Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muži na palubě, muži přes palubu - fejeton

06. 12. 2015
6
7
1430
Autor
kuča

Z dob, kdy bylo v řekách dost vody.

 

   Zdálo by se, že o jednom z českých fenoménů - vodáctví - už lze jen sotva napsat něco objevného. Vše podstatné a důležité již zmínil Zdeněk Šmíd ve své, dnes téměř legendární knize "Proč bychom se netopili aneb vodácký průvodce pro Ofélii". A protože bylo toto dílo převedeno na pás filmový, mohli se s jeho půvabem seznámit opravdu všichni. Jenomže my Češi stále dokážeme nejednu teoretickou poučku vyvrátit způsobem neobvyklým, nečekaným, mnohdy dech beroucím.
   Když mně přátelé oznámili, že se rozhodli rekreačně si zapádlovat na Otavě, věnoval jsem jejich sdělení minimální pozornost. Považoval jsem plavbu na zmíněném toku za mrhání časem a odmítl se podniku zúčastnit. Nuda, nuda, šeď, šeď, adrenalin v nedohlednu... Bože, jak jsem se mýlil!
   Hned po odražení od břehu se totiž změnilo několik věcí a plavba tak získala nové, zajímavé impulsy - ze všech lodních posádek byly důsledně vypuzeny ženy a rapidně se zhoršilo počasí. Dešťové kapky narážely do otavské hladiny se zuřivou energií vyplašeného vosího roje a voda stoupala, kynula a mohutněla. Při pohledu na zdivočelou řeku se čela vodáků zvrásnila hlubokými rýhami a byla svolána první porada. Bylo rozhodnuto s odjezdem posečkat, a dát tak živlům čas na zklidnění. V rámci rozumného vyplnění časové prodlevy byla otevřena první rumová láhev. Čas plynul... Počasí se stále neumoudřovalo. Rum došel. Zanedlouho začalo svítit slunce, ale jen ze dna sklenek s  metaxovou brandy. Slunce v žaludku, slunce v duši...Debata se stávala stále více rozverně veselou a hlasitou. S přibývající hladinou alkoholovou jevila se hladina říční naopak stále nižší a klidnější. Konečně, po posledním přípitku bohu Neptunovi a vodníku Česílkovi bylo zahájeno naloďování.
    S drobnostmi se nikdo nezdržoval - tu plavalo pádlo, tam čísi bota; většina posádek totiž okamžitě předvedla nedobrovolný (a neúspěšný) eskymácký obrat, ale za hlasitého halekání všech přítomných se přece jen podařilo položit kánoe dnem na vodu a nasednout. Někteří z vodáků byli sice poněkud dezorientováni a mínili plout proti proudu, jiní si teprve po dlouhých minutách ujasnili, že budou-li i nadále sedět v lodi čely proti sobě, opravdu se nepohnou z místa, ale vše se nakonec zvládlo s nečekanou grácií a velkorysým nadhledem. Samotná plavba probíhala až na občasná převrácení se bez větších problémů a zanedlouho bylo objeveno další pohostinství. Muži usoudili, že jeho návštěva je věcí elementární slušnosti a cti, a přirazili ke břehu. Nad čerstvě otevřenou lahví rumu se vyprávěly hrůzostrašné námořnické historky, mezi metaxovými přípitky zazněly značně košilaté národní písně. Při odchodu byla paní vedoucí třemi vodáky vyznána nehynoucí láska, všichni opěvovali kvalitu zdejších nápojů a cestou z WC se ztratil Karel M.
   V líčení dalšího děje se vzpomínky (a jejich útržky) tak rozcházejí, že je již nelze pokládat za hodnověrné. Jednotlivým účastníkům před očima defilovaly čarokrásné nymfy, víly a vodní panny, někteří prý zahlédli obrovské kapry, sumce a v jednom případě i delfína; spatřeno bylo též početné stádo splašených mořských koníků.
   Jisté je jen jedno - příští týden naše parta vyráží zas a tentokrát se svezu, takže ahoj!


7 názorů

Alešovo heslo -kdo s kým jede, s tím taky spí, si s nostalgií vybavuju ze svých vodáckých začátků. Taky už vím, že žádná hospoda není příliš daleko od břehu, žádné hodinky nejsou dokonale vodotěsné, a že zvládnout pouze eskymácký půlobrat nestačí.


Lnice
08. 12. 2015
Dát tip

jo, na vodě je hezky:-)


Kolobajda
08. 12. 2015
Dát tip

Cha, cha, cha!!!  Dílko milé, vtipné, mně jako šité na míru. Škoda, že ta emancipovaná carevna absolutně postrádá jakoukoliv špetku smyslu pro humor, a ještě k tomu si hraje na mentorku a kritickou lektorku. Věř, že kdybys tam měl aspoň půl vagíny, dopadl bys v jejím hodnocení o kapánek líp...   : -))   */***


v jedné partě vodáků měli pro rozdělení posádek a lodí a následně stanů heslo "kdo s kým jede, s tím taky spí"...


Kočkodan
06. 12. 2015
Dát tip
Již jen představa rumu mi nedělá dobře, tvoje dílka ale ano. Nejvíce mne asi pobavil původní netradiční posez tváří v tvář. :-)

careful
06. 12. 2015
Dát tip

.http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1329583-cesko-patri-k-evropskym-zemim-s-nejvetsim-poctem-utonulych

...text jasně ukazuje, proč to tak je. Ale nebudu moralizovat...ať se každej topí jak chce, když tím nikoho nevotravuje... ale vtipný to zrovna nebylo...ostatně tady narazit na vtip je značně nesnadné... v celém textu se nestalo nic, co by stálo za zamyšlení, nebo jsem to nečekala tři věty dopředu...samotná snaha o humor je z mého pohledu tahána z paty... napsáno je to jinak naštěstí poměrně čtivě...  zajímavý impulz, že byly důsledně vypuzeny ženy? Jako, že vaše starý jsou ještě nudnějšíí sucharky než vy? nebo po alkoholu příliš zvrací?nebo jsou tak tlustý, že se pak loď nehne z místa?...nechápu, proč to jako mělo být impulzem... holt jsem asi nedostatečný sexista:(


Gora
06. 12. 2015
Dát tip

Tak jsem se od srdce zasmála, tu vaší partičku by stálo za to vidět.../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru