Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ještě nevyhasla

07. 03. 2002
6
0
2517
Autor
Toxman

Přestože je to píseň o mých pocitech, není to píseň o mě (to jen tak na vysvětlenou).

NADĚJE

 

 

Proč asi, lásko má,
osud nám nepřeje ?
Poslední troufalá
umírá naděje.

 

Umírá naděje v nás.

 

 

Kdykoliv vzpomenu
si na ta svítání,
spletitých kořenů
city se ubrání.

 

Dejme jim čas.

 

 

Vzpomínám často já...
Smutek mi ukryl den.
Malá noc, malá tma
sebrala lásky jen

 

tisíce krás.

 

 

Věřím, že zase to
slunce se usměje.
Obilí zaseto,
mrazivé závěje

 

roztají zas,
            roztají zas...


Cirilla
04. 07. 2003
Dát tip
roztají... a naděje neumírá... ona je to pořád. Stále. Aspoň doufám, teda :)

Toxman
29. 04. 2002
Dát tip
Čolito: Budu se snažit, ať vydrží ještě mnohem déle než Orbitka :-)

Čolito
28. 04. 2002
Dát tip
Vydrž......nesmíš dopustit, aby ta naděje zmizela....nikdy......

Toxman
22. 04. 2002
Dát tip
Ono je to trochu složité. Nechci kazit dojmy přílišným vysvětlováním... Ale v podstatě: Prožitek není můj, ale občas se podobně cítím :-)...

Pet
19. 04. 2002
Dát tip
Píseň o Tvých pocitech, ale ne o Tobě? Tomu moc nerozumím. Máš takové pocity a neprožíváš něco podobného, budiž, ale stejně je to přesvědčivé....

Toxman
08. 04. 2002
Dát tip
add 1) Souhlast v podstatě bez výhrad. add 2) To je jistě svérazný pohled pouze z jedné strany, jak sám píšeš - zúžený. Pokud se budeme pídit vůbec po smyslu libovolné komunikace (mluvená řeč, psaný text...), v zásadě vznikla z důvodů jednoduššího přežití jedince ve společnosti. Dá se přímo říct, že dost úzce souvisí se specializací člověka na jednotlivé činnosti a s jeho týmovou spoluprácí. Něco poskytuju a něco potřebuju, tzn. prosazuju, jak v potřebách tak i v tom co poskutuju, své zájmy. Z tohoto pohledu je potom propagací - chceme-li reklamou, v podstatě veškerá mezilidská komunikace. Nesprávný tento pohled nejspíš není, jen si myslím, že vidět svět "jen tímto" pohledem by bylo spíše škoda :-).

Sidonius
05. 04. 2002
Dát tip
1)Ano. Po lásce touží každý. Ale v tom je možná právě naše prokletí, že každý touží být objektem lásky a pak teprve uvažuje o tom dávat ji (v praxi to znamená snažit se být přitažlivým a nikoli dobrým a laskavým). Dalším problémem je představa lásky jako víceméně intimního vztahu dvou lidí. To je jen jedna z podob lásky, která je snad dneska v módě, ale která rozhodně není nejdůležitější. Bůhvíproč jsme si zvykli uvažovat o tom, že "jednou najdeme někoho, komu odevzdáme všechnu svou láskü". Myslím, že láska k bližnímu obecně je mnohem důležitější a pravdivější záležitost, než láska k jednomu člověku (jež je často jen projevem sobectví). To jen na doplnění. Jinak s tebou vpodstatě souhlasím. 2)Osobně jsem nakloněn tomu vidět ve většině textů nějakou propagandu. Pochopitelně je to zúžený pohled na věc, ale vzásadě nikoli nesprávný. V každém textu je kus reklamy.

Toxman
02. 04. 2002
Dát tip
Sidonius: No tak, podle mě nemůžeš brát metr na všechny básníky. Já jsem houby a ne básník :-), ale přesto s Tebou nemohu v zásadě souhlasit. Tvořit znamená dávat kus sebe sama. Někdo se chce jen vypovídat ze svých citů, jiný chce toho druhého jaksi vnitřně obohatit, ale dovolím si tvrdit, že "VŠICHNI" touží po lásce (milovat a být milován). Jaký by jinak mělo smysl cokoli psát, když by nám bylo jedno, jestli to někdo bude či nebude číst. Jistě záleží na každém člověku, jestli "nejvíce miluje sebe" nebo "toho druhého", určitě to však NIKOMU ! není jedno. Láska je VELMI široký pojem a dovolím si tvrdit, že ten, kdo ji ztratil, úplně ztratil důležitou náplň a cíl života. Možná také proto, je láska tak častý (a po pravdě asi stále vděčným) tématem. PS: Sdělení pocitů není totéž co propaganda. S pocity můžu souhlasit nebo nesouhlasit, můžu je sdělit třeba slovem, básní stejně tak, jako třeba hudbou, obrazem a přesto to obecně není propaganda, poněvadž pak bychom museli za "propagandu" označit téměř vše, třeba i rozhovor na ulici (každý řečník propaguje více či méně nějaké -nejčastěji asi "své"- zájmy).

Sidonius
31. 03. 2002
Dát tip
Mně se spíš zdá, že lidi básněj o lásce z nedostatku nápaditosti a z neschopnosti najít nepší téma. (To bylo jen tak do větru, nemíním tím tebe. Vážně.) Ale co se týče toho cíle, který této poezii kladeš, ten se mi zdá dosti pochybný. Propagandou se k žádnému opravdovému cíli nedostaneme, protože propaganda (ani propaganda lásky) nepřináší žádné poznání. Možná že když bude láska v módě, bude ji předstírat víc lidí - ale o to tady snad nejde. Já vím. Chceš mi říci, že opravdové básnění není propaganda, že opravdové básnění je moc přemýšlení o životě, nějaké to řemeslo a zážitek krásy. No jo, ale kolik je takových básníků? (Ty sám jsi mě nepřesvědčil, že takto tvoříš... Jestli se o to poctivě pokoušíš, to už nechám tvému svědomí.)

Kami
26. 03. 2002
Dát tip
Tak k tomu nejni, co dodat (jsem to ale kritik!) :o)*

Sidonius
25. 03. 2002
Dát tip
Jako píseň dobrý. Ale o takovou naději bych asi nestál. To co jednou nefunguje většinou žádné opravy natrvalo neslátají - alespoň ne kvalitně. Ostatně zdá se mi, že trpíš obvyklým neduhem dneška: přeceňováním lásky.

Toxman
25. 03. 2002
Dát tip
Sidonius: Ono to není ani tak o látání, jako spíše o hledání... (či o touze nalézt). Podobně jako je závist, sobectví, zloba atd. obecným citem člověka, je obecným citem člověka i láska. Osobně se snažím, pokud to jde, ji vyhradit takové místo, jaké ji, právem patří. Nerad bych ji jakkoli přeceňoval, ale pokud to bude záviset na mě, raději napíšu 10 básniček o lásce, než jednu o zlobě. A možná.... pokud to udělá více lidí, alespoň na chvíli "zapomeneme" na ty negativní city a budeme skutečně i reálně "lepší". Myslím, že snad dokonce ani není snahou autorů ukazovat nemožné (prioritně přeceňovat lásku), ale "právě zlepšit svět". Jistě si spousta lidí uvědomuje, že je třeba začít u sebe. Pokud tak učiníme, ještě stále pro nás existuje cesta k nápravě... a o to, doufám, alespoň částečně, v podobných básních jde.

Toxman
11. 03. 2002
Dát tip
Díky moc všem příznivcům (nejen mé) poezie ! :-)

Tajta
11. 03. 2002
Dát tip
Někdo by se měl postarat, aby šel Písmákem přenášet i zvuk. Báseň je skvělá, ale jaká by z ní mohla být písnička? Bože, já jsem tak zvědavá, asi dneska vůbec neusnu. *!*

Toxman
11. 03. 2002
Dát tip
Tajta: To abych k podobným věcem vždy složil ještě aspoň jednu ukolébavku co ? :-)))

Tajta
11. 03. 2002
Dát tip
Jůůů... to by se mi moc a moc líbilo. Mně ukolébavky nikdy nikdo nezpíval...

Toxman
11. 03. 2002
Dát tip
Tajta musel jsem to pohledat, ale tohle je uspávakna, ktera se mi VELICE LIBI. Mozna potesi i Tebe Albireo: Uspávanka pro velkou holku. :-)

Dabi
11. 03. 2002
Dát tip
Nádherně napsaná naděje :) ... Ale vidím,že už jsem tu byla ... nevadí, ráda to pochválím ještě jednou,když už jsem tady :o)

hochstapler
11. 03. 2002
Dát tip
libi se mi ten dobrej konec ja sem spis pesimista ale to mam uz od narozeni jinak ale musim rict ze sem cetl lepsi milostne basne teda ne lepsi to bych treba kecal ale vic me oslovili a to je v kazdem "umeni" bezne ze to skore u kazdeho je trochu jine mej se

Toxman
11. 03. 2002
Dát tip
Hoch: Diky za nazor. Je jen dobre, ze se nam kazdemu libi trochu neco jineho. Nechtel bych videt tu stejnokrojovou nudu opacneho pripadu. Ja jsem casto, podotykam bohuzel, taky pesimista, snad proto se snazim vyhledavat alespon ve fantazii ty lepsi konce... I kdyz... zrovna mam natuknutou povidku... jen takovy namet..., ktera zcela jiste dobre nedopadne. A kdyz si tak uvedomuju, mam jine nezverejnena dilka, ktera konci podobne "nestastne". Kdybych to shrnul, i kdyz se tomu ted sam divim, jsem pro okoli mozna vlastne asi dost nevypocitatelny tvor, ale ted nejak nevim, jestli je to dobre, nebo spatne :-)))

Dabi
09. 03. 2002
Dát tip
Moc hezký ! :) Můj t*

Sama
08. 03. 2002
Dát tip
:-))

Chce to odvahu!!

horák
07. 03. 2002
Dát tip
To je spíše jako text písně od Olympicu.

Toxman
07. 03. 2002
Dát tip
Horáku ano přesně... je to text písně (jen ne od Olympiku ale ode mně :-))

horák
07. 03. 2002
Dát tip
A hudbu napsal:

Krel
07. 03. 2002
Dát tip
moc dobré...rytmicky super..!!*

Toxman
07. 03. 2002
Dát tip
Zatim jen tak zkusebni melodie...,ale verim, ze hudbu napsal Toxman :-)))

miklunka
07. 03. 2002
Dát tip
krásné!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru