Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární bouře

25. 05. 2015
3
4
628
Autor
Radon

            Každý večer, než usneme, se nám hlavou prohání nesčetné množství všelijakých myšlenek. Snad nekonečno? Těžko říct, co však s jistotou vím je, že některé z nich jsou krásné. Dokonce tak krásné a inspirující, že je až škoda, že se během spánku vypaří a už je nikdo nikdy neuslyší. Kéž bych tak věděl, kde jsou. Šel bych totiž za nimi. 
           Minulou noc nás byly tisíce. Tisíce lidí, lidí, kteří měli ty nejkrásnější myšlenky. Dnes v noci nás tisíce budou. Proč nás, ty masy lidí, prostě nenaženou do obří místnosti- prázdné haly, v níž je slyšet každý malý zvuk, jež je následně opakován hlasem ozvěny, do haly, ve které je každé, byť jen zašeptané slovo tisíckrát zopakováno do éteru? A v té hale by bylo postaveno tisíce, ne, tisíce ne- miliardy psacích strojů, a u každého stroje by byly postaveny miliardy papírů. Každý by usedl za jeden stroj a vložil do něj papír, když v tom by tajemný hlas zavelel: „Pište!“ A v dáli, na druhé straně té obří haly by se nesmělým hláskem někdo zeptal „Ale co máme psát?“. „Vaše myšlenky, přeci! A teď už se nezdržujte a pište, vznešení páni spisovatelé! Do zbraně!“

           Najednou bychom my všichni -vojáci míru, bohatí chudáci, mizerní hrdinové - všichni bychom začali vyťukávat své myšlenky do psacích strojů, a každé jedno klepnutí by se ozvěnou umocnilo, a všechna ta klepnutí, všechny ty údery do klapek psacího stroje by způsobily bouři.

            Literární bouři.


4 názory

Gora
03. 11. 2015
Dát tip

První věty jsou bezva a vzbuzují ve mně jakousi naději...pak to praktické provedení už mne tak nenadchlo, ale přesto za ty myšlenky, které jistě máš.../T.


Lakrov
28. 05. 2015
Dát tip

Úvodní odstavec je kouzelný. S nekonečnem sice nesouhlasím, ale zároveň toužím, aby tomu tak bylo, čímž je mé okouzlení posíleno. A myslím, že i během spánku mohou přicházet krásné myšlenky; jejich zaznamenání je ovšem ještě komplikovanější, než těch, jež přicházejí za bděla (občas si je ve snu zkouším zapsat a poslat e-mailem na svou vlastní adresu, ale ráno je tam nikdy nenajdu -- snad je chyba u providera...)

Papír mám u postele také, ale psací stroj až ve sklepě (tam ve spánku nedojde ani somnambulík) Vojáci míru (ač značně neoriginální) se mi líbí a to, že s tvým textíkem spíš polemizuji, než se (jako u jiných) snažím o rozbor, naznačuje, že se mě nějakým (kladným) způsobem dotkl. Přeju ti víc takových čtenářů. Tip.

P.S. Název (jenž si čtu až nakonec) je v nádherném rozporu s obsahem.


„Ale co máme psát?“. „..... myšlenky, přeci!.................. pište................. všichni-vojáci míru, bohatí chudáci, mizerní hrdinové-všichni....Do zbraně!“.../***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru