Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KUDY KAM? - FEJETON

19. 11. 2015
5
4
1231
Autor
kuča

První z druhé knížky

 

   Můj jinak málomluvný strýc v jedné ze svých filozofujících úvah došel k překvapivému závěru, že ten, kdo se vyzná v lese, je schopen se bez problémů orientovat i v mraveništi lidské civilizace. Na jakých důkazech svou odvážnou hypotézu postavil, mně není známo, neboť druhý den si z předešlého večera účastníci pamatovali jen kusé útržky, z nichž již nebylo možno sestavit časovou posloupnost, seznam diskutujících, natož pak celkový průběh a obraz. Panovala jen všeobecná shoda, že v tu chvíli byl vyřčen nezpochybnitelný postulát, který všechny beze zbytku přesvědčil. Tuto informaci jsem získal od své maminky, která tehdy sice popíjela jen žlutou výčepní limonádu, ale diskutovaným tematickým celkům se nemohla cele věnovat, neboť její prioritou bylo soustavné tišení již značně rozjařených debatérů.
   Velmi mě mrzí, že už se strýček k problému nikdy nevrátil, protože bych se v tomto směru sám rád nechal poučit. Můj orientační smysl totiž dlouho skomíral a nedávné události ukázaly, že zřejmě odumřel definitivně. Poslední výstrahou mně byla cesta do Plzně, kde jsem se mínil zúčastnit přátelského posezení se svými bývalými spolužačkami a spolužáky. Už fakt, že jsem bloudil v nevelikých Chlumčanech, kde jsem měl vyzvednout spolujezdce, nutil k zamyšlení, ale já si nechal vysvětlit další trasu a riskantně odjel sám, protože Liborovi v cestě bránila nedávno přetržená, čerstvě sešitá (a tudíž i značně bolestivá) šlacha. To, že jsem v Plzni nezpůsobil žádnou dopravní nehodu, nebylo ani tak zásluhou mou, nýbrž tolerancí a ohleduplností ostatních účastníků silničního provozu. Zaklel jsem až v okamžiku, kdy jsem už potřetí míjel kýženou odbočku na vytipované parkoviště. Díky tomu jsem si naše krajské město prohlédl lépe, než kdysi za celé pětileté studium. Udivení domorodci i překvapení turisté mohli spatřit můj vůz ze všech stran, pozic i směrů. Když už to vypadalo, že svůj život skončím jako pověstný bludný Holanďan, zaparkoval jsem tam, kde bylo původně určeno. Jak se to seběhlo, nevím, opravdu nevím! 
   Na srazu jsem neměl stání - cola a nealkoholické pivo mě příliš nerozveselilo a i když bývalé spolužačky byly stále svůdné a přitažlivé, já věděl, že opravdovým vyvrcholením večera bude až noční jízda domů. A skutečně - přes všechna upozornění, informační tabule a příkazové značky, užíval jsem si v ulicích Plzně adrenalinu opět měrou vrchovatou! Když už se mi ze všech těch nesmyslných objížděk a zbytečných okruhů začala téměř točit hlava, zahlédl jsem před sebou spásná světla benzínové pumpy. Tam jsem doplnil prázdnou nádrž, zoufalým hlasem poprosil o vytyčení trasy na jih, a pak se s úlevou zařadil za koncová světla automobilu pana Březiny, který mě bezpečně navedl na správnou výpadovku. A i když cesta domů vedla stále jen po hlavní silnici, tíha ze mě definitivně spadla až před tabulí s nápisem "KLATOVY".
   Chcete zažít neobyčejné? Neutrácejte za předraženou adrenalinovou zábavu v konžské džungli, skotském vřesovišti či súdánské poušti; zkuste jet pár kilometrů se mnou a budete se bát tak krásně, až vám bude zle!


4 názory

Moc hezky napsané, velmi mě to pobavilo, i když jsem čekala nějakou větší zápletku, ale nakonec mi to nevadilo

já jsem na tom stejně, dokážu bloudit i s navigací, ale myslím, že kdo se letos v létě chtěl přepravovat kolem Brna, tak mu nepomohl ani nadprůměrný orientační smysl

T*


Diana
20. 11. 2015
Dát tip

Já s tebou jet nemusím! Sama totiž zabloudím i v obci s jedinou silnicí, majíc orientační antismysl. Při cestách na pomaturitní srazy (máme je každý rok a  pokaždé v jiném koutě vlasti) zásadně vezu spolužáka/y navigátora/y. I tak jsme letos zabloudili kvůli opravám silnic. Netušíš, jakou jsi mi svým vyprávěním udělal radost! **************


Kočkodan
19. 11. 2015
Dát tip
Kuča „jede“ ze sleziny Plzní čtyři hodiny, našel pomoc u Březiny, spatří členy rodiny!

Gora
19. 11. 2015
Dát tip

Jako vždy jsem se báječně pobavila...někdy možná pojedu .../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru