Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kvalitní náhrada

19. 09. 2014
7
25
1378
Autor
pedvo

 

                           KVALITNÍ NÁHRADA

              Zdědil jsem chalupu na konci vesnice,
              býval tu domov můj každičký srpen.
              Sem já jsem jezdíval k dědovi, k babičce,
              přes dvorek u hnoje boudička z prken.

              Ve dveřích srdíčko, na stěnách hřebíky,
              a na nich pro toho, kdo si tam sedá
              z Rudého práva jsou řezané aršíky;
              tak, jak si zaslouží, říkával děda.

              V almaře našel jsem takzvanou Knihu knih,
              pročetl jsem ji a velmi se divím:
              Mnoho slov, zdá se mi, a samý rozpor v nich;
              moc krve, nářků a hrozby všem živým.

              Přečtu ji podruhé, navzdory nesnázím,
              snad se mi vyjeví nějaký význam;
              list, jenž mi nedá nic na hřebík narazím,
              klidně se k nevíře v ta slova přiznám.

              Po listu list je teď ke stěně upoután,
              svorně se všechny už na hřebech tísní.
              A v tuhých deskách, jež nakonec v rukou mám
              zůstala samotna jen Píseň písní.

 


25 názorů

pedvo
22. 05. 2015
Dát tip

Dík.


pété
21. 05. 2015
Dát tip

fajn. 


pedvo
26. 09. 2014
Dát tip

M.K. – Z čeho soudíš, že Bibli neznám? To je totéž, jako když jsi ke mně, odvěkému čtenáři, směřovala citát o nemilování knih.


Marcela.K.
26. 09. 2014
Dát tip

:-) a pochopil jsi vůbec o čem Labyrint světa a ráj srdce je?

...celé evropské dějiny, památky jsou bez znalosti Bible čím?

 

Nemá to cenu s Tebou takto diskutovat. Promiň, ale svůj čas raději věnuji svým dětem a vnoučatům.


pedvo
26. 09. 2014
Dát tip

M.K. - Mí prarodiče měli svých starostí dost, než aby mě mohli takhle poučovat. Netvrdím, že mé vtipkování je něco moudrého, to ostatně je jen málo z mé tvorby. A hlásat nějaká moudra ani nehodlám.

Uvádět Komenského citát je zbytečné, netýká se mě. Jsem z čtenářské rodiny, knihy mám rád, mám jich spoustu a ještě víc přečtených. Že nevidím nic přínosného v Bibli ještě neznamená, že odmítám knihy vůbec. Ostatně Komenského Labyrint světa jsem četl několikrát a jistě se k němu ještě vrátím. Druhá část, Ráj srdce, už mě nepoutá. Takže asi tak, ahoj.

 


Marcela.K.
26. 09. 2014
Dát tip

No, nevím... pokud byli Tví prarodiče tak sečtělí, mohli Ti vysvětlit, proč není moudré vtipkovat takovýmto způsobem.

Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem. Jan Amos Komenský


pedvo
26. 09. 2014
Dát tip

~~Marcela.K. – Na přímou otázku přímá odpověď: Děda byl ateista. Neseznamoval mě s biblí, ale jakožto technik mě seznámil s průmyslovou automatizací – na mou otázku, proč se točí ty koule na mlátičce mi vysvětlil princip regulace. Můj obor po celý život.

Babička věřila v Boha vnitřně, bez bible. Při nějakých svátcích si zašla do kostela, ale faráře a duchovenstvo vůbec považovala za zbytečnou věc.

Oba byli velice sečtělí a v rámci možností vzdělaní. Mohu tě ujistit, že by tento můj výtvor přijali s uchechtnutím a úsměvným zavrtěním hlavou.

Pokud za moudrost považuješ víru v Boha na základě něčeho takového, jako je bible, tak mě opravdu za moudrého považovat nemůžeš.

Díky za komentář. 


Marcela.K.
26. 09. 2014
Dát tip

A co by Ti na tenhle Tvůj výtvor řekli děda s babičkou?

Měla jsem Tě za moudřejšího.


pedvo
24. 09. 2014
Dát tip

 

Zordon - Jistěže, já jako zarytý ateista mám naprosto stejný názor, alespoň co se týká druhé věty tvého komentáře.


Zordon
24. 09. 2014
Dát tip

Já jakožto věřící písmák k tomu můžu říct jen to, že cesty Páně jsou nevyzpytatelné. K lidskému srdci přece není nutné se dostat přes hlavu :)


Diano - někdo má rád Malého prince, někdo Bibli. Obecně vzato je to kniha jako každá jiná...

Diana
21. 09. 2014
Dát tip
Lžeš. Mne jsi zranil hrubým výsměchem Bible, které si vážím. Nejsem na tomto serveru sama, kdo si Bible váží - a to jistě dobře víš, tak hloupý asi nejsi. Ale ty "prostě neděláš ostatním to, co nemají rádi oni." Díky, poučila jsem se a už se tady nepotkáme. Tak nic ve zlém a hodně úspěchů.

pedvo
21. 09. 2014
Dát tip

Aleš-novák – Nemá to žádné poslání, ale klidně to tak ber.

E.B. – Tak vidíš, co můžou mít různí lidé společného. Myslím, že mnoho z nás mělo takové dědečky.

Diana – Tebou uváděné „Co nechceš, aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim“ je nabubřelé a sebestředné. Kdo může sám sebe pasovat za nějaký vzor toho, co je i všem ostatním milé a nemilé tak jako jemu? Prostě nedělám ostatním to, co nemají rádi oni, a na to nepotřebuji žádný zákon, ať už starý, nový či inovovaný.

 


pokud je poselstvím díla to, že Bible je kvalitnější než Rudé právo, pak to beru.


Nebudu se sem plést se svými názory. Jen mi báseň připomněla i mého dědečka, který tisk využíval stejným způsonem. *


Diana
20. 09. 2014
Dát tip
Neviděl? A co například: "Co nechceš, aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim" (Nový zákon) To není pravdivé? Představ si, že to, čeho si zase ty hluboce vážíš, druzí poplivou a hodí do záchodu bez ohledu na to, že tě to zabolí. Oni totiž v bibli žádnou pravdu nevidí. (Nebo nechtějí vidět?) Kočkodan-ano, píšu až z Alp, není to tajemství. Je tu překrásně! Děkuji ti za přání, i za pochopení.

pedvo
20. 09. 2014
Dát tip

O bibli tady samozřejmě diskutovat nebudu, byla by to debata, která patří jinam, než pod takovou básničku. Já jsem v bibli žádnou pravdu neviděl, a k tomu, že na ní je postavena naše civilizace, mohu říct jenom tolik, že bohužel.

Pečený medvěd – Nesedí rytmus? Asi někde přízvuk uvnitř verše, jinak je to celé tříslabičné, sudé o slabiku kratší. Já si to nechávám dva tři týdny uležet, když to pak přečtu plynule, aniž bych měl pocit, že koktám, tak už to nechám.

Všem vám děkuji za komentáře. 


Diana
20. 09. 2014
Dát tip
Nic není ve vzduchoprázdnu, ale v jistém kontextu. Při studiu Starého zákona je nutné něco vědět o té době, stejně jako pro pochopení Newtona musíš mít jisté technické vzdělání. Myslící hlava je samozřejmě předpokladem. A totéž platí pro pochopení Nového zákona, jehož mravní poselství ve Starém zákoně "pramení", Starý zákon doplňuje a je jeho nadstavbou. V Bibli nejde o doslovné svědectví, ale o pravdu podávanou pomocí poezie, bajek, podobenství a dalších literárních útvarů tak, aby byla k pochopení v každé době. Já měla štěstí na knihy a učitele. "Kdo hledá,najde a kdo klepe, tomu je otevřeno". Sice podle tebe nesmysl z Nového zákona, ale mně se v životě osvědčuje. Dětem se musí příběhy Starého zákona převyprávět s ohledem na věk a úroveň myšlení dítěte stejně, jako cokoliv jiného. Prakticky ověřeno a dokázáno. :-)

Kočkodan
19. 09. 2014
Dát tip
Ahoj Diano. Az po odeslání svého komentu jsem zjistil, ze se tady i pres dlení v ******** konalo tvoje nakouknutí. Na tebe jsem samozrejme pri ctení hned myslel. A hezký zbytek pobytu. :-)

Kočkodan
19. 09. 2014
Dát tip
Médo, já verící nejsem, Bibli jsem (asi chyba) nikdy necetl, jen jsem se pri predstave dalsího vyuzití papíru fakt zacal bát, co tomu reknou verící Písmaci. A bojím se stále - ze takový názor jako ty nebudou mít vsichni. Svuj prípadný omyl vsak rád priznám. Proboha, jen at se pletu! :-) (A omluva za to, ze jsem to na zacátku trochu prepálil se "jsem".)

Diana
19. 09. 2014
Dát tip
Jenomže na tom "hororu" a "vyložené debilitě" byla založena celá evropská a americká civilizace. Je to stejné, jako říci:"Fyzika by měla člověka poučit o vlastnostech hmoty. A Newtonovy zákony jsou vyložená debilita". Inu, jak pro koho, na svůj názor má každý právo ....

Kočkodan
19. 09. 2014
Dát tip
Mé srdce z obavy prudceji bije, ze ZRUDNE slovícko blasfemie.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru