Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lepidopteriáza

30. 11. 2014
9
20
1731
Autor
Oldjerry

Stojím před stánkem - vedle manželky s dopisem v ruce - a hledám v kapse drobné na  známku. Skoro do ucha mi někdo zařve: Butěna Jardo...  Otáčím se a nadechuji, jako že dotyčného pošlu do...  no kam byste takového... hm... no - kam byste ho tak poslali?  Už jsem byl v polovině  pohybu, otočky, když mi to už sepnulo: Krakonoš - tedy... Josef Musil, spolužák, spoluatlet a kamarád v jedné osobě.  Vlasů čtvrt, bílý jako já, tlustý jako já a rozchechtaný jako já. Vrhnul se ke mně, rafnul mne za ruku a mocně zapumpoval.  Dobrý, bo nejdřív  jsem měl strach, že se mne pokusí políbit. To nesnáším ani v soukromí, natož na veřejnosti a navíc  ještě před ženou.

Moje žena je chytrý žabec - hned jí docvaklo, o co jako že go, známku si koupila sama,  přidala mi stovku na pivo a utrousila: jdu napřed a koukej ať jsi do oběda doma!  Napadlo mne: no na dýl nám ta stovka nevydrží, ale jako půl století ženatý chlap už vím, kdy je dobré držet sosák.

Teď se mohu vrátit k tomu Butěna...  Jarda je jasný.  Butěna je obyčejná zkratka  pozdravu Bůh tě natřes... To ještě ve třeťáku průmky  jsme přišli právě s Pepíkem na nápad, jak mluvit, aby nám každý nerozuměl.   Tamabylot - ta matyka byla otravná, jak Hejkalo hledva...  jak Hejda (matyk) hledal každý logaritmus dvakrát...  Somra  konadruhost - Somer byl profesor  češtiny - Somrák radši koukal na druhou stranu...  Je vám jistě jasné, že mnohdy jsme si nerozuměli ani my dva...

Přišla maturita a s ní »bílý týden« - my jsme ovšem měli dokonce bílých  čtrnáct dní... sešit pod hlavou na břehu řeky jsme se opalovali, přehazovali kameny přes Labe (v zatáčce to bylo 140 m, ale co to bylo na klukochlapy trénované čtyřmi roky  házením oštěpů a disků)...  nebo prostě leželi a dokonce i spali.

Někdy v druhém týdnu jsme se -  tak hodinu po obědě - vraceli z labských vln k sešitům.  Času na nějaké učení  už vlivem té naší selanky v prvním týdnu zřetelně ubylo a tak chca-nechca museli jsme aspoň trochu šprtit.  U našich sešitů se skláněly dvě naše spolužákyně, pardón!  spolustudentky... a něčemu se smály. Napjaté letní šaty nám vyprávěly velice přitažlivou bajku o krásně tvarovaném pozadí.  Pepík si - bůhvíproč - popotáhnul plavky a zasněně pravil: Hemap tobymus fajšu...

Dívka se  narovnala a zároveň otočila:  Letaho miPe!  podívali jsme se s Josefem na sebe s velkými otazníky v očích a tak jsme ani jeden nezpozorovali, jak se vzduchem kmitla tlapka a s hlasitým plesknutím dopadla Pepovi na tvář.  Ne, že by to byla taková pecka... ale  Jozífek byl  v dost labilní poloze na jedné noze, zatímco druhá jen špičkou, snad jen palcem... a už seděl  - a nekoukal se v první chvíli ale vůbec! jako budoucí akademik.

Chodili (a nejen chodili) potom spolu na vysoké dva roky. Snad by to i vydrželo, jenomže Jozífka pak chytla Lepidopteriasa - motýlí nemoc (na rozdíl od kožní nemoci  obyčejná přelétavost), pro kterou majitelka krásného pozadí neměla pochopení. 

To ovšem nemělo žádný vliv na to, jak jsme si po padesáti letech nád-her-ně  pokecali...


20 názorů

Oldjerry
05. 12. 2014
Dát tip

to nemůžeš vědět ani vo sobje, natoš o nějakym jinym psoj.... (:-D


Jerry_Shit
05. 12. 2014
Dát tip

...ale já vím, že pes, který nejdřív zaštěká, nás kousnout nechce...


Jerry_Shit
05. 12. 2014
Dát tip

Občas je fakt, že musím zaštěkat... ;)


Oldjerry
05. 12. 2014
Dát tip

Jerry - vítej zpátky!! žeryků tu není nikdy dost... (:-D


Jerry_Shit
05. 12. 2014
Dát tip

Zase máme zpátky pamět a pochopili jsme. :) Díky, mí staří dobří rádcové.... hold chyběla mi víra. Omlouvám se. :)


Oldjerry
05. 12. 2014
Dát tip

Lakrov - znám tě tolik let a myslel jsem si až donedávna, že jsi žena. Sorry... Připomínky jsou správné - i když na tom, kdo drží ten dopis nezáleží.  Vysvětluje se to dál »známku si koupila sama,«  já nemohu držet dopis , bo po kapsách hledám drobné (:-D... Ten slovosled - ano, ale nechám to tak, je to chybka niťová, ale dík...


Lakrov
04. 12. 2014
Dát tip

Úvodní věta je zmatečná (kdo z vás drží v ruce ten dopis?) ale dál už to jde. Přechod do minulého času (...Už jsem byl v polovině...) je překvapivý, ale asi opodstatněný. Překvapuje mě -- od tebe nečekaný -- velmi lidový a 'mladý' žargon; překvapuje, ale nerozčiluje. Oceňuji slovo Butěna i další zkratky. Při ...Hemap tobymus fajšu... (ač nedekóduji doslovně) se směju málem nahlas. Dívčina odpověď je mi jasná hned; dobré překvapení! :-)

Tahle věta: ...Chodili (a nejen chodili) potom spolu na vysoké dva roky... by chtěla pozměnit (slovosled).

Tip.

 


Oldjerry
02. 12. 2014
Dát tip

smyčko - považuji to za vysvětlené a ukončené, přesto že tlapka a se s hovadinou moc dobře srovnat nedá, ale hovado škrtám..

Ahoj, aťse ti daří...

Kočkodane - není  to nic proti ničemu - jen trochu srandy, to můžu...


Kočkodan
02. 12. 2014
Dát tip
Porádne vyrostlý Jardo, posílám presný preklad mého komentáre: Vysran, taprmaja! ;-) Vy srandisti, takhle prznit materský jazyk! Kombinace stredníku, pomlcky a pravé závorky znamená, ze pisatel nemyslí predeslý text tak úplne vázne (predstavuje úsmev a mrknutí). ;-)

smyčka
01. 12. 2014
Dát tip
Slovo hovadina je stejne nevhodne jako tlapka u damy, uznavam. To ovsem neznamemena, ze bych komukoliv na tomto servru napsala ze je hovado. Mela jsem samozrejme na mysli nelogicnost jednoho vyrazu, mozna formulaci vety v jinak velmi prijemne napsanem textu.

Oldjerry
01. 12. 2014
Dát tip

smyčko - Nemám radost z toho, že pro to, že něco nepochopíš, nebo jen s něčím nesouhlasíš, tak mne hned nepřímo nazveš hovadem. Neboť skutečně nevím, kdo jiný  hovadiny dělá. Nebudu ti to oplácet rovněž nějakou hrubostí  - to nedělám ani chlapům, natožpak ženě... aspoň tou jsi dosud byla v mých představách... Važ slova - skutečné!! hovado by se toho ani nevšimlo.



smyčka
01. 12. 2014
Dát tip

Políbil jsem dámě tlapku.....hahaha...teď mám plná ústa chlupů.........jak myslíš......je to hovadina


Oldjerry
01. 12. 2014
Dát tip

Diano, 8hanko, kopretino and černá soboto - děkuji

smyčko, samotnou dlaň jsem ještě neviděl někam letět, vždycky byla doprovázena rukou, v případě mladé dámy tlapkou...

Kočkodane - rozkódoval jsem to jako: vynikající sranda ale nejvýš tak pro malého Jardu... čili jen pro mne (ačkoli já vlastně nejsem malý se 188 cm)

Jarda


vše bylo už řečeno......připojuji se


smyčka
30. 11. 2014
Dát tip
Usmevne, jen tlapka bych nahradila dlani. Hezka vzpominka a jeste navic letni...

Kočkodan
30. 11. 2014
Dát tip
Vysran, taprmaja! ;-)

8hanka
30. 11. 2014
Dát tip

i ja rada spominam na casy minule...Tvoje su krasne, usmievave:)

*


Diana
30. 11. 2014
Dát tip
:-)) to byly časy! Moc hezky sis zavzpomínal.**** Líbilo se, pobavilo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru