Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KUDRNATÉ VLÁSKY - šikana

04. 09. 2014
0
3
669
Autor
Bosora

Jelikož nastal čas, kdy se naše děti vracejí do školek a škol, rozhodla jsem se vložit povídku.

 

Martínek chodil do své školičky moc rád. Měl tam spousty kamarádů a bylo tam hodně krásných hraček.
Zdeňka ale neměl moc rád. Byl ze všech dětí největší, a když byl někdo zlobivý, tak ho Zdeněk okřikoval. Paní učitelka se na něj vždycky zlobila a říkala, aby si hrál, že ona se o to postará sama.

Jednou, přivedla paní učitelka do herny holčičku. Jmenovala se Klárka. Měla krásné, dlouhé, kudrnaté vlásky. „Představuji Vám novou kamarádku, děti,“ řekla, „tak ji pěkně přivítejte.“
Všechny děti upřely na Kláru zvědavé pohledy.
„Je nějaká divná…“ pošeptal Zdeněk Martínkovi, „vůbec se mi nelíbí. Má ošklivé vlasy.“ Martínek si Kláru prohlížel, ale divná mu vůbec nepřipadala.

„Pročpak pláčeš, Klárko?“ zeptala se paní učitelka, když se holčička vrátila ze záchodků uplakaná, „Copak se ti stalo?“ V tom si všimla, že ze stejného směru přichází několik dalších dětí. Zdeněk změřil Kláru přísným pohledem, ostatní děti se smály.
Teprve nyní si všimla, že má děvčátko mokré vlásky. „Proč máš mokré vlasy?“ zeptala se přísně. Klárka jen sklopila zrak. Nic neříkala. Jen vyděšeně koukala směrem k zemi. Ostatní děti se nepřestávaly smát.

Druhý den se vše opakovalo. Klárka měla opět mokré vlasy a paní učitelka už se na ni moc zlobila. Nechápala, proč si je stále namáčí. Třetí den jí to nedalo a vypravila se za ní, aby ji ohlídala. Zdeněk s několika dětmi ukrytými za skříňkami v umývárně, nenápadně vykukoval a čekal, až Klárka otočí kohoutkem. Jakmile tak učinila, přiskočil k ní a postříkal jí vlasy tekoucí vodou.

Paní učitelka odvedla děti zpět do herny.
„Nyní se všichni posadíme,“ řekla, „a budeme si chvíli povídat.“ Vysvětlila jim, že takové chování, jako předvedl Zdeněk, není vůbec pěkné. Že do školky chodí děti proto, aby si tam spolu pěkně hrály. Aby byly kamarádi a měly se rády. Všechny děti pozorovaly uplakanou Klárku. Martínkovi jí bylo moc líto, proto se rozhodl, že si s ní bude hrát.  Ostatní děti se k němu přidaly.
„A stejně má ošklivé vlasy!“ zašeptal nazlobený Zdeněk. Ale nikdo ho už neposlouchal. 


3 názory

Lakrov
05. 09. 2014
Dát tip

Je to vlastně taková "aktualita" obsahující mravní ponaučení. Zpočatku mám dojem (pod vlivem názvu a kudrnatých vlásků), že bude obsahovat rasistickou problematiku, další indicii, která by to povrzovala, však v textu nenacházím, takže předpokládám, že jde asi o ilustraci "obecné" šikany, založené spíš na nápadech "lídra" (Zdeňka) takových aktivit.


StvN
05. 09. 2014
Dát tip

Prijde mi to naivni. 


smyčka
04. 09. 2014
Dát tip
Chybi mi nejaka zapletka, pointa, roztomilost je malo.Treba ze prisla pro Zdenka segra s novym ucesem- trvalou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru