Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hříchy pro cestujícího tramvají

29. 06. 2015
6
6
1358
Autor
Movsar

Kolotavé místo. Vodičkovou jde mladý Angličan. V ústech má sotva tři zuby, ale hýří náladou. Prší, Japonci stojí v zákrytu, chtějí zůstat sushi. A zdá se, jako by se přeli. Jenže oni vždycky mluví tak, jako by se přeli. Zdání pře je v jejich řeči zaklesnuto jako obří těla zápasníků sumo. Kuřákům kapky zháší cigarety, ani není třeba nařízení z Bruselu – stačí poručit větru, dešti. A tak vzduchem nejde kouř, jen mokrý tabák. I když už je dávno pryč, Angličan tu v tom kolotavém ústí do Václavského náměstí zanechal stopu dobré nálady. Má nepravidelný tvar a leccos v ní chybí. Ale to nevadí.


Muž č. 1. Na Náměstí míru tam v bufetu na rohu podaruje nudli svému kníru. Muž č. 1, o něm zpívá Marie R. z loďky na Seině a kdoví která o něm ještě pěje. Ten lačný knírač už se nad polévkou dobře směje. 


Noční rádio. S písní v nočním rádiu se člověk může vydat až do New Yorku. Svět je malý. Z pokoje je náhle kajuta zaoceánské lodi, pouliční lampy světla majáků a kdo se před spaním živí vínem, má to i s vlnobitím.


O dvou stranách světa. Objevit na nočním nebi další planetu, to není jako pomlsávat jahodovou pěnu. Na půlnoční straně už učení muži zatočili s okuláry a berou ze spánku k věčné slávě svých jmen. Na straně opačné se zaposlouchali do šumění vln a chladných sektů, svá jména nechali rozpustit v soli a horkém vzduchu. 


Hříchy pro cestujícího tramvají. Teologická: Tady se scházejí učenci, aby disputovali o důkazu božím. A on je, vždy ráno, když jde údolím opar, a pak večer, když horizont berou červánky. Dubočepy: Tady se z dubů dobývá šťáva. Tu pak pijí dospělí, aby našli sílu ke sledování tisícího dílu seriálu Ulice. Mlíkov: Tady se ženy nestydí za tíhu svých prsou. Z těch pijí děti, pro správný vývoj kostí, a muži pro nalezení klidu v tomto nemilosrdném světě: nalézají milost teplého těla a v něm srdce. Kostivar: Tady se vždy vařily kosti, když už byly dostatečně nasycené kostíkem z mléka. Smíchovské náblatí: tady teklo z řeky bláto, tak na ně položili koleje. Nic lepšího je nenapadlo. Občas se na tom nejistém podloží rozjíždějí, tak jako lidé s lístečky v dlaních. Vrněnka: Tady když se kočky opijí, vrní. A že tu hospod a domů s červenými lampami není málo. Na Snížecí padá sníh i v létě, má vůni chmele a kdekdo se po něm chová jako tele. Stop! sejme Dušan K. brýle z tváře: A nyní již máte, milí diváci, dostatek indicií určit, kudy projíždím.   


Všechno takové domácké. Otevře Svět motorů, zapálí si cigaretu. Dlouze se zdívá na svou ženu Květu. Zamíchá turka a ten ho pak spálí na jazyku, přitom napočítá další díru v triku. Domácím. Vše je tady v té zemi takové domácí. I limonády, po nichž člověk získá páru, nabízejí je tady i v kavárnách na bulváru.


6 názorů

Movsar
08. 07. 2015
Dát tip

díky vám všem za čtení a lakrov, jako vždy, za reflexi.


Lakrov
07. 07. 2015
Dát tip

...mluví tak, jako by se přeli... výstižný postřech o japonské intonaci. ...kdo se před spaním živí vínem, má to i s vlnobitím... je pěkný opis, ale odstavec "Hříchy pro cestujícího tramvají" se mi čte hůř.


Fruhling
30. 06. 2015
Dát tip

Tohle ba.


florian
30. 06. 2015
Dát tip

Bohužel, pokud jde o to město měst, tak dobře ho neznám; ale jinak, jako obyčejně...


hned na začátku mě rozesmáli Japonci, co chtějí zůstat sushi...


Kočkodan
28. 06. 2015
Dát tip
Napsáním tohoto dílka jsi žádný hřích nespáchal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru