Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křídoví lidé

19. 09. 2015
2
3
1238
Autor
Movsar

Křídoví lidé

Soumrak bral rychlou notu, bylo pozdní září. Obloha těžkla bouřkou. Do dlažby před Smíchovským nádražím kdosi vkreslil křídou siluety těl. Podobna těm zvířecím z jeskyně v Lescaux byla stopami života, co minul.

Ze tmy herny vyhřezávala barevná světla strojů. Ti dva křídoví lidé museli mít něco společného s tím místem. Dost možná z nich učinilo mrtvoly ještě dlouho předtím, než se stali inspirací policejnímu kreslíři.

A vstupovali lidé zlopověstní do dveří toho podniku jak červi do zející rány, padali tam jak zatracenci do vřícího kotle pekelníka. Smrt a umění, jež našly tichou řeč v pletenci bílých čar na zemi, je nezajímaly: přitakávali životu a hře.

Byl pátek a večer se snoubil s bouří. Vzduch sytil pach piva a moči a hlavy lidí zalomených u stěn fantazie o barevném likéru. Vietnamci z večerek pomalu kutáleli melouny zpátky do skladů, sem tam se mihnul zpozdilec, co ho v práci zdržel hřích. Narkomani pod telefonními automaty pomalu kráčeli do říše morfeovy, kráčeli, aniž by se pohnuli. 

A neprobudilo je ani vyzvánění telefonu. Někdo volal do nádražní haly, snad aby si popovídal, nebo nahlásil bombu. Anebo ze záhrobí volali ti dva křídoví lidé, aby těm z nádraží pověděli, že už dorazili a počasí docela ujde. A že je brzy čekají.  


3 názory

Lakrov
21. 10. 2015
Dát tip

Nevím, co k tomu říct. Plný překvapení je pro mě tenhle textík. Tip.


Movsar
29. 09. 2015
Dát tip

jsem rád, že tě aspoň trochu ten text zaujal. snad je tvá vlna jen důsledkem počasí, a ne třeba zločinu.


pampelin
29. 09. 2015
Dát tip

Trefa do me aktualni vlny

uz aby byla pryc


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru