Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Psí roky - malá vzpomínka na GG

Výběr: Zdenda
13. 04. 2015
2
32
3124
Autor
Fruhling

Myslím, že to už muselo proběhnout novinami, ale přesto bych rád upozornil, že dne 13.4.2015 zemřel Günther Grass, autor Plechového bubínku, potažmo celé Gdaňské trologie, díla, které je dle mého souber nejzasadnějších románů po roce 1950.

Původně jsem zamýšlel nahrát sem nějakou svou starší recenzi, ale ty články jsou s odstupem času neuvěřitelně blbé. Proto jen nabízím prostor zapálit v diskuzi svíčku a v lodičce ji poslat po proudu Wisly.


32 názorů

Fruhling
24. 07. 2019
Dát tip

Tichý don, chápu tvé trauma. Zkoušel jsi věc zvaná knihovna?

https://tritius.kmo.cz/detail/5412761?search=5acab86d-aca1-4f60-8a14-ffe58228492c&si=15

Když tak u mě doma.

 

 


Fruhling
24. 07. 2019
Dát tip

Kočka a myš je cool, pamatuji si jen, že jsem ji četl a to je tak všechno. To nic nemění na tom, že na Oskrara Mezrath tě zdraví a Psí roky by sis měl sehnat. Admin, který tenhle příspěvěk přeřadil je kokot.


StvN
26. 04. 2015
Dát tip

Je to ostuda, že jsem od něj zatím nic nečetl.


mě teda víc tankuje, když se to zdvojí 


tak jo :o)


neznám Grassovy názory, jen s ním nesouhlasím v pohledu na Irán/Izrael, který zformuloval v té jedné "básni"...k tomu snad slouží diskuse, ne? :o)


aleš-novák
15. 04. 2015
Dát tip CHT

koukám, že dílo se dost upgradovalo...:o)

Nic jsem od Grasse nečetl, jen mě zaujal ten jeho coming out 2006...

A srovnávat Izrael s Iránem je komické.



Fruhling
14. 04. 2015
Dát tip
Uprimne ma nemcina je asi stejna jako tva, nicmene myslim, ze prekladatele (tusim, že Medkovi - nemuzu overit, jsem na ceste), za Plechovy bubinek dostali oceneni. Btw. film jsi videl? Natocil ho Schloendorff, ktery je znamy jako reziser nezfilmovatelnych kniznich klasik. Podle me je ta adaptace dost dobra.

Fruhling
14. 04. 2015
Dát tip
Admine, proste si připust, zes to posral, odblokuj dilo a ver, ze jsem sdostatek soudny, abych ho tam nenechal valet se tri mesice jako jina veledluzita dila, co se tam na ne prasi. Seknout se muze kazdy. Jedine, co me mrzi, jsou tve komenty, ktere jakoukoliv moznost v klidu si vzpomenout na jednoho z nejdulezitejsich spisovatelu 20. stoleti, spolehlive zabily.

Dept
14. 04. 2015
Dát tip

poslední dobou mám dojem, že Zdenda píše kritiky mírně nakulenej, akorát ještě potřebuji zjistit, jestli je to dobře nebo ne... Jsem tady krátce a na něco mé rozlišovací schopnoti stačí a na něco zase ne... pokud si přečtu kritiku od někoho, kdo má pod svým nickem redaktor, co to vlastně znamená? 


Admin A
14. 04. 2015
Dát tip
Tím akorát degraduješ význam výběru :-)

Admin A
14. 04. 2015
Dát tip
Diskutujte si, jak je ctěná libost (což ostatně děláte). Ale netřeba tak činit na hlavní straně. A překlepy je vhodné opravit před zveřejněním. Kdyby ses aspoň namáhal něco o GG napsat, jeho život a dílo, třeba...

Fruhling
14. 04. 2015
Dát tip

Tak Grasse mám načteného ještě z doby, kdy jsem hodně četl. Teď se už čtyři měsíce mořím s Tristramem Shandym, který mě nehorázně baví, ale... řekněme, že pracovní trh má na mou zálibu v čtení trochu jiný názor.

Jestli tě to uklidní, tak druhý díl trilogie je fakt tenoučká knížečka na jedno odpoledne :)

Do toho ss nastoupil v 16 letech - v roce 45, kdy už do armády šlo všechno, co mělo nohy, někdy ani to ne. Krom toho co si budem nalhávat, v 16 je člověk pořád ještě tak trochu blbec, takže mi to taky nevadí. Mu se spíš vytýkalo, že tuhle část svého života nezveřejnil dříve, např. při návštěvě Izraele... Je navíc třeba říct, že Grass se dost stylizoval do strážce morálky a ustavičně cepoval Němce za jejich pokrytectví. Ale upřímně, podívám-li se na České autory a převlékání kabátů, tak mě to zas moc netankuje. 

Když zmiňuješ tu románovou zápletku - určitě není bez zajímavosti, že Loupat cibuli (to je ta autobiografie) GG pojal v podstatě jako román, částečně ze třetí osoby, který svým stylem silně upomíná na Gdaňskou trilogii. 


Fruhling
14. 04. 2015
Dát tip

Admine, seš normální, nebo je tohle jen nějaká forma trollingu? Že mohu diskutovat na zpravodajských serverech je sice pěkné, ale všichni známe tamnější úroveň diskuze. Díílo mám navíc uzamčeno, takže si ani nemůžu opravit překlepy. Prosím zamysli se.

Zdendo, ta trilogie je dobrá, popravdě řečeno se mi Psí roky líbily i krapet víc než Plechový bubínek. Musím nicméně uznat, že ta kniha je víc popisná a spoléhá se spíš na "ducha doby" než na románový drajv alá Plechový bubínek - blíž než k PB má tak k pozdním Širým polím (ty se odehrávají po sjednocení Německa a je to vlastně poslední velký kniha, kterou GRass napsal - nepočítám-li tu autobiografii). 

Na Gdaňské trilogii je každopádně vidět rozdíl mezi vrcholným a pozdním Grassem, díky velkému časovému rozptylu mezi díly dobř mapuje všechny posuny a změny v uvažování a literárních postupech.

Upřímně si myslím, že Grass byl asi poslední spisovatel navazující na tradici velkého evropského románu (do toho Lübecku pošli za mě alespoň pozdrav).


Admin A
13. 04. 2015
Dát tip
To, že Günter Grass zemřel, víme ze zpravodajských serverů, a diskutovat lze tamtéž.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru