Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prázdniny pubertální II . Pionýrský tábor

17. 11. 2014
8
14
1705
Autor
Kolobajda

Tady text bez nějakých úprav pokračuje a navazuje na povídku Prázdniny pubertální.

Prázdniny pubertální II – Pionýrský tábor

Do mého zpěvníčku přibyla skladba s šíleným odposlechnutým textem „Kent baj mi lááv“ od Beatles, sbalil jsem kytaru a svazácký průkaz, nasedl na autobus a vyrazili jsme vychovávat dítka na pionýrský tábor. Hlavní vedoucí a ostatní obslužný personál, včetně vedoucích oddílů, byli z ostravského pajdáku, proto my, coby „budoucí chlapi“, jsme dostali tu možnost účasti, jinak to všechno byly budoucí učitelky. Ale trochu jsme hlavnímu vedoucímu zamotali hlavu, protože podmínkou pro výkon funkce vedoucího oddílu bylo dovršení osmnácti let. A jelikož jsem říjnový a Tomáš byl ještě o rok mladší, byli jsme zařazeni do funkce „praktikant“, což je pomocník vedoucího. Takže nejmladší kluci - ještě nebyli ani pionýři ale jiskry, měli jako soudružky vedoucí slečny studentky. My jsme s Joskou vyfasovali pátou a šestou třídu - no a když si uvědomím, co jsme vyváděli v šesté třídě…

Ale s výchovou pionýrů tady unavovat nebudu. Hlavní důvod, proč mám Jankov Vrštok jednou provždy zatlučený do hlavy, je někde jinde. Zprvu jsem to vůbec neregistroval, ale již během prvních dnů došlo k selekci: kdo s kým a jak, neboť počet budoucích učitelek převyšoval počet nás - budoucích chlapů. To sice znám z devítiletky, ale tady to mělo jinou dimenzi. Jednak věkovou a pak - jednalo se o celé tři týdny včetně nocí. A tady tu selekci měly pevně v rukou ty budoucí učitelky. A zákonitě musely minimálně tři zůstat mimo hru.

Teď se z budoucích učitelek staly lovkyně - Amazonky, a docházelo k pozvolnému párování, aniž bychom my hoši chápali tu vysokou hru. Později nám došlo, že jim šlo hlavně o prestiž. A jelikož hierarchie musí být zachována - pro praktikantky jen praktikanti. Já byl od Toma téměř o hlavu menší a vypadal jsem i mladší. Přesto došlo k paradoxní situaci, neboť na mě začala dělat oči dívka s nevinným obličejíčkem a trochu rozměrnějším pozadím (ale i popředím). A také byla o půl hlavy větší - prostě jsme byli každý jiná váhová kategorie. Jmenovala se Pavla.

Jednou po večerce jsme se nacpali do stanu, kde měla postel Pavla a její oddílová vedoucí. A Pavla mi nabídla, že nemusím na její posteli jen sedět, když ona už leží. Tak jsem si přilehl a došlo na první nesmělé dotyky. Když jsem už jí asi deset minut hladil ouško, chytla mě ze ruku a posunula mi ji na své levé ňadro. To byl materiál! Okamžitě se ve mně vzbouřil hormon a přestal jsem vnímat okolí. Takže mi nějak uniklo, že ostatní se ze stanu vytratili. A došlo na odstraňování oděvu, což byly teplákové soupravy. A když už nebylo co sundat, tak už vlastně ani nebylo co dělat…

„Nevadí Pavlíku, za chvíli to zkusíme znovu…“ a pohladila mě po hlavě jako maminka. Styděl jsem se a srdce mi bušilo až v krku. Ale ona mě vedla jako zkušený loutkař svého Kašpárka, takže za chvíli jsme to opravdu zkusili znovu… a víc už nevyzradím. Každopádně v ten večer jsem přestal být panic. A zase jsem trošku dozrál. Na její pocity jsem neměl odvahu se zeptat, moje byly ovšem blažené, jako kdybych vykonal nějaký hrdinný čin.

Vlastně ještě něco vyzradím: Pavla už stopro panna nebyla - a to jí bylo sotva šestnáct. A pak jsem se dozvěděl, že správce tábora je její otec, a že ona už absolvuje druhý turnus, aby ji tatínek měl i během prázdnin pod dohledem. A dále jsem se dozvěděl, že v tom prvním turnusu (obdobně jako mě) zaškolila nějakého Jardu - také hocha z naší průmky. Od vidění jsem ho znal.

Takže tatínek hlídal, hlídal - ale neuhlídal… Říká se, že pod svícnem bývá největší tma. Asi na tom něco bude. Pavla na táboře zůstávala i na poslední turnus, no a jestli si našla nějakého dalšího kašpárka nevím, ale nejspíš ano.

Začátkem září roku 1966 - kromě toho, že nám ve škole dennodenně připomínali, že ani ne za devět měsíců se budou psát maturitní písemky, jsem nenápadně sondoval, jestli někdo na mě pozná, že jsem na táboře zase něco málo dozrál a něco získal na prestiži. Bohužel na mě nikdo nic zvláštního nezpozoroval, což mě trochu mrzelo. A také hned začátkem září jsem si s Pavlou domluvil schůzku, na obligátním místě v centru Ostravy - naproti kavárny Elektra - tedy v pět u hodin. Jako správný kavalír jsem se dostavil o něco dřív a s kytkou. Ovšem u hodin už stepoval kašpárek č.1 Jarda - s kytkou. Neviděl mě. Načež jsem briskně zmizel v pasáži Čedoku a poočku sledoval, co se bude dít. Ale už žádný další kašpárek s kytkou nepřišel. Pak přišla Pavla intrikářka.

Tak nějak mě už chuť na schůzku přešla, kytka skončila v koši (ještě že nebyla drahá), zauvažoval jsem o ženské (či vlastně ještě dívčí) proradnosti a opět jsem trochu dozrál. Zkušenost k nezaplacení. I ta první, i ta druhá. A pak jsem Pavlu L. už nikdy nespatřil.

 


14 názorů

Lenik999
17. 10. 2018
Dát tip
Neřekla bych, že to je povídka, ale zasmála jsem se. Asi tomu cizímu nestěstí. :)

Jeff Logos
13. 06. 2018
Dát tip

Opět skvělé čtení.


Dept
17. 04. 2015
Dát tip

jojo, kde jsou ty časy, já to dotáhl taky jen na praktikanta, neb pak jsem musel mazat na vojnu a pak byla revoluce a tábory se zrušily... škoda stačil jsem se tam naučit pít, bůh ví o co jsem dál přišel:)))


Kolobajda
12. 12. 2014
Dát tip

Tož díky!  A o tom "a" nebo "ale" dobře vím, ALE je to taková moje neřest. Kavárna Elektra, to byl svého času v Ostravě pojem. Asi jako v Praze Slavia. Dnes už je to historie, je z toho nějaká banka, či co...

A v Michalkovicach ti nikdo ze staršich, něřekně jinač, niž syncy...  Je to líznuté wasrpolštinou. My už tak samozřejmě nemluvíme.


Kolobajda
08. 12. 2014
Dát tip

Děkuji Ženko. Zdá se mi, že se tato písmácká společnost začíná polarizovat. A ty stojíš na správné straně barikády - tedy na mé  : -)****


Tvoje vzpomínky na tuto dobu se podobají mým. Ten, kdo to nezažil si musí myslet, že jsme byli zaostalí blbečci, ale opak je pravdou.*


Kolobajda
19. 11. 2014
Dát tip

For Lakrov:  Vše co píšu (kromě přiblblých básniček) jsou vzpomínky. A ta povídka už je napsaná asi před rokem, a to celá. Vracel jsem se k tomu (jako vždy) víckrát, a piloval a upravoval. Nechci tvrdit, že jsem na své dílopyšný, ale další zásahy - to bych už nebyl já...

Jinak doplňte kategorii záznam vzpomínek, ať mě můžete zaškatulkovat!


Lakrov
19. 11. 2014
Dát tip

Tohle by se dalo nazvat spíš záznamem vzpomínek než povídkou, ale právě o to -- o záznam vzpomínek -- ti asi šlo. Líbí se mi to víc než první část (magnetofon a rozhlas na koupališti, jestli si dobře vzpomínám); možná si začínáš ujasňovat něco jako styl, jakým to bude celé napsané (předpokládám, že bude ještě několik pokračování). Možná by se vyplatilo, až to bude celé napsané (nebo až toho bude napsaného víc) vrátit se k předchozím kapitolám a pod dojmem těch později napsaných zvážit, nehodilo-li by se provést v těch starších nějaké úpravy... ale to asi předbíhám.


Kolobajda
17. 11. 2014
Dát tip

Pročež nás bylo pět, ale asi o pět let později...

Kočkodane, ty máš tak ujeté nápady, až se mi chce říct, že jsi magor. To bych si ale nikdy nedovolil. (A ženuška se mě ptá: proč se tak blbě řehtáš?)


Kočkodan
17. 11. 2014
Dát tip
Dojem z dílka mi trochu pokazil fakt, ze jsem vubec nerozumel vete: "Každopádně v ten večer jsem přestal být panic." Ale ted trochu vázneji - Pavla by zrejme zvladla i Timura s celou jeho partou.

blacksabbath
17. 11. 2014
Dát tip tony

dobré čtení....vlastně počteníčko........ještě...že vás nebylo pět...:-).-):-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru