Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrtka

24. 06. 2015
18
8
1113
Autor
Zuzulinka

zastavení, sobota 20. června 2015, těsně před polednem

To ji tak potkáte, v lese a s kosou, v montérkách, blůze…, a v oranžovém tričku. Má docela malá očička za hodně dioptrickými skly - a ona to vlastně je on! A vy si říkáte, tahle smrtka je muž, docela obyčejný muž středního věku. Chlap, kterého byste si normálně ani nevšimli, ale teď se stal čímsi zajímavý, protože najednou kráčí proti vám vynořivší se z nenadání z lesa. Muž, který vám později poví, že si jen tak chodí sem na louky zakosit. Že je mu líto trávy, která umírá sečena nešetrně technikou a vymoženostmi doby. A tak ji pokládá pěkně na bok sám ostřím své kosy. Nechá ji uléhat v klidu s hrdlem seřezaným rázně jedním mocným tahem silných paží. A mluví o ní tak hezky a učeně, že se až prohýbáte pod jeho slovy a představujete si všechny ty kostřavy, bojínky, ježatky, kavyly a bůh ví co ještě, vyšperkované a vyzdobené květy kopretin, zvonků, chrp,… Vonící jitrocelí, mateřídouškou, diviznou… Louky, co bzučí a žijí a tepou vším životem a hrají všemi barvami, že se vám do nich chce položit jako do palety neznámého malíře a být součástí všech těch barev a toho tepání, těch tahů přímo do srdce.

Ten pán mluví rozvážně a volí slova a jí u toho nanuk, který mu donesla slečna z budovy lázniček, před kterou sedíme. Nad námi statná lípa rozhazuje po stole kuličky odumřelého jmelí.  Chystá se ke květu. Pupení a pozvolna se obléká do vůně. 

Vybíráme si lípový čaj. Jinak by to snad ani nešlo. A pan Smrtka nám nechce prozradit své skutečné zaměstnání. Je sobota a dnes je prostě – ten s kosou. Nakonec nás volají dovnitř a tak ho necháme - odejít s ní, s ostřím, které jsme naklepali a nabrousili až do špičky společnou konverzací.

Je sobota. Nad námi ta lípa a modré nebe. Pod námi pevná zem.

Ještě není čas.


8 názorů

Kapsa
19. 07. 2015
Dát tip

Je neuvěřitelné kolik se toho dá vtěsnat do tak krátkého textu, aniž by to bylo ,,přepatlané"...

 

Krásné zastavení.


florian
25. 06. 2015
Dát tip

Zaplať pánbů, že ještě není...

Když se seká kosou, to je zvuk který lahodí uchu; kam se něj hrabe Husqvarna!


dadadik
24. 06. 2015
Dát tip

:)*


pochutnal jsem si.


Diana
24. 06. 2015
Dát tip

Potěšilo. Krásný poetický popis kosené louky. ***


PecKer
23. 06. 2015
Dát tip

ti tip *


Moc hezké.*


Oldjerry
22. 06. 2015
Dát tip

Nejsem si tak jist - ani dne, ani hodiny... *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru