Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Popadaní spasitelé

22. 09. 2015
4
2
1431
Autor
Movsar

Komisař

Komisař myslí na Něhu. Svědkyně Něha L. se měla dostavit k výslechu v pravé odpoledne. Místo u stolku s lampičkou ale zůstává prázdné. Komisař lampičku vypíná, šetří energií a státním rozpočtem. V nastalé tmě komisař myslí na něhu. 


Daške

Daške se vydal do světa až z dalekého Taškentu. Autobus ho přivezl na Florenc v pravé dopoledne. Muž, ještě celý rozlámaný z dlouhé cesty, se ihned sklonil k zemi a z dlažby vytáhl kamennou kostku. Pak sáhl k váčku u pasu, kostku posolil a nabídl svým krajanům. Ti ihned spustili povyk a Daškeho chtěli fackovat. Měli mu za zlé, že se příliš brzy učinil domácím v cizí zemi. 


Vůně

Kolem třetí město mumrajovatí. Lidem už přestává vonět práce, a tak vyrážejí za vůněmi života. Někdo do parfumérie, tam se zavine do vanilkového listu a jako brouk znehybní. Jiný se smísí s oparem kávy a čokoládového bonbónu, zesládne jako písně popmusic. Další se vydá do květinářství a zešílí v lánu divokých slunečnic. A ještě jiný zvolí drogerii: koupí láhev ředidla, mikrotenové pytlíky dostane zdarma. Zde je člověkem, zde nakupuje!


Popadaní spasitelé

Sotva tramvaje vyvezly spáče z ložnic, už drnčí telefony a řeší se věci k blahu světa. Alespoň tón řečí o tom svědčí. Na stanici se vůz vždy otřese, kdo by se taky při vědomí tolika neduhů lidstva netřásl, a spasitelé popadají i se svými ajfounky na dlažbu. Ale zastoupí je okamžitě jiní a záchranné akce začínají nanovo.


2 názory

Movsar
23. 10. 2015
Dát tip

:-) díky, já je po ssobě nečtu, skoro nikdy, ale teď jsem je trochu nějak probíral a musím s tebou souhlasit. některé jsem taky četl nějak ztěžka. tak to na googlu taky očíhnu.


Lakrov
23. 10. 2015
Dát tip

Komisař a Něha i Daške a posolená dlažka jsou hezké obrazy. Líbí se mi slovo ...mumrajovatí... -- natolik, že se ptám googlu, je-li tohle slovo (alespoň v psané formě) tvým originálem. I kapitola o vůních je úžasná, stejně jako Popadaní spasitelé. Tip.

P.S. Je zajímavé, že tvě texty mě buďto okouzlí a nadchnou, nebo je naopak vůbec nemohu dočíst :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru