Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MAFIÁNSKÝ RECEPT (SLIMÁCI) - FEJETON

17. 06. 2015
9
14
1844
Autor
kuča

Chtěl jsem odepsat alešovi, jak hubím já. Nezobrazeno. Volím tuto cestu.


motto: Starej lotr slimák, sežral kopr i mák!


   Jsa odkojen literaturou Ondřeje Sekory, míval jsem k většině lučních či zahradních živočichů vcelku kladný vztah. Dnes už jsem si na lezoucí či létající havěť poopravil názor a hubím a ničím, kudy chodím, ale přesto pár naivních romantizujících představ stále ještě klokotá v mé mysli. A tak ohleduplně nešlapu na žížaly, přihlouple se ptám sedmitečného slunéčka, kam má namířeno a šnečí výčnělky mažu polotučným tvarohem.
   Byly ale doby, kdy mezi mé oblíbence patřívali (považte) i slimáci. Snad to způsobil můj silný smysl pro sociální spravedlnost, (slimák = hlemýžď bezdomovec), snad mladická nerozvážnost, či jen pouhý rozmar, nevím.
S přibývajícími léty jsem prozřel a pochopil, že pokud chci zahradu uchovat v přijatelném stavu, musím se oslizlého bratrstva zbavit. Vzpomněl jsem příkladu mého děda, který nasbírané slimáky naporcoval na kostičky a těmi pak nakrmil své slípky, jenže já nevlastním kura domácího ani v jediném exempláři. Z humánních i estetických důvodů jsem odmítl hlavonožce drtit podrážkami svých bot, ten čvachtající zvuk mně drásal nervy a ani vyklepávání slizu z podrážkových rýh nebyla příjemná práce.
   Napadlo mě, že bych mohl škůdce utopit v po okraj zaplněném 200 litrovém sudu. Zpočátku se zdálo, že se poprava vydařila, vždyť klesli dolů bez jediného výkřiku, ale asi šlapali vodu nebo co, neboť za pár minut už spokojeni a osvěženi slinili a lezli ven.
   V zoufalství jsem zapomněl na veškeré zásady fair-play a jal se mlátit nebohé slimáky po hlavičkách, ba i přes prsty nebo co to vlastně mají ... Scházela mi trpělivost, a tak jsem je z nedobrovolné koupele vytáhl a lámal si hlavu, co dál.
Český kutil je holt český kutil - spásný nápad přišel znenadání. Potajmu, aby mě neviděli, rozdělal jsem v kýblu pár lžic betonu, nebohé tvory hodil dovnitř a zednickou lžící vše upěchoval. Věru, starý osvědčený recept americké mafie opět jednou slavil úspěch!
   Možná mi nebudete věřit, ale několika nejsilnějším jedincům se podařilo prolézt betonem téměř až nahoru, téměř. Je pravda, že vysekávání vzniklé krusty z kýble ven mě stálo dost lopocení a pracovníci ve sběrném dvoře nevěřili svým očím, když jsem se tam sarkofágu zbavoval, ale uklidnil jsem je řka, že když Karel IV. přidával vejce do malty, proč bych já nemohl míchat slimáky do betonu, že?
   Dnes už používám v boji proti slimákům chlorid sodný tak jako ostatní, ale řeknu vám, není v tom ten adrenalin, to tedy ne.

 


14 názorů

Lakrov
25. 06. 2015
Dát tip

Líbí se mi motto a mám dojem, že tu už kdysi bylo zveřejněno jako miniatura. Baví mě, že i někdo další nahlíží na slimáky jako na hlemýždě-bezdomovce a že jim stejně jako já (narozdíl od jiných bezobratlých) nefandí. Nakonec mě to i přes chvilkový dojem krvavého hororu (slimáci naštěstí nemají krev) pobavilo celé, což se od fejetonu očekává, takže tip.


Tetřev
19. 06. 2015
Dát tip

Tak beton jsem ještě nevyzkoušela - díky za tip:-)


Pacer
19. 06. 2015
Dát tip
Aleši, no..nezkusil jsem. Ale cibetkovou kávu ano :)

Pacer: je to tak...když to má tvar jako hovno a barvu jako hovno, jak to asi může chutnat? :o)


Pacer
19. 06. 2015
Dát tip
Aleši, zůstaňme u chuti. Slimáka bys neochutnal. A co do počtu se můžeme jen bát vývoje.

Zuzulinka
19. 06. 2015
Dát tip

humorný příběh o mordu:)...my jsme ty s budkama, čili hlemýždě vařily s holkama ve velkém hrnci:) hrozné tyranky jsem byly...

 


ta definice je trochu matoucí. Stejně jako bezdomovců je daleko méně než "domovců", tak i slimáci tvoří většinu...proto moje definice zní "hlemýžď je obrněný slimák" :o)


Pacer
19. 06. 2015
Dát tip
kdby nic jiného, tak definice slimák = hlemýžď bezdomovec (ve všech souvislostech) stojí za tip. Doufám, že je to z tvé hlavy :)

Petrusha
18. 06. 2015
Dát tip

chlorid sodný je na fíka, keď teho máš plnú zahradu :( jelikož mnoho rosltin nemá rádo .. slanú zem chjo :) nojono :) 


legrace :D


Kočkodan
17. 06. 2015
Dát tip
Ty más místo vyztuzeného beton vyplzený.

Kolobajda
17. 06. 2015
Dát tip

Inu - představa to není bůhvíjaká, ale slimáci (allias plzáci) asi tuto péči "potřebují".  Já jsem toho ušetřen - jen abych to nezakřikl...   : -))   /**


kuča
17. 06. 2015
Dát tip

Díky za tip. Předtím zřejmě výpadek techniky. Nebo fata morgana. Nebo vlastní blbost.


mě se to zobrazilo :o)

ale takhle ti za to aspoň můžu dát tip...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru