Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzkaz v láhvi

03. 12. 2015
4
9
1428
Autor
Movsar

Jak žíznivý merun vsává metro vodnaté postavy ulice. Kaprovka už je holá ke kameni, jak láhev po veselce je holá. Chvíle pro vzkaz: jen ho vložit a nechat plout vesmírem.

Jenže nohy pozemšťana jsou těžké, své kroky nezměří světelnými roky. A tak se potácí těmi starými ulicemi, stíhán dvojí sudbou: Ahasvera i Golema.

Tady je předpeklí jarmarečního konzumu a francouzské tržnice par excellence, tady je každý Golem, málokdo ovšem Ahasver. Pakupi i idi! Zoloto, gold! Vábničky parfumů, kožovitá těla tašek, škrtidla z hedvábí. Želví polévky, lanýže, chléb s delikátní plísní. Umrlci v naleštěných plechových rakvích hledí na ženy a ty jim opětují nyvé pohledy. Kakaový dort pak slíbí sladký příběh příštích dní.     

Leckterá si významně olizuje ret, když jde těmi ulicemi, jako by jí patřil svět. Tady je již třeba budit v sobě Ahasvera, toho nešťastného ironika, a být jí rádcem: Kdo k světu příliš se má, ten snadno mohl by se stát jeho zajatcem. Aniž cokoli vyřčeno, muž nakloněný nad horkým šouletem pokývá hlavou a pak zmizí v kouři. Tak šel čas tady v těch ulicích a se špetkou fantazie stále jde. 

Když se pak chodec ocitne u řeky, místa tetelivých ptáků, je to obrodná chvíle. Řeka odnáší pěnu dní a racci křičí svůj hymnus svobody. A svítí přitom na nebi jako kosti v poušti, jako měsíc z úplného nebe. Čas zatím mávl svou. 

Ale v barech to ještě pokračuje, ještě tam vedou významné řeči a dokazují je alkoholem, ordál kořalkou. Tváře mají pokryté světly hracích přístrojů, neklidné masky na scéně noci. A do toho hudba, několik tónů a ne o moc víc slov o lásce. Padnou na úrodnou půdu, nebo je roznese větrák spolu se závoji cigaretového dýmu? Někam daleko do propasti kosmu.


9 názorů

martinez
05. 12. 2015
Dát tip

to neměl být kompliment, ale vyjádření prostého faktu týkajícího se mé touhy   :o)

a nemyslím, že bych se nás nenašlo víc.. čtenářů jako.. a víš co, aj pédéefko by stačilo  :o)


Movsar
04. 12. 2015
Dát tip

k: vždyť tam je ordál? ornál je novum, to musíš podat definici ty. :-)

m: to mě moc těší, ale obávám se, že by to byl velmi malý malonáklad. taková bibliofilie, ano, třeba i na similijapanu, jak zvykli dekadenti, a i kdybych všechny osobně podepsal, ruka by nebolela.. ake jsem rád za ten kompliment.


martinez
04. 12. 2015
Dát tip

ráda bych tě měla na papíře.. chci knihu  :o)


Kočkodan
04. 12. 2015
Dát tip
Ale tak nás s Lenkou prece netrap a povez, co vlastne mel být ten ornál. Které sluvko postihl preklípek. U jednoho tvého dílka jsem myslím jeste nic nezablábolil, takze (pokud se nepletu) tohle ber za komentík.

Movsar
04. 12. 2015
Dát tip

díky přátelé. jsem rád, že jste těmi uličkami prošli se mnou.


Lnice
04. 12. 2015
Dát tip

jeje, něco mi uniká , nevím co to je ordál

ale líbí moc


Diana
04. 12. 2015
Dát tip

Pro mne jako  z jiné planety....


Kočkodan
03. 12. 2015
Dát tip
Slovo o lásce by u mne možná také padlo na úrodnou půdu. Bohužel to nemohu tvrdit o výrazu “ordál”, to stále ne a ne vzklíčit… :-(

Gora
03. 12. 2015
Dát tip

Krásné čtení...potěšilo .../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru