Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přikázání čtvrté: Být vyfocen na thajské pláži

11. 03. 2015
5
6
1593
Autor
Movsar

Pro současného kosmopolitu je čtvrtým přikázáním: Být vyfocen na thajské pláži. Nejen v důsledku medových řečí, jež z útrob impulsovic krabičky každé ráno do světa vysílá slovutný Jirka Kolbaba, ale účinkem mnoha dalších okolností se stalo, že již nelze umřít a nespatřit světlo thajské pláže.

Jako první tam byli pravděpodobně němečtí důchodci za období hospodářského zázraku své země. Jako křižáci ve středověku odebraly se zástupy bledých a tělnatých lidí z Bavorska, aby dobyli svět. Jejich cílem nebyl Jeruzalém, na tom byli vytrestáni již dost. Ne, víra už nevedla jejich kroky. Rozhodli se odletět za sluncem a lacinou prostitucí. Jak prosté.

A protože po tom, co náš národ ztratil fantasmatický cecík matičky Rusi, bylo zapotřebí rychlé náhražky. Amerika daleko, žízeň po autoritě obrovská, co naplat, staré resentimenty zapomenuty, a tak se oním girardovským „prostředníkem touhy“ stali bohatí Němci. Kam cestují? Do Thajska přece!

Kdo tedy ještě nebyl v Thajsku, jako by nebyl. Je zapotřebí jet tam, neboť pláže jsou jako z filmů, v restauracích servírují obří langusty, je to kousek do džungle a ženy na ulicích mají penisy. To vše je třeba spatřit, nejméně jednou za život, ale lépe jednou za rok.

Jenže je to daleko a jak o tom podat zprávu? Jirka Kolbaba má exkluzivní smlouvu a může to říct ráno skrze otvor v impulsovic krabičce, co ale běžný člověk? Má přece fotoaparát. Ten mu zajistí důkaz! A protože fotoaparát je od toho, aby se mačkal, čím více takového důkazního materiálu člověk pořídí, tím lépe. Ideální je asi tak osm tisíc fotografií z jedné dovolené. Cvak – cvak.


6 názorů

Kapsa
24. 05. 2015
Dát tip

Pobavilo, čím dál víc...


Lakrov
16. 03. 2015
Dát tip

MovsarObsahově či po stránce společenské nálady mi tvé čtvrté přikázání sice mnoho neříká (asi nemám ty správné známé), ale odhlédnu-li -- podobně jako u třetího -- k původnímu desateru, nalézám i u tohot čtvrtého souvislost. Takže si začínám říkat, že tahle souvislost možná není náhodná.

 


Movsar
13. 03. 2015
Dát tip

díky za čtení. m_b: jsem rád z anázor, rozhodně mě zajímá i kritika. pro mě je terapeutiucké vyrovnábat se takto s mániemi, které zuří okolo. to, že úplně nesdílíš "můj boj" nevadí, protože jsi ochoten si ho vyslechnout (přečíst) a reflektovat ho. pismak je možná jedním z posledních ostrovů naděje.  


ja ti nevim, nejak mi pripada, ze sklouzavas do jakesi lacinosti nebo tak. Kritizujes prazdnotu, ale samotny text na me pusobi stejne, jako kdyby ti dosla inspirace. Take s tim jak zacinas byt adresnejsi se pro mě vytraci kouzlo anonymity a neurcitosti textu, ktera me oslovovala u predchazejicich textu. Asi, zda se mi, kdyz si to sesumarizuji, co jsem ted napsal, mi vadi prilisna doslovnost, ktera me jako ctenare okrada o jakesi tajemstvi (byt zjevne) textu minulych.


Kočkodan
11. 03. 2015
Dát tip
Tak ted nevím, jestli ti tenhle komentík vubec dojde, kdyz jako nejsem. A pritom bydlím v Mnichove. Tedy asi také jen jako... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru