Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čornaja papacha

12. 12. 2015
2
8
1659
Autor
Movsar

Ráno v metru

Má dlouhé nohy, jejichž síla hvězd se dotýká. Potažené jemnou síťovinou, aby neprochladla a učarovala mužům. Až se tak stane, budou jí nosit drobné dáry a horký čaj s citrónem. Ona ví, jak věci zařídit, jak žít.


Čornaja papacha

Jde s kamarádkou mostem, za zády obřího brouka se zlatými krovkami národního obrození. Možná byly v kavárně, skrze výklad hleděly na siluetu mnohozvířete české státnosti a pily po domácím zvyku černý čaj. Nu, pažálsta, čaju. Spasiba. Ta silueta na horizontu připomíná karavanu kupců, překračujících gruzínské kopce, fantazírovala možná potom, co jí tein pronikl myslí.

Nu a pak vstaly, ona si nasadila na své dokonale rovné blond vlasy černou beranici a vydaly se překročit Vltavu. A tak byly spatřeny, tak byly zachyceny.


Zverimex

V průchodu starého domu na Smíchově vartují Vietnamci. Cibule, nebo pistole?, vyslechl by si každý, kdo by chtěl jen zkoušet, zda se mu zelenina vejde do kapsy.

A pak už vstup do džungle: dravé ryby, chameleoni, papoušci, hadi, brouci a sádlo, samý sádlo, bzučí velký čmelák v pozdrav.

Za kasou mladá, chovatelka drobných šelem. Jsou mléčně bílé a jsou dvě. Více než jen zpola obnažené a jistě hladové. Ne více než já. Hypnotizuji je pohledem a ony za to tiší můj neklid.

 
V řadě

V samoobsluze splývám s okolím. Stávám se soukolím. V řadě přede mnou neznámá nakupující. Její brada i ústa jsou výrazné a tovar, co vykládá na gumový pás, vybraný: klíčky, kokos, kakao, vše v exkluzivní kvalitě.

Představuji si, jak dnes večer jí klíčky a kokos, pije k tomu kakao, to vše mizí uvnitř těch krásně mohutných úst a pod tou výraznou bradou, a – činí tak v průsvitných šatech, neboť je pátek večer a tovar je to exkluzivní.  


8 názorů

Movsar
28. 01. 2016
Dát tip

díky, lakrov. ne, ta čárka ta mpřebývá, jak už to někdy s čárkama bývá.. :-) jsem rád za reflexi.


Lakrov
28. 01. 2016
Dát tip

...dlouhé nohy, jejichž síla hvězd se dotýká... je zajímavé, emotivní slovní spojení, stejně jako ...mladá, chovatelka drobných šelem... (ta čárka je tam schválně?) -- to už není jen slovní spojení, to je celý příběh. Taková trochu snová nálada, napadá mě po dočtení. Názvotvorná ...Čornaja papacha... mě oslovila nejméně.


Kočkodan
13. 12. 2015
Dát tip
Přestaňte, štěnice, neřeknu nic více. :-)

Movsar
13. 12. 2015
Dát tip

čas trhl oponou, oprátka nehrozí. jak řekl v. bělohradský: dřív se nesmělo nic říct, každý poslouchal, dnes se může říct vše a nikdo neposlouchá. jedinečná příležitost: nasloucháme!


Kočkodan
13. 12. 2015
Dát tip
Již od kojeneckého věku byl mým vzorem Julek Fučík...

Movsar
13. 12. 2015
Dát tip

díky. a co ta pistole? prozraď.


Kočkodan
12. 12. 2015
Dát tip
Mně by se teď pistole možná hodila. Ale myslím to jinak, ne jako narážku na kvalitu tvého díla.

Gora
12. 12. 2015
Dát tip

Tvůj "umělecký tovar" je také exkluzivní...díky za krásné počtení/T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru