Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nokturna

22. 03. 2015
13
11
1934
Autor
Movsar

Ke startu

Homole věžáků svítí do tmy. Takové kosmické lodě připravené ke startu, co nikdy nepřijde. Za okny přesto finišují přípravy: čistí se zuby, oblékají se skafandry pyžam. A ti, co nepodceňují situaci, nasazují čepici a teplé ponožky, neboť vesmír je chladné místo. Ještě otevřít okno a nadechnout se. Tam nahoře už to nepůjde.


Nebeští počtáři

Astronomové spočetli a astronauti popsali cesty k měsíci. A teď tam visí odkrytý nějakou náhodou, jíž jsme si uvykli říkat úplněk. Někoho budí ze snu, jinému do snu svítí a dalšího nutí měnit se ve vlka. Básník o něm vypověděl, že visí jak náušnice v uchu vdovy. Jen těžko nevyvolá pohnutí. Kutálí se diáři i písněmi, které teď tečou jako noční proud rádii. Nezbývá než přát si, ať osvítí scénu nějaké úžasné snové příhody.


K snídaní nazpátek

Měsíc i program v rádiu jsou v plném proudu. Otočíš knoflíkem a zůstane jen bílý vodopád. Ložnicí nebude zurčet popmusic, tenhle proud bude němý, podobně jako vesmír. Snad někoho, inspirovaného jistým baronem, napadne vyšplhat po tom kuželu světla a lehkou chůzí projít celou planetku. A k snídani být zase zpátky doma, v kraji mléka a strdí, kde se toho vůbec hodně napovídá. 


Snídaně v trávě

Noc mění postele v milostné krajiny. Některá okna jsou bez žaluzií a karjinu pokrývá měsíční světlo. Některá okna zůstávají pootevřená a krajinu zalévá vlažný dech. Tam, kde nejsou dva, má krajina jen svého osamělého poutníka. Až ráno odhalí v obraze jak od slavného malíře, že někde byli i více než jen dva.

 

Hrdlem láhve, poštou vzdušnou

Jak hrdlem mléčné láhve vchází se úplňkem do vesmíru. O tom, co je na dně, můžeme se přít. Kdyby tak přít… Dost dobře ani snít o tom nemůžeme, nedokážeme. A tak si alespoň posíláme mléčné zprávy vzdušnou poštou.


11 názorů

Movsar
24. 03. 2015
Dát tip

díky přáteleé za čtení a zpráy. lakrov. díky zvlášť za zamyšlení (i u všech dalších). jen svěřím drobnost: všechny psány těsně před usnutím - malý noční rituál. :-)  


Lakrov
24. 03. 2015
Dát tip

Tentokrát (narozdíl od nékterých tvých nedávných předchozích miniatur) shledávám ve spojení těchhle několika kapitou určitou společnou linii, záměr, jak zasáhnout čtenáře předáním určité nálady. Celek na mě působí jako subjektivní záznam jedné (městem procourané?) noci s bonusem, tvořený posledním (Hrdlem láhve...) odstavečkem. Tip.


Snídaně v trávě.........poštou vzdušnou....tip


Kočkodan
23. 03. 2015
Dát tip
Pri ctení tvého dílka jsem se cítil skoro jako v nebi. :-)

Movsar
23. 03. 2015
Dát tip

díky přátelé za čtení a zprávy.


Marcela.K.
22. 03. 2015
Dát tip

...a ráno si je naliju do hrnku, přidám Granko, zamíchám a studené vypiji... a je po zprávách ;-)


Markel
22. 03. 2015
Dát tip

místo poetické, to mám ráda *


Čudla
22. 03. 2015
Dát tip

/*


Movsar
22. 03. 2015
Dát tip

:-) ano, vesmír je na to surreálný dost.


nok turné - výlet knedlíku souhvězdím polévek...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru