdravím.

Prosecký
31. 08. 2014
Dát tip
Dobrou radu dá ti každý přítel, ale

srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Ta poslední věta nemá chybu. A celkově děkuji. Já se na to snažila koukat ze všech možných stran, vím, že je to hodně i o povahách a tak. Nic není černobílé, proto píšu, že jsem zvědavá, co udělá čas. Vlastně jsem i sama v sobě dokázala právě trochu přehodnotit, jestli jsem opravdu nelpěla na člověku, který za to a o to možná ani nestojí. No, jak říkám, nic není černobílé...Díky za návštěvu.

patrma
31. 08. 2014
Dát tip

Každý člověk je jiný a jinak to vnímá. Já se dokážu vcítit jak do autorky, tak do její přítelkyně. Sama jsem spíše uzavřený typ člověka, s lidmi se scházím v menší míře než je zřejmě normální, o nějaké větší kontakty také nestojím, neboť jsem se naučila (z negativních zkušeností a možná špatně), že lidem jde v prvopočátku stejně jen o sebe, až pak o ty druhé. 

Z pohledu té kamarádky: Autorka jí volala, psala, ale kamarádka o to nestála. Kdo ví, co se jí děje, třeba prochází těžkým obdobím, se kterým se chce vyrovnat sama, nebo je vysvětlení jednodušší - prostě o autorku už nestojí. Musí k tomu mít důvod? Musí to vysvětlovat? Proč? Je přeci na každém z nás, zda se s někým budeme nebo nebudeme bavit, nikoho do toho nelze tlačit. Je slušností samozřejmě vysvětlit, proč už se s dotyčným nechci vídat, ale není to ničí povinnost. Autorka podle mého neměla na kamarádku tolik tlačit. Kdyby kamarádka skutečně chtěla, ozvala by se sama. 

Z pohledu autorky: Sama jsem zažila skoro podobnou situaci, kdy jsem se x let bavila s jednou dívkou, která mě zničehonic začala všude pomlouvat, ubližovat mi a pak rázem ukončila veškerý kontakt bez vysvětlení. Trápilo mě to, to ano, ale nelezla jsem za ní. Při prvním náznaku, že se nechce přátelit, ještě před pomluvami a ubližováním, jsem se jen zeptala proč. Když neodpověděla a dál se nebavila, přestala jsem jí obtěžovat, i když mě to samotnou velice trápilo. Doteď důvod nevím a po těch pár letech už mě to ani netrápí. Lidé přichází a odchází a nestojí nikomu za to trápit se kvůli jednomu člověku - ať byl v té době sebelepší, lidé se mění. 

Dílo je napsáno citlivě, je skutečně vidět, že to autorku trápí. Hlavu vzhůru, vše má svůj důvod. Pokud měla z Vašeho života odejít, tak se tak stalo jen proto, aby uvolnila místo někomu mnohem lepšímu :) A opravdu je zbytečné se trápit kvůli někomu, kdo za to nestojí.

 "Trápím se pro osobu, kvůli které bych přeplaval oceán, zatímco ona by kvůli mně neskočila ani do bazénu".


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Petře trojkový, děkuji.

Petr333
31. 08. 2014
Dát tip

Jak už Čudla napsal...každý vnímáme přátelství jinak...ale udržovat si jej je nutné (jak píšeš opravdu jich za život není mnoho)  jen jen každá taková rána a zjištění pro ty co o něj stojí a pěčují ...bolestná. Ten pocit znám: chci někomu pomoci, vyslechnout, poradit a....on o to nestojí. Asi bych se z toho také vypsal jako ty a jako tvůj čtenář jsem Tě rád četl.


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
gabi, díky.

gabi
31. 08. 2014
Dát tip

Vlastně ji ani nezajímalo, proč ji scháním.

Jéčko, toto hovorí za všetko. Nie je fér, aby si sa ty donekonečna prispôsobovala jej náladám.


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Ano, máš pravdu. jestli je přátelství víc než kamarádství, tak určitě. O to je to pak bolavější. Děkuji.

Marcela.K.
31. 08. 2014
Dát tip

Napsala jsi to velmi dobře. Znám ten pocit, kdy nevíš, nechápeš, nerozumíš tomu proč.

Jenže kamarádit s někým, není tak těžké, to tvé povídání je spíš už o přátelství...kamárádi přicházejí a odcházejí. Přátelé zůstávají, i když vás čas i dálka rozdělí. Kamarádů můžeš mít nepočítaně, ale přátel, těch, na které se můžeš opravdu spolehnout, je v životě člověka jen pár.

Smutné je, když ten, kdo se vydává za tvého přítele v těžkých chvílích, kdy tě potřebuje, jím není, když ho v podobné situaci potřebuješ ty...

S tím se člověk časem vyrovná, ale hořkost vzpomínky zůstane navždy.


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Když já jsem taková ,,konzerva" a mám pocit, že když já se budu chovat k lidem slušně, tak se mi to bude vracet. Spíš naivka...Dík.

srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Ano, hezky řečeno. Děkuji.

Diana
31. 08. 2014
Dát tip
Ano, velice dobře napsáno. S přátelstvím je to jako s láskou v tom, že o ně musí stát oba. Jednostranně to nefunguje. A čas je tou lučavkou královskou, která ryzost přátelství prověří...*

srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Jéé, Ty to umíš tak krásně napsat. Hned je mi líp. Dkuji.

Občas si na ně vzpomeneme, s přibývajícími léty možná o něco častěji....

v životě přijde okamžik, kdy si uvědomíš na kom ti nemůže záležet..na kom záleží a na kom vždycky bude..netrap se lidmi ze své minulosti...je asi důvod, proč se nedostali do tvé budoucnosti...já to zažila po 20 letech "přátelství"


srozumeni
31. 08. 2014
Dát tip
Jo, jo, je to těžké. A já si to někdy dělám ještě těžší, svou pitomou povahou. Dík.

Čudla
31. 08. 2014
Dát tip

Každý vnímá přátelství asi jinak. Asi není dobré se moc poutat. /*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru