Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rod

18. 11. 2015
4
28
1519
Autor
careful

Možná tam zas budou chyby, protože jsem musela předělávat původní verzi... snaha byla hlavně o atmosféru...

Každý došlap na parkety zvířil vrchní vrstvu prachu. Jeho částečky se teď vznáší kolem a společně s posledními paprsky slunce vytváří v prostoru haly fantaskní obrazce. Schodiště přede mnou zve do prvního patra, ale já to tady znám a dobře vím, že z něj nezůstalo nic než přelud. Podlahy i stropy se propadly, zbylo jen pár trámů. Vydal by se tam jen hazardér.

Dotýkám se jedné ze lvích hlav zdobících konce zabradlí. Je pro mě nemožné minout je bez pohlazení. Kdosi z nich nedávno podobným způsobem setřel všechen prach. Asi urbexer, napadá mě. Kdo jiný by se tady potuloval. Ukrást tu není co, a bezdomovec se raději uchýlí do pohodlí parovodu poblíž civilizace. Tady by si na krabičák nevyžebral, pokud by neušel hezkých pár kilometrů. Letní sídlo si zde našlo jen pár vlaštovek.

Musel to tedy být urbexer, nebo zvědavé děti, co si sem tajně udělaly výlet. Při téhle myšlence mě zamrazilo z představy, co všechno jim na tomhle místě hrozí. Raději snad ani nevědět.

 Sedl jsem na třetí schod, abych si na chvilku odpočinul, a mramor příliš nezahřál. Zima se mi zakousla až do morku kostí.

Mají pravdu všichni kdo říkají, že by to majitel měl dát trochu do pořádku a řádně zabezpečit, nebo aspoň strhnout, než se tu někomu něco stane. Jenže vlastník nemá prostředky ani na demolici, kterou by mu památkáři stejně nepovolili. Možná by to celé vyřešil prodejem, jenže podobné zříceniny, do nichž je potřeba investovat desítky, možná i stovky milionů, nikdo nechce.

 Z úvah mě náhle vytrhly varhany. Nikdo jiný jejich zvuk už desítky let neslyšel. Zmizely za války. Možná posloužily za pár kulek a šrapnelů navíc, nebo je chtěl kdosi kamsi přemístit... Jistě se ví jen to, že se nenašly. Stejně jako benátské zrcadlo, které viselo zrovna támhle. Asi je trochu zvláštní, že to vím, když se nezachovaly ani dobové fotografie, ale jsem si tím zrcadlem jistý. Zbytky světla, co se ještě prodírají zašlými okny, se o něj dokonce odráží.

 Zdržel jsem se. Je čas vyrazit. Mám trochu strach. Kdo by ho neměl. Místo, kam mířím a vše kolem, je natolik podivné, že kdybych se o tom nedopatřením někde zmínil, skončil bych nejspíš s hromádkou prášků pěkně pod zámkem.

Procházím boční chodbou levého křídla, jež vedla do kuchyně a pak dál k bočnímu vchodu do maštale. Z té dávno nic nestojí a kuchyni by bystřejší návštěvník poznal snad jen podle očazené zdí. Dostat se na nádvoří je však díky zborcené stěně poměrně rychlé. Pod nohy se mi pletou vzrostlá stébla trav a výhonky náletových dřevin. Přeskakuji torzo kašny. Většina lidí o něj určitě zakopne, tak umně se dokázalo skrýt zraku.

 Varhany zní jasněji. Slyším i tóny, co sluch předtím nemohl zachytit. Blížím se ke vstupu do kaple. Dveře chybí, vlastně se zřítilo celé průčelí. Na tom, že jedna stěna schází, však nesejde. Akustika je perfektní. Hudba zní jen pro mě. Aby mě povzbudili na cestě. Abych již nepochyboval. Skladbu znám velmi dobře. Musel jsem dokonce na moment zastavit, protože mi vehnala slzy do očí. Znám každou notu, název si však nevybavuji.

Když se zhluboka nadechnu, cítím květiny a kadidlo navzdory tomu, že je tu vzduch prosycen jen zatuchlinou a plísní. Musím se ale rychle vzchopit a hlavně přestat slzet. Není čas.

 Tma padla buď pořádně rychle, nebo mi cesta přeci jen trvala dost dlouho. Nevidím na krok. Vytáhl jsem svíčku, ale zapálit knot se mi ne a ne podařit. Mít s sebou baterku by bylo praktičtější, jenže jsem měl zváštní pocit, že by to tam dole nemuselo být vhodné.

Konečně světlo svíce zalilo prostor dostatečně na to, abych poznal, že se prkna podlahy propadla a to, co bývalo lavicemi, se díky díře uprostřed místnosti setkalo v uliččce. Dostat se do krypty však nakonec nevyžadovalo tak nadlidské úsilí, jak se na první pohled zdálo. Zvuk varhan se začal opět pomalu vzdalovat. Nemám čas se rozhlížet. Svíčka nehoří věčně a já mám před sebou nejspíš ještě dlouhou cestu. Cítím kolem přítomnost předků. Jejich ostatky tu již neleží. Byly vyzvednuty a pohřbeny kdesi na hřbitově, ale přesto tady něco z nich stále zůstává. Tím nemyslím nechutnosti jako tekutiny proteklé skrz rakev. Myslím tím spíš něco, pro co přesná slova neexistují.

 Jiný by byl na konci krypty narazil jen na vlhkou stěnu. Pod dotykem mé dlaně se však v matném světle svíce sesula poslušně k nohám. Odkryla vstup do tajné chodby, kterých je tu prý mnoho. Před tím, než zde byl v polovině osmnáctého století vystavěn zámek, stál tu hrad, předním tvrz, a před tvrzí jen Bůh ví co, ale už tehdy tady cosi stálo. Dál než pamět sahá, patřilo to mému rodu.

 Nadešel čas jít. Vzpomínám; už je to dávno, byl jsem tehdy ještě kluk, když jsem začal uvažovat nad tím, že já, stejně jako stařičké sídlo, nepatříme do této doby. Až zmizí poslední mého rodu, dostane se zámek znovu pod správu státu a ten se postará, aby jeho historie skončila.

 Vydávám se na pouť úzkou chodbou. Horky vosk mi stéká po rukou. Mám pocit, že jsem od něj umazaný snad celý. Svíce zhasíná. Už jsem se smířil s tím, že budu muset dál putovat tmou. Mám strach, ale zároveň věřím, že co dělám, musí mít smysl. Cítím, jak se chodba stále zužuje. Nohy už mě nebolí, ztratil jsem v nich cit. Jdu nejspíš celé hodiny. Asi mířím někam do podzemí, protože mám za to, že se teplota znatelně zvýšila a kyslíku ubývá. Zmocňuje se mě panika. Dál se dostat nemohu. Zdi, ty zatracené zdi, jsou příliš blízko u sebe. Nejspíš se mezi ně už nevejdu. Můj tep zrychluje. Stěny začínají divně klouzat, mám pocit, že se samy pohybují a kamsi mě tlačí. Asi jsem zešílel. Začínám křičet. Nejdřív jen tiše, pak z plných plic. Náhle před sebou vidím světlo. Možná ono pověstné světlo na konci tunelu. Nemůžu přestat křičet...

 

"Jaké krásné děťátko, má paní. Rozo, hned běž říct panu hraběti...."


28 názorů

Uka
05. 04. 2016
Dát tip
:-) Sorry, klasika, jsem nováček - né magor - a nějak jsem se v tom odesílání kritik neorientovala, než mi dobrá duše poradila :-) haha. Takže už jen k věci a jen jednou hahaha. Díky za pochopení Uka

careful
05. 04. 2016
Dát tip

dík za koment


Uka
05. 04. 2016
Dát tip
Poutavé. za mě ok...

Uka
04. 04. 2016
Dát tip
Pěkné...barvité popisy děje.

Uka
04. 04. 2016
Dát tip
Pěkné...barvité popisy děje.

Uka
04. 04. 2016
Dát tip

Pěkně popisuješ situace.....barvité.


careful
16. 12. 2015
Dát tip

..to je tím, že jsou to věci, co jsem napsala za celý ten rok a byly jinde... ale dostala jsem tam ban, tak jsem to sem prskla všechno najednou... okecávat postavy mě baví:D... teda hlavně ty, který mám fakt promyšlený a snažím se tam dostat všechno, co tam dostat chci , tím myslím Brány, ty konzultace postav mi pak pomáhají při dalších přepisech, aby čtenář všechno pochopil tak, jak by to pochopit měl, protože to, co mám v hlavě se tam prostě ne vždy podaří dostat, tak jak bych chtěla...a myslím, že se tomu postupně začínám přibližovat... tam je to totiž celé o těch postavách ... jsou tam to nejdůležitější, bez jejich pochopení nelze správně pochopit ani děj...

... a dík za komenty:)


careful
16. 12. 2015
Dát tip

...domýšlivá ve smyslu, že si věci ráda domýšlím na základě předchozích zkušeností a indicií...ano... taky netvrdím, že mám ve všem pravdu...bývám i dost unáhlená...

 

Já v tom imitovala Lovecrafta...teda snažila jsem se...myslím, že jeho postavy...ty co jsem četla, taky většinopu někde šly a popisovaly okolí a své pocity...dokonce mi asi dva lidi napsali, že jim ho to připomnělo... já netvrdím, že je to velké umění a možná to je třeba i celý k hovnu, ale zrovna nějaká přímá řeč mi u toho připadá dost nesmyslná...

...pocit ti samozřejmě neberu...tohle je jen jeden z pokusů o něco jiného... vlastně nějaký styl teprv hledám(a možná ani nenajdu:D),...píšu rok a spíš zkouším různé věci a tohle je prostě jen jedna z nich a zatím jediná v podobném duchu...


careful
16. 12. 2015
Dát tip

Mně se nemusíš bát, když budeš jednat fér (i když možná je to fér jen tak, jak vidím ono fér já:D)... já napsala, že beru, že tě tohle nebavilo (nebyla jsi sama), i to, že jsou některé mé práce spíš anekdoty... ale vyčítat nedostatek přímé řeči v povídce, kde je hrdina sám, je trochu logický úlet:D... a pak většina lidí, když jim něco zkritizuju, přichází už předem předpojatá a vyloženě jdou hledat chyby...pokud jseš si jistá, žes sem nešla s tímto záměrem, tak soráč za rejpanec...


careful
16. 12. 2015
Dát tip

No, otázka je, jestli bys ji byla našla, kdybych ty tvoje pokusy já byla pochválila...


careful
16. 12. 2015
Dát tip

Jako že by si přímo mluvil sám se sebou?...nevím, proč by se všude měla rvát přímá řeč...emoce..však oneví co ho čeka...já se jednou narodila, dvakrát porodila a moc o emocích to teda nebylo:DD... tohle mělo být o atmosféře,, co se týká pozornosti, tak (tahle povídka byla v soutěži na Pište Povídky..z osmnácti přihlášených skončila šestá... někoho nebavila, někoho naopak ta atmosféra údajně vtáhla... takže beru, že tebe to nebavilo..jde spíš o to, kdo v tom co hledá...akce to fakt zrovna není a sranda taky ne:D)něco z mé tvorby  je možná rozvinutější anekdota, ale to vadí? Však tady všude je tolik anekdot nerozvitých a řada i dost nevtipných... a pak mám i jiné popkusy...dost rozvinuty příběh-novelu a jiné...


careful
23. 11. 2015
Dát tip

Pro mě ty texty byly spíš většinou jen cosi jako více či méně povedená zkouška něčeho, nebo jen skica... mám v pc dvě skici na delší povídky, nebo novely... ke kterým se také ještě možná vrátím... v Pc jsem měla jen základ a dodělávala až na místě... něco mi zmizelo úplně a něco sem dát ani nemůžu, protože to fungovalo jen v souvislosti s něčím jiným... třeba taková povídka Mrkev je bez Celeru (na který reagovala) asi k ničemu ... drabblata a různé miniatury  to mi tu označí za vtip:DD...popravdě se mi k nim teď nechce ke všemu extra moc vracet a předělávat...třeba časem... překlepy a sem tam nějaké zapomenuté slovo z přepisování se dá vždycky upravit... 


Lakrov
23. 11. 2015
Dát tip

Určitě se vyplatí nepsat text (zvlště tak dlouhý, jako je povídka) přímo "do Písmáku", ale ukládat si ho lokálně na svém PC, případné další úpravy a editace dělat také v tom svém lokálně uloženém textu a takto upraveným textem pak nahradit předchozí verzi na Písmáku.

Osvědčilo se mi udělat na svém PC i kompletní grafickou úpravu včetně převedení do HTML formátu a v téhle (HTML) podobě text vložit na Písmák. Vstupní rozhraní to dovoluje.

A nesuď ukvapeně podle jedné kolize :-) Písmák je docela přatelské tvůrčí prostředí.


careful
23. 11. 2015
Dát tip

ono to bylo opravené a pak mi to jeden admin smazal, takže mi zůstala jen nedodělaná verze...takže to s tou úctou nějak nemám chuť přehánět:)... zvlášť někde, kde to "funguje" jako tady...


Lakrov
23. 11. 2015
Dát tip

Atmosféru to torchu má. Náznak jakéhosi tajemství přichází už s tím podivným "jménem" (...urbexer...). Zvuk varhan je takový filmový trik, a na čtenáře, který nemá dost fantazie v psané formě nejspíš nezapůsobí. Představuji si zpustlý zámek, později (se zmínkou o kryptě) mi přijde na mysl (nezpustlý) Kuks a konci nerozumím.

Text (potažmo čtenář) by zasloužil víc úcty -- alespoň dvakrát si to po sobě přečíst a opravit překlepy a některé formulace.


careful
20. 11. 2015
Dát tip

děkuju... opravím...jinak chápu, že to na tebe tak působit mohlo, ale zas jsem to právě z té "odtažité" současnosti chtěla...vlastně to má mít takový (moralizující) podtext těch chátrajících budov (a nejen budov) dnes... 


Jesse H.
20. 11. 2015
Dát tip

Pár chybek:

se od něj dokonce odráží - máš "o" něj

desítky let neslyšel - máš "lel"

zámek byl postaven nebo vystavěn - ne "vystaven"

stěny se začínají klouzat - "se" je tam navíc

Jinak celkově mě to chytilo až v závěru, poslední odstavec, a úplně super je ta poslední věta, bezvadná pointa. Chápu, co jsi myslela tou snahou o atmosféru - na mě to ale nezafungovalo, asi kvůli tomu přílišnému zmixování tajemného s běžným. Např. v okamžiku, kdy si představuju ten prach na zašlém schodiští, otřené lví hlavy (pěkný detail) a přemýšlím, co by asi tak mohl být záhadný urbexer, na mě působí dvě věty o bezdomovci a jeho krabičáku jako studená sprcha, která mi to celé spláchla do kanálu :-)

 


upřímně mysteriózní příběhy moc nemusím, není to moje parketa,  napsané je to hezky popisně, věcně a s patřičnou dávkou jakési vnitřní nostalgie, ale nevtáhlo mě to, až na poslední odstavec, ten měl šmrnc a spád a taky závěr ze zajímavým rozuzlením


careful
19. 11. 2015
Dát tip

děkuju...chybky opravím, dík za upozornění... 


Gora
18. 11. 2015
Dát tip

Moc se mi tvá povídka líbí.../T.


K3
18. 11. 2015
Dát tip

Docela se mi to líbilo.

...vyhrhly? ...jsem měl jsem...

Ale to jsou detaily. Tip.


Danny
18. 11. 2015
Dát tip
Zajímavá pointa. Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru