Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlakem do Pardubic

28. 04. 2015
5
7
1442
Autor
Movsar

Bod zlomu

Nepoučený divák by si řekl, že ta žena v metru šimrá drobnou věc. Jezdí prstem nahoru a dolů, tvář staženou soustředěním. Občas jí cukne koutek, jako by narazila na bod zlomu. A je v tom cítit dotek slasti. Dotykový telefon je nejspíš úžasná hračka.


Maratón

Nádražní koridory jsou jako maratónské dráhy: po stranách stánky s kávou, cestující jen sáhnou po kelímku, v kvaltu do sebe obrátí černou tekutinu a zahodí je do navršených řad. Snad se v nich povalují i houbičky, kterými si ti nejzpozdilejší otírají orosená čela. V cíli to co chvíli hvízdá, zdvižená plácačka dělá definitivní tečku za nadějí. K maratónu ale směs slávy a zmaru patří.

A opodál to z lavičky sledují běžci již vysloužilí. Nalévají se krabicovým vínem, protože tyhle závody umí pěně pocuchat nervy. 


Kouzelín A

Jarní slunce vyhnalo Andreje na luka a ta se teď blýskají dukátky pampelišek. Poztrácel je cestou ten bohatec, lidé jsou rádi. A jako Mrazík svou hůlkou ojínil kdejakou větvičku, zavěšuje teď nás kouzelník na větve zlaté nugety květů. Krajina se blýská. Lidi jsou rádi.  


Dva motivy z Brueghela

Za Kolínem je automotovršek. Z vraků aut tady staví Babylónskou věž. A hned vedle železo svázané do kostek, je to jako když na poli končí senoseč. Dva motivy z Brueghela v konzumním plášti.


Vlak z Pardubic

Postarší Francouzi si krémují ruce, vypadá to jako nějaká společenská záležitost, krém jde dokola a celý vagón rozvoněl mátou peprnou. Až těm povedeným hráčům budou na nádraží prokluzovat kufry v dlaních, možná upustí i nějaké peprné slovo. Ale rozumět mu nebudeme – mluví přece francouzsky.

Kousek dál sedí s koleny zapřenými do protější sedačky dívka. Její pánev má tvar ohromného perníkového srdce, a je to v pořádku, vždyť taky jedeme z Pardubic.

Muž, Ind s copatými vlasy, vítá slunce alespoň tak, že zauzluje nadvakrát závěs. Jistě by to svedl i se svým tělem.

A na záchodě nad mísou ornamentální německou řečí vyveden nápis: Čurejte pouze při otevřeném víku.


Stopové množství vadných úvah

Na tramvajové stanici na Smíchově si dívka drží svého chlapce za boky. Má je širší než ona. V televizi říkali, že se prý do odpadních vod dostává antikoncepce. Lemtá snad ten člověk vodu ze záchodu? napadlo by snad někoho. V televizi ale říkali, že čističkami prochází stopové množství téhle antikoncepce, a tak je tu trochu škodolibou úvahu nutno odmítnout. Když ji ale spláchneme, stejně se tam někde ve spleti trubek a pístů nepročistí úplně a bude v nás všech přítomna tak jako tak. Jsme mutanti léků a vadných úvah. 


7 názorů

Movsar
03. 05. 2015
Dát tip

díky! to by mě těšilo.


Lakrov
03. 05. 2015
Dát tip

Máš pravdu, kouzelín je hezké slovo.  Možná najde své místo v tezauru podobně jako někdejší robot, nebo třeba novodobý slonulák.


Movsar
30. 04. 2015
Dát tip

díky za čtení a zprávy. a zvlášť lakrov za - pro mě taky - zamyšleníhodné názory. kouleín byl v původní smsce skutečně překlep, ale zalíbil se mi, tak jsem ho takto nechal žít. jako kouzelína. :-)


Lakrov
30. 04. 2015
Dát tip

Bod zlomu působí téměř smyslně. A dál mě napadá, že stejně jako pro zmíněnou atletickou disciplinu platí i pro tvé kapitolky, že vyžadují proběhnout na jeden zátah; když zastavit, pak číst znova od začátku. Jinak nemají tu správnou náladu. Dovětek maratonu je zábavný i zmyšleníhodný. Přemýšlím, je-li slovo ...kouzelín... záměr nebo překlep. Autovršek je hezký obraz a to slovnání sedí. Dívka s koleny zapřenými do protější sedačky je hodna ohlédnutí. Ohlížíĺ se... a vidím ji. Poslední kapitolka zprvu připomíná nesourodou směs vět vytržených z R/TV zpráv, od poloviny však získává smysl. Tip.


Kouzelín A.........../***


zauzlovaný Ind v perníkovém vlaku...


Kočkodan
27. 04. 2015
Dát tip
Mne se obzvlást líbila cesta zelezným orem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru