Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prašné popolední

12. 05. 2015
13
16
1962
Autor
Movsar

Záznam jednoho všedního dne.

Prašné popolední

V popoledním slunci, jež padlo na Holešovice, se lesknou tváře lidí tak, až vydávají vlastní zář. Září jako kameny křídových skal a občas se z nich vydrolí něco jako úsměv. Ale je to jen prach, ukáže se, těžko postřehnutelný v už tak prašném prostředí. A v prach se rychle obrací.


Mandarinky

Usrkává šťávu z mandarinek a poslouchá zvuky telefonu obtočeného plaveckými brýlemi. Boubelaté děvčátko na nástupišti metra Muzeum. Bude chodit tak do deváté třídy, ale více než spolužáci ji potáhne chuť mandarinek. Sladké brčko se chvěje uvnitř těch zvlhlých úst jako náhražka dosud neznámého hříchu. Tenhle vůz ještě nejel.


Prsa na provázku

Na I.P.Pavlova přistoupila poďobaná dívka. Z hlubokého výstřihu se jí klenula prsa. Jejich pleť byla, na rozdíl od tváře, čistá a panensky bílá. Všimla si, jak ji pozoruji, vzala okraje svetříku a zakryla si výstřih z obou stran. Stáhla látku s vypočítanou přesností, takže to vypadalo, jako když se na divadle zatahuje opona. Loutky mizí, děti nepřestávají tleskat. Platí pravidlo krátkého obnovení scény, když potlesk trvá. Měl jsem v tom voze tleskat?


Láska, limonáda a smrt

Na stanici Vyšehrad otevřeli nové bistro. Milenci tak nemusejí žíznit, jejich potřeba bude ukojena studenou limonádou. Hned potom, co se za nimi uzavře výhled do nuselského údolí; ten samý, který je sebevrahům poslední pohlednicí života, doručenou nekompromisně a tvrdě. Na tomhle místě se scházívá láska, limonáda a smrt.


Před Výtoní

Nahota v tramvaji má jméno: stehna. Obnažená jak krajina časně zrána, zdali tam někde vprostřed taky skrývá rosu? Nevíme. A nezbude než u dohadů, na Výtoni jsou pryč. Vezme je země, vzduch, no a potom amen.


Touha Loly

Lola běžela o život, ulicemi Berlína, stříbrným plátnem a pak všemi těmi letními festivaly. To holka z podolského nábřeží se asi nejmenuje Lola, ale taky běží o život. Tedy, rusky je život břicho. Tahle holka běží o břicho. Na rozdíl od Loly její touha je ho nemít. 


Dívka z botelu Ráček

Bývá smutná ta dívka z botelu Ráček. Ponejvíce tehdy, když fantómové, co bankovkou, kterou měli odevzdat u vchodu, nakonec ani nezamávají, nebo když rozvodněná Vltava pokazí hodinovým párům milování. To se pak z dívky stává Slzička. Tam v botelu Ráček.

 


16 názorů

Lakrov
19. 05. 2015
Dát tip

Jo, bo(r)tel Racek je pojmem známým. Dík za neudržení :-)


Movsar
18. 05. 2015
Dát tip

díky za čtení.

lakrov: to je dobře, že zrovna tahle doba. já ji nepamatuji než z obrazů, fotek a básní, ale právě v té době ještě místa voněla poezií. botel ráček je botel racek. tajemství jsem neudržel. :-)  


Lakrov
18. 05. 2015
Dát tip

Tak, jak popisuješ Holešovice, je pamatuju z dob před téměř 50 lety. Dnes se mi zdají jiné, ale možná je to jen tím, že tam nebydlím. ...Tenhle vůz ještě nejel... je krásný závěr oné nesměle erotické kapitolky, stejně jako myšlenka na krátké obnovení scény v kapitolce následující. Láska, limonáda a smrt vytrhne ze vzpomínek na lásky, které nebyly a Před Výtoní nabídne důvod, proč nebyly nebo proč byly... a skončily. Běžkyním -- ať s břichem nebo bez -- závidím tu možnost. Jen botel Ráček je pro mě neznámým pojmem. Tip.


smyčka
13. 05. 2015
Dát tip
Hezké tyhle všednosti...

OPravdu nebezpečné vjemy !

Takové muchomůrky bílé ..

:-)


Marcela.K.
13. 05. 2015
Dát tip

dokreslila jsem si to ...černobílou ...ale je to orámované zlatě - sluncem :-)


Movsar
12. 05. 2015
Dát tip

děkuju, přátelé, za čtení a za slova podpory.

prosecký: jednoho takového sběrače fotovjemů před lety zadrželi na chorvatských plážích. tuším, že si ho tam nechali na nějaký čas. asi si povídali na stanici o všech těch vjemech.


Markel
12. 05. 2015
Dát tip

pěkně jsem si početla, moc pěkně *


florian
12. 05. 2015
Dát tip

Jedna lepší nežli druhá; to je vlastně blbost, co jsem právě napsal; všechny jsou "best".


Čudla
12. 05. 2015
Dát tip

Pěkné /*


Prosecký
12. 05. 2015
Dát tip

Možná by se k tomu hodily i obrazové vjemy.


šťavnaté.....tleskám....:-)))))......./***


tentokrát letně odlehčeno...mandarinky zdatně soupeří o první příčku s děkovačkou ve výstřihu


Kočkodan
11. 05. 2015
Dát tip
Po prectení tvých del jsem sebevrahem dosud nikdy být nechtel. :-)

Josephina
11. 05. 2015
Dát tip

tleskám ... a běžím o život


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru