Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidé, spěte! - fejeton

04. 09. 2015
5
10
1556
Autor
kuča

 

   Tak, ještě vyleštit zubní sklovinu, protřít oči, zatlačit hemeroidy a rychle na kutě! Na kutích bych ještě rád kutil, manželka ovšem návrh na společné kutání odmítá, takže spát!
   Většinou se mnou bůh spánku Hypnos nemá žádnou práci - tak jako každý samec se několikrát zkusmo otočím, chrochtavě zafuním, tiše vypustím přebytečný vzduch a začnu labužnicky chrápat. Hororové sny mě obyčejně neobtěžují, protože americké filmy a české zpravodajství dávno nesleduji. Spím tedy klidně a spořádaně celou noc a nebýt občasného přikopnutí manželky, která se snaží přerušit mé chrápání, a také zbytnělé prostaty, která zbytněla až zbytečně moc, spal bych až do rána. Po takových nocích vstávám úměrně svému věku, tedy určitě ne svěží a odpočatý, prostě vstávám. Bez přívlastků, bez iluzí a několik minut.
   V mládí jsem byl považován za ranní ptáče, to se ale věkem proměnilo v plešatého supa. Jiný vzhled, ale podstata zůstala - víčka otvírám i o víkendu za ranního kuropění, zkontroluji, zda je manželka po mém pravoboku, a pak už jen polehávám a lenoším. V 8,30 nevydržím, vstávám, slyše za zády ženino mumlání o slušných lidech, kterým je neustále upíráno právo na zasloužený odpočinek. Dříve jsem se nad délkou jejího spánku podivoval a podezříval ji ze schválností, ale to už je dávno pryč. Ke rčení : „ Kdo si hraje, nezlobí, “ totiž dodávám : „ ...a kdo spí, tak neškodí ! “ a hotovo.
   Takový Napoleon toho moc nenaspal a raději válčil s celou Evropou. A když mu Angličané umožnili ke stáru zdarma rekreaci na Svaté Heleně, kde mohl chrnět klidně do oběda, radši bůhví na co umřel. A V. I. Uljanov (čti Lenin) taky neměl čas spát, protože promýšlel jednu revoluci za druhou, až se mu, bohužel, ta v říjnu povedla.
   Z uvedených příkladů je patrno, že spánek je věc důležitá a prospěšná pro celé lidstvo i živočišstvo. Chrní medvědi, ježci, jezevci a další lesní havěť a přírodou se zřejmě inspirovali i mnozí klimbající parlamentní politici. Bylo by dětinské se jim vysmívat, či je dokonce peskovat. Uvědomme si, co by někteří z nich mohli způsobit ve stavu bdělosti a nechme je raději v klidu a pokoji dál nerušeně snít.


10 názorů

koloušek
09. 09. 2015
Dát tip
Vtipná sonda do života jednoho homo ....... T*

Alexka
07. 09. 2015
Dát tip

Když si vzpomenu, jak jsem jako malá holka nechtěla spávat... bohužel, už to nějak nejde...co bych za to teď dala..


čtu to hned po probuzení v neděli v jednu...výborné :o)


kuča
05. 09. 2015
Dát tip

Bohulibý záměr! :-)


Báječné a inspirativní. A abych prospěl svému okolí, potažmo celému lidstvu, jdu si po obědě zdřímnout.


Andulka
05. 09. 2015
Dát tip

Vubec nevim co si jeden ma predstavit pod vyrazem - zatlacit hemeroidy. Ale asi je dobre, ze to nevim :-) Libi se mi  nove slovo -kutani-.


To já se zřejmě pořádně vyspím až v hrobě.

Díky za zajímavé  a vtipné počteníčko.


Kočkodan
04. 09. 2015
Dát tip
Při čtení tvého fejetonu jsem rozhodně neusínal. Také mne těší, že zřejmě dosud netrpíš demencí, když si nezatlačuješ oči a neleštíš hemeroidy. 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru