Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matt

22. 10. 2014
2
8
555
Autor
DT

Člověk může pořád doufat, ale jen do okamžiku, kdy nastane zlom. Pak cokoliv nadějné přijde jako zmar.  

Ať se objevil Matt kdekoliv, v nějaké chvíli mu přišlo vše absurdní. Častokrát se snažil potlačit negativní myšlení a vzpomínky na dávnou minulost, leč marně. Pokaždé se našel reálný podnět k tomu, aby nastartoval zvláštní druh myšlení a rozebírání problematiky, která jej oddávala ke spáse. Nevěřil v boha, protože nedokázal být v ten správný moment přítomný. Ne, nepatřil k těm fanatikům, kterého může spasit pouze bůh. Modlitby jsou pro něj slova vyřčená do otráveného vzduchu. Tahle spása měla vycházet přímo z jeho nitra. Spasit ho může jedině absolutní šílenost.

 

Proto seděl v černém BMW a prohlížel si složku jisté Karolíny. Ještě je čas, uklidňoval se. Podíval se na hodinky. Ano, ještě sedm minut.

Věk 37 let. Vyšší hubená bruneta. Matka osmiletého Dominika. Starostlivá a obětavá žena. Nesnáší násilí. Prohlížel si zamaskovaný monokl u levého oka a modřiny na krku. Pak další obrázky s podlitinami. Pak zalistoval ve složce jejího manžela. O hlavu menší a trošku víc při těle starší muž. Pracuje jako realitní makléř. Potrpí si na přesném načasování a drahých věcech.

Vrátil desky zpět do přihrádky. Brána se otevřela a z ní pomalu vyjíždělo červené porsche. Podle auta poznáš jednu stránku člověka, pomyslel si Matt. Zvláštní, jak jsou si lidi podobní. Sledoval Karolínu, jak vybíhá za autem. Manžel si zřejmě něco zapomněl. Podala mu to přes stažené okénko. Její tvář mu připomněla tvář z minulosti. A na tu nebyl schopný zapomenout doteď. A ta chůze. Rozumná, bez zbytečných přidaných gest. A do třetice, co v něm rozpoutalo to peklo, jméno začínalo taktéž na K. Cítil tu potřebu odvést si práci důkladně. Konečně.

Obě auta se rozjela. Černé BMW si udržovalo určitý odstup. Tak, aby ta svině nic nezjistila. Nesmí mu nic přijít podezřelé. Určitě bys mi mohl ujet, honilo se hlavou Mattovi. Ale zachvilku stejně zastavíš. A když půjde vše podle plánu, dostaneš, co si zasloužíš.

Zhruba po deseti minutách jízdy červené porsche zastavilo na benzinové pumpě poblíž dálnice D1. Výborně, zajásal Matt. Jde se na věc.

Když makléř vyšel z obchodu s kuřecí bagetou v ruce, netušil, že od toho okamžiku proběhne podivný sled událostí. Postávajicímu muži s kávou nevěnoval moc pozornosti. Uprostřed cesty k autu se zastavil. Někdo mu volal. „Jistě, jistě. V půl deváté říkáte? Nevím. Spíš v devět. Musel jsem se zastavit na benzínce, protože jsem si potřeboval dofouknout přední kolo. Ne. Nebojte se. Zatím. - Blbec,“ řekl si pro sebe. V tom momentě do něj narazil mladší muž s kapucí na hlavě a roztrhaných džínách. Stihl mu vylít na modrou košili kávu.

„No doprdele! Kam čumíš ty debile?!“ začal řvát makléř.

Druhý muž se omlouval.

„Na to ti seru! Podívej se, cos provedl! Jak teďka vypadám?! Do hajzlu!“

Postávající tankující přihlíželi.

Makléř se odporoučel na toalety.

Mezitím černé BMW čekalo na svého řidiče.

„Zatracenej sráč. Právě teď,“ prohlížel si flek na košili a nával nadávek nepřestával. Zkoušel flek vodou nějak eliminovat, ale moc to nezabíralo. Pak si všimnul toho mladíka, jak jde k pisoáru vykonat svou potřebu. Na nic nečekal. Pomalým krokem se k němu přibližoval. Přece to takhle nenechá. Ukáže tomu kvítku, zač je toho loket.

Jenomže Matt za svými zády ucítil jeho přítomnost. Rychle se otočil a když viděl, jak se makléřova zaťaté pravá pěst blíží k jeho obličeji, vyhnul se možné srážce. Sundal si kapuci a bleskurychlým úderem do makléřova obličeje zasadil úder. Potom ještě jeden, ale pro změnu do vypaseného břicha. To se makléřovi nehodilo a tak na podlahu vyzvracel snídani. Matt ho chytil pod krkem a dal mu jednu facku zprava a druhou zleva. „Jak se ti to líbí, prase?“ ptal se Matt. Přitom si vybavil fotografie Karolíny.

Žádná odpověď. Jenom úšklebek na tváři.

„Je ti do smíchu? Fajn.“ Další facka do tváře.

Makléř měl dost energie a na nic nečekal. Chytil Mattovi ruku a uštědřil mu kopanec špičkou boty do holeně. To zabolelo. Matt zaúpěl. Pak ucítil obě velké dlaně s tlustými prsty na krku. Svíraly mu hrdlo víc a víc. Dostávalo se mu čím dál míň kyslíku. Před sebou viděl kulatý obličej s úsměvem na tváři. „Půjdeš ke všem čertům, sráči!“

„To určitě,“ dostal ze sebe Matt ve chvíli, kdy si s Karolínou vyměnil roli. Tohle přece jen tak nevzdá. I kdyby měl zlomenou ruku, jednu by mu vrazil. Věděl moc dobře, že tohle nikdy nesmí skončit neúspěchem. A nějaký vypasený prase tady nebude diktovat pravidla hry. „Zasraná svině, půjdeš k zemi.“ Zatnul ruku v pěst a uhodil makléře do spánku. Ten se odpotácel dál. Matt mu podtrhnul nohy a makléř se ocitl tváří v kaluži zvratků. Nechtěl mu dát další příležitost, a proto mu tvář přitisknul do oné kaluže. „Tak co?“ Rána do boku. „To máš přece rád, ne?“

„Tohle tě přijde draho,“ řekl ten tlouštík v obleku.

Matt se usmál. Z kapsy vytáhnul kudlu. Ukázal ji makléřovi a poté mu přitisknul rukojeť do rozkroku. To ho vyděsilo. „Co po mně chceš?!“

„Co po tobě chci? Hm?“ Na zem položil fotografie Karolíny.

Makléř pochopil. „Já...“

„Za to bych ti useknul obě ruce, ty hajzle. Ale když už jsem u tvýho rozkroku...“

„Ne! Počkej! Dám ti peníze. Spoustu peněz. Prosím.“ Najednou byl makléř tak malinkej.

„Peníze?“ Odfrknul si Matt. „O ty já nestojím. Chci jen jednu věc.“

„A co?“ Najednou na krku ucítil píchnutí. „Kurva! Co to je?!“

„Spravedlnost.“ Uložil injekční stříkačku zpět do bronzové krabičky s nápisem F0-1. Ujistil se, jestli je někdo nesleduje a poté odtáhnul vypasené tělo na jedno z kabinek. Posadil makléře na záchodovou mísu a zamknul dveře. Přelezl do druhé kabinky a šel si opláchnout ruce. Právě včas. Dovnitř vstoupili dva mladíci. Hlasitě se smáli a bavili o ženách. Minulá noc pro ně byla nejspíš dost zábavná. Kdyby jim policisté nabídli tester na alkohol, zajisté by raději odmítli. Ten zápach z jejich úst se otřel o Mattův nos. Ke všemu si jeden vytáhnul pytlík. Šťouchnul do kamaráda, aby připravil papírky. Marihuana. I tenhle smrad nebyl Mattovi cizí. Jako malý kluk tu drogu okusil. Ale nijak ho neoslovila. Stejně jako cigarety. Zatracený feťáci.

„Dáš si s náma?“ Zeptal se jeden Matta.

Při odchodu se oběma podíval do očí. Usmál se a zakroutil hlavou. Kolik dopravních nehod způsobí droga. A pokud z vás jeden řídí... „Dávejte pozor.“ Ukazováčkem jim naznačil místo kaluže se zvratkami. „Neuklouzněte, hoši.“ Odešel.

Za zády uslyšel hlasitý smích.

Na cestě zpátky si prohlížel spis o Karolíně. Kolik ran si ta žena musela vytrpět, než se odhodlala kontaktovat jeho nadřízeného. Strach z lidí dělá vězně. A Karolína byla typický příklad. Ženě, která touží po šťastném manželství se v průběhu několika let dostane násilí a využívání. Před dítětem o všem tají a chrání ho. Nic nedat najevo a tvářit se spokojeně. Kdyby neměla syna, určitě by manžela udala na policii. Ale ona syna měla, a co jí vysávalo veškerou energii byl právě strach. Strach z toho, že jí muž jednoho dne zbije tak, že nebude schopná vyjít do společnosti. Strach z toho, že když půjde na policii, neuvěří ji. Vyšetřování, které zabere hodně času. Sbírání důkazů, jejich ověřování. Potřebovala rychlou pomoc. Někoho, kdo se nebude tolik vyptávat. Někoho zasvěceného. Někdo, kdo si prošel něčím podobným a ví, o co se jedná. Nástroj, který přivede násilníka na pokraj bezmoci. Jeden vpich ověřené látky a všechno provedené násilí se obrátí proti manželovi. Paměť mu nedovolí zapomenout stejně jako vytvořený strach z něj udělá nového člověka.

Spis o Karolíně a manželovi mu už je k ničemu. Bylo otázkou času, kdy se ozve jeho šéf a přidělí mu další podobný případ. Nesnášel tu práci, stejně tak, jako k ní cítil určitou vazbu. Musel ji dělat. Chtěl ji dělat. Taková symbioza mu vyhovovala. Nebyl schopný normálního života. Ale nějak se živit musel. Možná toho jednoho dne nechá. Až nebude moct. Až ho spasí šílenost a on si uvědomí, že je na čase zahodit minulost za hlavu.

Adresa Karolíny mu utkvěla v paměti. Minulost byla tentokrát mnohem blíž, než kdy jindy. Sešlápnul plyn až k podlaze...


8 názorů

DT
26. 10. 2014
Dát tip

Asi žádný. :/ Zkusím víc propracovat :) 


StvN
26. 10. 2014
Dát tip

Máš osobní vztah k domácímu násilí, ale do jaké míry máš osobní vztah k práci jakéhosi agenta mstitele?

Jinak čtenáři ti poskytují pouze postřehy ze čtení. Je na tobě, jak si to přebereš. I když jsou dva postřehy protichůdné, stejně ti to může něco říct.


DT
26. 10. 2014
Dát tip

Děkuju za návštěvu a za kritiku.

Lakrov - S tou bránou si myslím, že je to v pořádku. K ostatnímu nemám výhrady. Mělo by to být na pokračování, tudíž jsem jenom naznačil o té chemické látce, která zčásti změní lidskou osobnost. 

StvN- Achjo, někdo napíše, že to spád má, někdo zas napíše opak. Aby se v tom čuník vyznal. :D Ne, teď vážně. Osobní vztah k tomu jakýsi mám. Pojem - absolutní šílenost, podobné myšlenkové pochody, domácí násilí - vím moc dobře o čem píšu, jenomže to asi nedokážu dobře "prodat". 


StvN
26. 10. 2014
Dát tip

Poměrně často používáš neobratné nebo nepatřičné výrazy, či spojení. Třeba, že se snažil eliminovat flek na košili.

Zpočátku mě čtení celkem bavilo. Ta řpíhoda na benzínce ale není kdovíjak nápaditá, nemá spád a prostě jsem přestal číst. Námět povídky je tak trochu klišé, takže to chce něčím ozvláštnit. To se moc nepovedlo.

Nevím, co bych ti poradil. Možná psát o něčem, k čemu máš osobní vztah. Na tomhle je poznat jakási umělost a povrchnost, která může plynout z toho, že si to autor víceméně celé vymyslel.


Hrušková
23. 10. 2014
Dát tip

*


Lakrov
23. 10. 2014
Dát tip

Slovo ...pořád... je v prologu použité možná trochu nelogicky; umím si místo něj představit jiné slovo (dlouho) nebo ho úplně vynechat.

První odstavec je napsaný dost ledabyle, humpolácky: ...se... se... rozebírání... oddávala ke spáse... ; ...Nevěřil v boha, protože nedokázal být v ten správný moment přítomný... ## kdo nedokázal být přítomný? Bůh nebo Matt?

Ale nejsme tu kvůli hnidopišství nýbrž kvůli čtení :-)

...Brána se otevřela... ## Tahle věta čtenáře možná trochu překvapí,    neboť do té doby není nikde naznačeno,    čím se Matt vlastně zabývá a že je právě "v terénu".

...poblíž dálnice D1... ## mi přijde jako nadbytečná informace; dál se s ní už nikde v textu nepracuje.

Ta akční scéna (záchodová rvačka) je popsaná trochu neobratně. Přímé řeči či myšlenkové monology, střídané popisem vedeným z pohledu vypravěče, snižují její spád.

Po dočtení (asi taky pod vlivem zmínky o drogách v oné boční scéně) mi není hned jasné, zda Matt tlouštíka jen dočasně paralyzoval nebo "chemicky pozměnil" tak, aby se násilí již nedopouštěl, nebo zda jej přímo zabil. Věta ...Paměť mu nedovolí zapomenout stejně jako vytvořený strach z něj udělá nového člověka... naznačuje onu "chemickou změnu", kterou by možná stálo za to trochu rozvést, několika větami popsat její projevy nebo třeba už dřív v textu ilustrovat na nějakém jiném případu/příkladu. Pro čtenáře, jako jsem já, je pouhé označení F0-1 málo :-)


DT
22. 10. 2014
Dát tip

Ahoj Kytiii,

jsem rád za návštěvu a následnou kritiku. Jméno Matt je přezdívka, ale o tom bych rád napsal něco víc v pokračování. 

Podivuhodné obraty a spojení se pokusím opravit. Jinak děkuji za tip. :) 


Kytiii
22. 10. 2014
Dát tip

Ahoj,

akorát jsem dočetla tvou povídku. Četla jsem ze zájmem, měla spád, napětí..

Jen... nelíbí se mi jméno Matt - dálnice D1 ukazuje na ČR a jméno Matt mi přijde v české povídce jako pěst na oko...

- věta ve které máš: následoval sled... divný obrat

- nepochopila jsem větu - všechno násilí se obrátí na manželově psychice (měla by to být vše vysvětlující věta a já jí nerozumím, cítím se podvedená :D )

jinak *t


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru