Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MP3 ve sluchátkách

23. 06. 2015
0
20
2070
Autor
oran

 

Ahoj všichni, zdraví vás Oran komodský. :)

 

Přemýšleli jste někdy o tom, proč dnes tak často posloucháme hudbu nebo třeba audioknihy ve sluchátkách, kdekoli je to v podstatě možné? Sám taky poslouchám, uklidňuje mě to, vypne hlava, rychleji uteče čas..

Nicméně si myslím, že je to určitá kompenzace.

Máte na to názor, případně postřeh, co by tento jev vysvětloval?

 

Možná se to zdá jako banalita, ale mám pocit, že jde o víc.

Těším se na vaše postřehy.

Váš Oran. :)

 

 

 

 

 

 

 


20 názorů

jejdavilda
10. 10. 2015
Dát tip

Zásadně posluchám audioknihy ve znakové řeči. Uklidňuje to


MartinaR
01. 09. 2015
Dát tip

Mám to jako Hynajs, neposlouchám. Mám ráda ticho. Od reality a jiných lidí nemám potřebu se odřezávat.


Já to mám tak, že někdy ráda poslouchám "šum města", útržky hovorů lidí, které neznám, hádám, kam jdou, za kým, užívám si náhodná setkání, ovšem někdy (třeba po náročném dni v práci) potřebuju právě ten "blok mezi mnou a okolním světem", mozek vypne a já prostě jdu a poslouchám. z reproduktorů /rádia je to pro mě úplně jiný zážitek, pak hudbu vnímám spíš jako kulisu např. při vaření.


oran
28. 07. 2015
Dát tip

dnes jsem sedel na lavicce se sluchatky a uvedomil si, ze kdyz posloucham, uvolnuji se mi svaly na tele. vyklidni se hlava, clovek relaxuje. mozna je to tim, ze si najednou nepripada sam? ze ma v hudbe pripadne v audioknize spolecnost?


Danny
15. 07. 2015
Dát tip
Já poslouchám ve sluchátkách mp3 a rádio, když se vrátím domů z práce a potřebuju na nějakou dobu vypnout mozek a odreagovat.

řádek
30. 06. 2015
Dát tip

Poslouchám audioknihy, protože tak můžu knihy "číst" častěji, než ve skutečnosti můžu. Kromě toho u čtení v poslední době dost usínám. Poslouchám i žánry, které bych ve skutečnosit nečetla. 

 

Sluchátka používám na cestách, vě městě. Jinak večer před spaním pouštím do reproduktorů. V autě taky do reproduktorů, je-li to jen trochu možné. 


reka
30. 06. 2015
Dát tip

orane, jsem na to podobně. Poslouchám hodně. Žádnou hudbu, jen audioknihy. Kdybych si mohl vybrat, tak bych asi radši četl, ale audiknihy maj hroznou výhodu, že můžu pokračovat v poslouchání kdykoliv a vyplnit čas - při mytí nádobí, při cestě na nádraží a tak.

Nepřijde mi, že je to kompenzace. Je to jen dobré vyplnění času - bez audioknih bych se k současné literatuře vůbec nedostal.

A zjistil jsem, že audiokniha mi dá šanci nahlédnout knížku jinak. Patetické věci nebo hluchá místa skousnu v audiknize hůř než v normální knížce. Na druhou stranu, u normální knihy mám lepší pocit o struktuře.


papouch
26. 06. 2015
Dát tip

do sluchátek pouze morseovku


do sluchátek si pouštím jen muziku, kterou mi někdo pošle k otextování. Potřebuju dostat melodii do podvědomí a to trvá tak dva tři dny intenzivního poslechu.

Jinak mám raději hudbu z repráku a knihu z papíru.


Fruhling
23. 06. 2015
Dát tip

Používám to jako fet. Přichýlení se ke známému (přes mobilní sluchátka nikdy neposlouchám nic nového), které člověka vyčerpaného všedním dnem odizoluje od dalších rušivých vjemů. Žádná sláva, jen další z řady obezliček.

Na druhou stranu doma mám sadu několika poměrně kvalitních sluchátek (repro nepožívám, abych někoho nerušil), které používám i k objevování hudby.


hynajs
23. 06. 2015
Dát tip

nedělám to, prostě mi to příjde divné..nesoustředím se na to, co se ve sluchátkách odehrává..ani co se děje kolem mě..prostě vzniká ještě větší chaos..a já myslím, že ho je už hodně

využívání neproduktivního času? hloupost..to je jen strach ze smrti a pocit, že toho spustu nestihnu..


Diana
23. 06. 2015
Dát tip

Mně se staly audioknihy nepostradatelnými. Celý život mám totiž problémy s usínáním (neuróza)- a prášky na spaní považuji za hazard se zdravím. Když si však pustím do sluchátek audioknihu, spolehlivě mne to uspí. 


Janina6
23. 06. 2015
Dát tip

Psychologové na to určitě mají spoustu chytrých odpovědí... U mě je to tak, že hudbu k životu nutně potřebuju, ale do sluchátek si ji nepouštím - mám pocit, jako bych ji tím svazovala, zbavovala prostoru, který jí náleží. Pokud ji nemůžu slyšet hranou naživo, což je asi ideální, pak si ji pustím v soukromí - do reproduktorů, většinou hodně hlasitě :-) Audioknihy nejsem schopná pozorně poslouchat, vadí mi absence tištěného slova, asi potřebuju mít text před očima, abych ho dokázala náležitě vnímat a vychutnávat.

Ale ty se ptáš na důvody. Kdysi jsem si občas hudbu pouštěla do sluchátek - v tramvaji, na ulici - byl to nejspíš způsob úniku před skutečností. Teď si naopak začínám užívat dění a hlasů kolem sebe. Pozoruju lidi, všímám si, jak hovoří, jak se projevují. Uhaduju příběhy... :-) Možná je to věkem. Zjišťuju, že je škoda před skutečností utíkat. Že je dost zajímavá sama o sobě.

 


Domnívám se, že většina lidí má sluchátka jako jakýsi ,,štít", který je odděluje od zbytku světa a poskytuje jim jakýsi pocit soukromí a bezpečí... Tím, že se odříznou od okolí, mohou dělat, že tam nic a nikdo jiný  není... Alespoň tak to vnímám třeba v metru nebo mhd... Místo abychom byli otevřeni vjemům kolem nás, uzavřeme se do sebe. V určitých situacích to má smysl, ale občas jsme zbytečně ošizeni o možné zážitky a prožitky, o případná setkání.....


Poslouchám hudbu ve sluchátkách už strašně dlouho, tak nevím, jestli jsem ten správný vzorek respondednta... většinou jako clonu co mě odděluje od světa... nebo jako dopping, když jsem skleslá... nebo pro zlepšení nálady... nebo abych si připomněla něco pěknýho... nebo abych neslyšela ošklivé myšlenky... nebo prostě tak...


oran
23. 06. 2015
Dát tip

No mohli bychom ten čas věnovat třeba přemýšlení.


Prosecký
23. 06. 2015
Dát tip

Využíváme efektivně neproduktivní čas.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru