Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nero z autobusu

02. 10. 2015
0
5
1283
Autor
Movsar

Připomínal proslulého římského císaře. Ovšem v letech, zestárlý Nero cestující autobusem. Nastoupil u Lihovaru a směřoval k jihu. Zpátky k domovu? Na Budějovické má možná garsonku a regulovaný nájem. Luštil sudoku a šklebil se při tom, jako by hleděl do plamenů Říma. Vichr náhody ho po dvou tisíciletích vyvrhl do docela všedního ohýnku současné Prahy. Jak si v něm vede?

Mnoho o Neronovi nevíme, a to málo mu příliš nelichotí. Šílenec, žhář, špatný básník, násilník a vrah. Co z toho ještě v sobě chová ten chlapík v manšestrákách a s batohem přes záda, co civěl do sešitu 365 dní se sudoku? Ani o tom nevíme a jen těžko se najde nějaký novodobý Tacitus, který by s péčí historika a vášní nenávistníka podal zprávu. Ale můžeme fantazírovat. Ostatně i starověký historik tak z valné míry činil.

Odjížděl Nero to ráno od milenky? Anebo se byl projít pod starým železničním mostem v Prokopském údolí? Travami obrostlý monument z kamení a zrezlého železa v sobě chová poetiku ruin. Táhly ho více sexuální výstřednosti, nebo šmak domoviny? Obě možnosti značně omezené na pozadí paměti císaře. Jak se pak nešklebit do křížovkářského sešitu.

Ale třeba staří portrétní sochaři přeháněli a ta podoba byla klamná. Od samého počátku. A ten člověk jel odnikud nikam. Tak jako my všichni v tom autobuse z Lihovaru.

A zatímco se náš autobus táhl dopravní šňůrou, v garsonce na Budějovické se protáhla žena jménem Sabina.   


5 názorů

Movsar
23. 10. 2015
Dát tip

díky, lakrov, za čtení i zprávu. není to tvoje chyba, jsi jak očtenář pánem nad textem, jak ho pustím do světa, už se o něj musím dělit. tedy o jeho pochopení a intepretaci. a já to dělám dobrovolně rád. proto jsem za reflexi vždy rád.


Lakrov
23. 10. 2015
Dát tip

Zaujalo mě zamyšlení nad Tacitem a zprávách jím podaných převedené na současnost a ohlédnutí do ní z tušené budoucnosti. Jinak mě tenhle textík spíš minul, cože je ovšem nejspíš moje chyba.


Movsar
04. 10. 2015
Dát tip

tak přece na to zklamání jsi musel být připraven, to nezastírej: pokud by ho připomínal výstřednostmi, jistě by u toho neluštil sudoku.


Gora
03. 10. 2015
Dát tip

Pěkné, Neronovi by se v garsonce spíš protahovali dva tři    -náctiletí...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru