Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Unaveni Ikeou

15. 09. 2015
1
4
1302
Autor
Movsar

O nocích

Dancingy zaplnili lidé skoční. Ale taky prostí žíznivci a bludné existence. Těla víří pot, už je ho celé moře, už jsou ho solné doly. Podobny dílu šíleného alchymisty sklenice probublávají barevné koktajly. A Eros se vznáší na obláčcích alkoholu v náročné střelecké revui, ach ten pilný patron lásky. 


Nedělní stůl

Nedělní stůl. Ženy často přemýšlejí, jak by měl nejlépe vypadat: hledá se ideál. Společnou řeč vření nalézají hrnce i dělná atmosféra. Poledne je pak neúprosný soudce, jen talár má sluneční. Od polévky se vyřine pára jak přednes líté žaloby. Kdo nikdy ji nejedl, mohl by být zaskočen; dokonaleji snad než knedlíkem houskovým. Ten o slovo přihlásí se, leč ostří v tragickém pohybu dá věci spád. De Quincyho vražda jako krásné umění v kulinárním přednesu. Ale dost: být u nedělního stolu, to je taky vrátit se na zem, od vzdušných gest k dřevěné podstatě.

 

Unaveni Ikeou

Lidé se žlutými taškami přes rameno působili jako plážoví hosté. Bylo poledne a lehká chůze je vedla k bufetu. Děti křičely, rodiče byli neteční, řada rostla jak ocas ještěrky. A pak doložili své tašky a jedli a pili a děti křičely a rodiče byli neteční. V útrobách domů dál proudili lidé, kteří zrovna nejedli. Někteří podřimovali v křeslech a na pohovkách, jiní procházeli kolem řad nábytku jak pískem nekonečné pláže. A kolem svítilo množství žlutých sluncích přes rameno. Unaveni Ikeou.


Noční lalulá

Labužníci možná ještě v stínu spíží polykají kolečka cibule, ale většině se čas nachýlil. A tak zmlklými domu už jde jen zvuk nedovřeného potrubí, naléhavé volání dutin. Akvária v obývacích stěnách vrčí do ticha svou litanii na kyslík a až provoz všedního rána ji přerve, barbarsky, jak nůž tepny mučedníka. Kde je ale ráno, polkne spolu s kolečkem cibule otázku labužník.


Podzimní řeč

Hovoří do telefonu, tiše a naléhavě, za ní se v oknech míhají podzimem odumírající stromy. Je to dlouhá kaskáda vět o tom, co kdo řekl a neřekl. Odumřelá slova padající jako listí na půdu telefonní linky. Dokáže se v nich ten někdo, neznámý z druhé strany, brouzdat a těšit se z nich?


Žízeň


Z farní zahrady v Podskalí se řinul chlad. A taky vůně limonád, tišina v kraji žízně, oáza v poušti trýzně. Ale končí se cesty poutníka: korunován trním z malin, donucen pít přímo z láhve, tak chce to bezlítostný Jahve.


4 názory

Marcela.K.
17. 09. 2015
Dát tip

Tentokrát jsem buď unavená...a nebo jsi byl unavený ty.

 


Kočkodan
15. 09. 2015
Dát tip
Ještěrková. 

Movsar
15. 09. 2015
Dát tip

cibulová?


Kočkodan
15. 09. 2015
Dát tip
Jedna věta se mi líbila obzvlášť, schválně jestli uhodneš, která to byla…

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru