Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První fáze

25. 05. 2015
4
13
731
Autor
Ostrov2018

Občas se mi stává, že úplně nevím, co si o něčem myslím, dokud o tom nenapíšu. Tady jsem se snažil porozumnět vlastnímu chápání smrti. Zároveň jsem se snažil o zachycení mluveného slova, to mi taky moc nejde. Děkuji Meli za potravu pro mysl.

 

„Víte, já jsem vždycky pozoroval smrt z dálky. Nikdy jsem neměl mazlíčka, co by umřel, s prarodiči jsem se nikdy nestýkal, oba moji rodiče stále žijí. Pozoruji smrt, jako člověk na vyhlídce pozoruje dění pod sebou. Vnímám, že se něco děje, ale osobně se mě to netýká. Život plyne a já si nic nedělám z toho, že zemřu. Ono to spoustu lidí děsí, víte. Ta myšlenka, že umřou. Já jsem ale nikdy nebral život jako stálou věc. A to, že, jak už jsem tedy říkal, smrt pozoruji pouze z dálky, mi dovoluje být zcela prost emocí, které by toto uvědomění vlastní smrtelnosti mohly zabarvit nějak negativně.“

    Dr. Holečka z toho pána, jež seděl před ním, cítil, že je vzdělaný. Napovídalo tomu nejenom tvídové sako, tlusté brýle, ale i vybraný a vysoce distingovaný styl mluvy. Starý pán chvíli seděl v tichosti a jakoby bezcílně sledoval zářivky na nemocniční chodbě, i když každému, kdo ho poznal, bylo jasné, že nikdy nedělá nic bezcílně.

    „Za zvláštní a mně zcela cizí považuji i pocit, že někdo si nezaslouží umřít víc než ten druhý. Celkově to, dle mého názoru, vychází z pocitu nadřazenosti. Ta je občas pochopitelná, někteří jedinci vskutku dokázali výjimečné věci. Já však ve svém okolí pozoruji spíše lidi, kteří se za důležité pouze považují na základě zcela mylných přesvědčení. Iluze vlastní důležitosti. To je ono. To je i ta iluze, která způsobuje to, že se lidé bojí smrti. Pro mě je ale smrt abstraktní pojem. Ano, jistě, na akademické půdě má mé jméno určitou váhu, to nepopírám. Ale svět studiem bohemistiky a kritikou současné literatury nezměníte. Jednou zemřu. A i vy, pane doktore, pochopitelně. Pravděpodobně vás vaši příbuzní opláčou, že? Ale ve světových dějinách budeme pouze dvěma kapkami v oceánu. Nebo spíše dvěma plivnutími do moře.“

    Další odmlka. Dr. Holečka trpělivě vyčkával. První stádium obvykle trvalo nejdéle. Dr. Holečka na to byl zvyklý. Profesionál, nejlepší ve svém oboru. Ale v některých případech byl i on bezmocný.

    „Moje žena, pane doktore, má hrozný strach ze smrti. Pamatuji si, že jsme spolu chodili asi tři měsíce, když na ní přišel první záchvat úzkosti. Nevěděl jsem, co se děje. Bál jsem se, že má osobní potíže. Po několika minutách mlčení mi řekla, že se bojí umřít. I já jsem si několikrát za život snažil vybavit nic. Tu nicotu, která přijde po smrti. To, že již nebudu; že naposledy zavřu oči. Není to pro mě nepříjemná představa, spíše se k tomu stavím neutrálně. S odchodem víry z našich každodenních životů odešel i koncept posmrtného života a díky tomu lidstvo může čelit samo sobě a svým strašidlům.“ Podíval se na hodinky. „Když už mluvím o své ženě, měla by tu být každou chvíli.“

    Dr. Holečka těžce vzdychl. I když už to dělal po několikáté, zrychlil se mu srdeční tep nervozitou. Tohle bylo na jeho práci to nejtěžší. Odkašlal si.

„Pane Jasný. Opakuji, že vaše žena zemřela před třemi hodinami na operačním sále. Je mi to moc líto, ale je to tak. Její lék-“

    „Ale prosím vás, co to povídáte. Měla by tu být každou chvíli. Sestřičko? Dal bych si ještě čaj. Dvě kostky cukru a citrón, prosím.“ Recepční sestra na noční služběna něj kývla a odešla ke konvici. „Každou chvíli,“ opakoval.

„Každou chvíli.“

 

13 názorů

Ostrov2018
28. 06. 2015
Dát tip

Pointa by sice byla razatnější, ale také dost laciná. Děkuji za komentář.


StvN
23. 06. 2015
Dát tip

Trocha moralizovani nikdy neuskodi :)

Ten odstavec s uvahou o nadrazenosti mi prijde neprirozeny.

Jinak pointa by byla jeste o neco raznejsi bez toho "opakuji".


K3
19. 06. 2015
Dát tip

Je to zajímavý text. Taky jsem jej v prvé chvíli považoval pouze jako zamyšlení.

Tip.

Text vybízí zamyslet se nad tématem smrti. Jaká vlastně je? Někdo řekne nic, nicota. Ale co je nicota? Prázdno? Už nebudu. Jak vím že nebudu.

Co víme vlastně o smrti? Vůbec nic. Žádné svědectví neexistuje. Nevíme co nás čeká. A to je vlastně na té smrti nejkrásnější. To očekávání, zvědavost. Takže můžeme vlastně mluvit o posmrtném životě, ale kde? Nebo o nicotě.

Spekulace.


Fruhling
13. 06. 2015
Dát tip

Na to, že je povídka vystavená na ostré pointě, mě překvapilo, že z počátku těží hlavně z monologu. Prostředí a okolnosti jsou potlačeny, takže když se v pointě najednou objeví, působí nečekaně a trochu nepatřičně. Předznamenání pointy v úvodu by textu pomohlo.


Tetřev
10. 06. 2015
Dát tip

Ano, docela hlavnímu hrdninovi rozumím. Hezká, i když dost krátká povídka. Tip.


Ostrov2018
09. 06. 2015
Dát tip

Souhlasím, zní to fajnově.


Janina6
06. 06. 2015
Dát tip

Tohle se mi líbí. Trochu mi to připomnělo Čapka, takové to "obyčejné" vyprávění, ve kterém ale člověk cítí rostoucí napětí, tuší, že něco přijde.

Máme tady takovou soutěž pro prozaiky "Povídka měsíce", můžu do ní tenhle text nominovat? Nerozdáváme ceny, ale většinou se soutěžní díla víc čtou a komentují. Tady je víc informací:

Povídka měsíce

Souhlasíš s nominací?


Ostrov2018
31. 05. 2015
Dát tip

Překlep jsem opravil, děkuji.


Lakrov
28. 05. 2015
Dát tip

Obsah prvního odstavce působí stejným dojmem, ketrý předesíláš hned v jeho první větě. Tuhle větu: ...Za zvláštní a mně zcela cizí považuji i pocit, že někdo si nezaslouží umřít víc než ten druhý... si musím přečist několikrát, než mi dojde její smysl.

Tenhle text, o němž mám zprvu dojem, že by bylo možné jej vydávat za úvahu, se náhle -- to když mi dojde, že se jedná o dialog dvou osob -- stává povídkou a na konci shledávám, že celkem dobrou povídkou. Tip.

Tady je zřejmě překlep: ...Ty myšlenka, že umřou...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru