Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deset let mé tvůrčí práce

09. 12. 2014
10
15
1370
Autor
zzlatý

Už je to deset let ...

Deset let mé tvůrčí práce

Uplynulo právě deset let od doby, kdy jsem našel pěkného koníčka a začal psát pro děti knihy. Vím, že každý autor má ambice mít své čtenáře a takové mám i já, a tak mojí cílovou skupinou se stali čtenáři nejmenší - děti.
Začátky byly velmi těžké, kdy mě učitelky nabádaly ke psaní a vydání knížek a já vůbec netušil co s tím, kde začít. Nakonec se podařilo vše uspořádat a první brožura spatřila světlo světa.
Seznámím Vás tedy alespoň v kostce se svojí dosavadní tvorbou. Mé knihy jsou asi ve 300 našich knihovnách, ale čtou je děti od Austrálie, Mexika, Venezuely, až po USA, či Kanadu. Nejméně jedna kniha je i na Giblartaru.
Zatím jsem napsal 5 knížek, ve dvou dalších jsem ještě spoluautorem a napsal jsem pro děti veršované divadélko „Čím je skládka pro zvířátka“, které se hrálo na devíti místech naší republiky. Byl jsem se na něj podívat například v Žamberku, v Březové (UH) nebo Jihlavě. Moje knížky, které jsou kromě posledního titulu rozebrané, byly vydávány v tomto pořadí: „Dívej se kolem“(2005), „Pěkně podle abecedy“(2007), „Slovní hrátky se zvířátky“(2008) a „Prapověsti naše s trochou vtipné kaše“ (2013). Poslední kniha, která je k mání, je zatím ta moje nejhezčí „Svět jako na dlani“ (2014). Ta je určena začínajícím čtenářům, má 120 stran, je v ní 86 barevných obrázků, na křídovém papíru s pevnou a šitou vazbou. Začíná předmluvou z pohledu sluníčka, co všechno na Zemi vidí:

Slunce na svět kouká z výšky
jak obří květ pampelišky
a občas se pousměje
nad tím, co se pod ním děje.

Než ulehne ke spaní,
má svět jako na dlani.
A mnohé, co vidí z výšky,
vepsal jsem do této knížky…

Také jsem měl již desítky besed pro děti i s autorským čtením, a to pouze na Moravě, protože jezdit dál mi nedovoluje můj zdravotní stav. Proto jsem, bohužel, musel s omluvou odmítnout i několik pozvání do Prahy nebo do Plzně, Karlových Varů, či Liberce. Besedy jsem dělal mimo jiné v Jihlavě, Třebíči, Hodoníně, ve Studénce nebo Ostravě. V knihovně Jiřího Mahena jsem kromě besed uváděl i soutěž v kreslení „Co se skrývá v makovici“, k 15. výročí úmrtí Františka Nepila.
Odhaduji, že, pokud se mi podaří přivést na svět ještě dva tituly, tak budu mít mezi čtenáři kolem 10 000 knih. Na mém webu www.zdenekzelezny.cz , si můžete otevřít nabídku „Archív“ a přečíst si rozhovor pro profesní magazín „Best off“ nebo poslechnout některou ze čtyř nahrávek v Českém rozhlasu Brno. 

 

Zdeněk Železný - zzlatý


15 názorů

Markel
09. 04. 2016
Dát tip

gratuluji


NePoe_ta
25. 12. 2014
Dát tip

vyzlacování :)


těša
16. 12. 2014
Dát tip

skoro mě odradily ty - na můj vkus moc sebestředné - řeči kolem, ale básnička o sluníčku je pěkná, gratuluju. ať se daří.


i ty jeden

a2a2a
15. 12. 2014
Dát tip

Oprávněný důvod k radosti.


Tetřev
10. 12. 2014
Dát tip

Gratuluji a přeji mnoho dalších úspěchů!


Lakrov
10. 12. 2014
Dát tip

Gratuluji k desátým narozeninám První (zzlaté) Řádkya přeju hodně nápadů a energie do další práce.


Muamarek
10. 12. 2014
Dát tip

Jen tak dál, hodně zdaru :-)))


Zordon
10. 12. 2014
Dát tip

Zdeňku, věřte, že Svět jako na dlani se líbí.


papouch
09. 12. 2014
Dát tip

to už fakt snad ani není možný, tolecto


zzlatý
09. 12. 2014
Dát tip

Zordon: Děkuji, doufám, že se "Svět jako na dlani" Tvým dětem zalíbí.

Jarmila M: také mám husí kůži, a také nevím, co napsat, tedy alespoň díky za povzbuzení...

Aleš: Správná otázka, mám jeden Mercedes značky Fabia, zděděný po synovi (odkoupený) a KANÁRY NEMÁM ŽÁDNÉ, NEB PTACTVO NEPĚSTUJI...

Dept : děkuji 


jen tak dál :o) ještě bys měl připojit zmínku o tom, kolik sis za tu dobu koupil mercedesů, kolik koupelen má tvá hacienda na Kanárech... aby začínající autoři měli motivaci k psaní :o)

Dept
09. 12. 2014
Dát tip

gratuluji


... ani nevím, co napsat, mám husí kůži)) blahopřeju a nedej se!


Zordon
09. 12. 2014
Dát tip

Zdeňku, gratuluji k výročí. Je to pěkný kus dobře odvedené práce (tedy pokud se koníčku hodí říkat práce).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru